Cinci măsuri pentru România recomandate de un fost director FBI

România ar trebui să aplice o serie de măsuri pentru relansarea sistemului statului de drept, afectat de acuzaţiile privind abuzuri comise în acţiunile de combatere a corupţiei, apreciază expertul american Louis Freeh, fost director al FBI, într-un interviu citat de Mediafax.

Louis Freeh a elaborat un plan care conţine cinci recomandări adresate României, pentru remedierea situaţiei în contextul criticilor privind existenţa protocoalelor secrete între SRI, Parchetul General şi CSM.

„Aceste protocoale secrete, ascunse poporului român şi Comisiei pentru controlul asupra SRI, constituie un acord secret pentru destabilizarea sistemului statului de drept prin transformarea agenţilor serviciilor de informaţii în agenţi ai sistemului judiciar. Subminează integritatea şi independenţa sistemului judiciar prin ajutarea în mod incorect a procurorilor şi prin compromiterea independenţei magistraţilor. Aceste acorduri secrete au generat în mod justificat consternare în România, în Uniunea Europeană şi în Statele Unie”, afirmă Louis Freeh într-un interviu acordat revistei Forbes.

El recomandă Guvernului României şi Parlamentului aplicarea următoarelor măsuri pentru remedierea a ceea ce numeşte „criza gravă a statului de drept”.

Măsurile propuse:

1) Asumarea angajamentului investigării penale şi instrumentării actelor de corupţie, prin respectarea în totalitate a cadrului legal;

2) Facilităţi pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversaţi menţionaţi în protocoale;

3) Formarea unei comisii independente din care să facă parte judecători de renume internaţional şi experţi judiciari care să investigheze protocoalele secrete, să examineze activităţile Parchetului General, ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ale Serviciului Român de Informaţii, după care să prezinte recomandări pentru reforme;

4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale „dosarelor” create prin protocoale şi revizuirea acuzaţiilor;

5) Crearea unor oficii de responsabilitate profesională pentru Parchetul General, DNA şi SRI, în scopul analizării plângerilor care vizează aceste instituţii şi instituirii unor standarde de conduită şi responsabilitate.

Louis Freeh a fost director FBI în perioada 1993-2001, iar acum este consultant judiciar independent, având propria firmă – FGIS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

14 Comentarii

  1. FBI și cu CIA S-au amestecat în justiția din România susținând abuzurile regimului Băsescu și statul paralel securist antiromânesc menit să paradească toți opozanții politici pentru a jefui mai ușor resursele

  2. sa ne pupe in partea dorsala pe care o arata in poza! Un neica nimeni sa dea sfaturi la Editat de americani!

    • Noi avem mafia SRI peste guvern, punctele americanului sunt inaplicabile. Sereiștii noștri sunt cineva, Grigore, Gicu, Dorel, toți băieții care mulgeau la oaie acum sunt la orașe.

  3. Mai avem un consigliere. De parca n-am avut/avem/vom avea destui. Toata lumea ne da sfaturi ce si cum sa facem. Aduce al dracului de mult cu bancul ala, in care ti se da branci pe scari dupa care urmeaza sfaturi cum ca nu trebuie sa te grabesti sau ca graba strica treaba ori intrebari de genul: unde te grabesti asa tare? Si, vorba „Stelutei”, unde era acest domn pe vremea cand DNA-ul isi facea de cap si toti din ograda Justitiei ii tineau hangul?

  4. tot jegosii din FBI si-au bagat cleoampele si in trecut, ca doara ei au invatat-o pe ciordutza la paradeala de politicieni… Baa tampitule de american, nu intelegi ca baba nu vrea sa traverseze strada!!!

  5. Daca ar fi venit cu aceste propuneri acum 4-5 ani ar fi fost considerat salvatorul democratiei in Romania. Acum dupa razboi vine si tilica sa-si asume merite si sa dea sfaturi. Mai bine ar cere urgentarea inlocuirii ambasadorului american si, cu aceasta ocazie, sa propuna 5 masuri de conduita pentru personalul diplomatic american din Romania.

  6. Agentii străini si-au dat seama ca au pierdut partida, pentru ca poporul roman si-a dat seama de unde i se trage, iar acum încearcă sa limiteze consecintele (damage control).

  7. Am si eu o recomandare pentru american: baga-ti nasul in tuhas ,sa arati ca esti contorsionist !

  8. 1) Asumarea angajamentului investigării penale şi instrumentării actelor de corupţie, prin respectarea în totalitate a cadrului legal- se face in afara cadrului legal.Supun atentiei dlui T Toader ca prin incalcarea Constitutiei,au fost create in afara legii structura DNA si DIICOT care nU POT functiona AUTONOM, ci in cadrul sistemului constitutional si legal de parchete.Astfel,Art.117 din Constitutie-(2) Guvernul şi ministerele, cu avizul Curţii de Conturi, pot înfiinţa organe de specialitate, în subordinea lor, numai dacă legea le recunoaşte această competenţă. ARTICOLUL 131 arata ca (2) Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii.
    (3) Parchetele funcţionează pe lângă instanţele de judecată, conduc şi supraveghează activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare, în condiţiile legii. -Deci, Min Public nu paote avea in afara parchetelor ce functioneaza pe langa instantele de judecata, structuri cum sunt DNA,DIICOT-autonome, legea, Constitutia nepermitand MP sa infiinteze alte „parchete”autonome.”Instrumentarea actelor de coruptie”cum zice FBI-istul, se face prin parchetele Min Public care sunt cele aratate in Constitutie .De exemplu-Parchetul de pe langa Curtea de Apel X-sectia,directia anticoruptie .Prin crearea DNA si DIICOT ,Macovei duhul rau absolut al Ro, pe langa ilegalitate ,a rupt competenta parchetelor, a facut
    2 „suprainstante”de cercetare penala ,in afara parchetelor prev. in Cod.de proc.pen,a afara competentei de investire cu cercetarea a infr. prev.in Cod.Penal.Ac.masura cat si urm.2-5 facute de Louis Freeh,raman simple recomandari,analiza protocoalelor, a activ.DNA etc.,revizuiri,comisie parlamentara etc.etc.sunt chestiuni INTERNE ale Romaniei.Puterea judecatoreasca,-judecatorii,ICCJ,CSM,conlucrand cu celelalte puteri,MJ exercitandu-si autoritatea fata de procuroi,au forta si instrumentele necesare renovarii si reorganizarilor unde se impune.

    • @ileana
      Ha,ha, parca respecta cineva constitutia in Romania!
      Aia e asa de sanchi, sa nu zica lumea ca n-avem si noi constitutie.

    • @Ileana:esti obositoare si repetativa!Un rand,maxim doua …Ai uitat ca nu scrii tu articolele in Cotidianul?

  9. Zau , dragilor, traim intr-o tara ciudata , o tara cu legi ciudate ! Oare de ce nu am adoptat legile unor state membre UE , cu vechi traditii in democratie , desigur , adaptate la conditiile si realitatile romanesti ! Nu , nu avem nevoie ! Noi suntem destepti de bubuim , avem mari specialisti cum sunt cei din Parlament ,care au votat legi neclare , ambiguie ! D’ aia am ajuns unde am ajuns ,vai de mama noastra ! Au dreptate cei care sustin , schimbarea in totalitate a politicienilor cu unii competenti si cu dragoste de neam si tara , in locul celor de azi , care nu se ocupa decat de legi care sa le umple buzunarele , dispretuind omul de rand ! Trebuie luat totul de la capat ca sa terminam cu nebunia asta , de-am ajuns de rasul Europei ! Europa tace , dar rade in pumni ! Am ajuns sa ne rusinam ca suntem romani !

    • @Didos Si cine vroiai sa faca adaptarea la conditiile si realitatile romanesti? Nu vezi, si aici, pe forum, conditiile si realitatile sunt vazute si clamate atat de diferit (3 postaci -> 5 idei contradictorii), incat, la un moment dat, nici nu-ti mai dai seama care realitate o traiesti. Ai dreptate cand spui ca actualii ar trebui schimbati cu altii, competenti, onesti, patrioti. Ai idee pe unde ar putea exista din astia? Daca da, vezi cum faci, ca daca gestionezi bine situatia, te poti umple de bani. Altfel, te poti umple de bube si Doamne ajuta! Oricum, chestia asta cu oftatul, cu sa copiem de la altii ca noi nu suntem in stare, cu sa-i inlocuim pe aia rai, cu buni sau, general vorbind, sa facem bine ca sa nu fie rau, nu duce NICIODATA nici unde. Asta-i politica de cafenea si-atat. Imi pare rau!

    • bai parca aveti parkinson toti… legile NU SUNT RESPECTATE… fiecare face cum il taie capul dupa ce ajunge in jiltul da SEF!… ce naiba? parca voi n-ati face la fel… nu, ca voi erati injerii din ceruri… toti suntem asa, ca de-aia suntem oameni, nu mai oftati dupa occidentul pieleanului ca si acolo sunt la fel, ba mai rau… doar ca va victimizati voi in asa hal ca nu mai vedeti padurea de copaci… singura solutie sunt sistemele de control si balans intre puterile pestelui din zona politica…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.