Premierul, în Parlament. România şi Israel, legături profunde

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că relaţiile neîntrerupte de prietenie dintre România şi Statul Israel îşi au fundamentul în legăturile profunde dintre cele două popoare şi valorile democratice comune pe care le împărtăşesc.

„Îmi face o deosebită plăcere să particip astăzi la prima celebrare a Zilei solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel. Este o decizie instituită prin lege, adoptată recent în Parlament, o nouă dovadă a prieteniei solide şi tradiţionale care ne leagă de 76 de ani. Relaţiile neîntrerupte de prietenie dintre România şi Statul Israel îşi au fundamentul în legăturile profunde dintre cele două popoare şi valorile democratice comune pe care le împărtăşim, iar unul dintre pilonii esenţiali ai acestei relaţii atât de apropiate îl reprezintă comunitatea evreiască din România şi comunitatea de cetăţeni israelieni de origine română. Cele două comunităţi şi-au lăsat amprenta asupra culturii şi civilizaţiei din cele două state şi au contribuit la consolidarea relaţiilor noastre bilaterale”, a spus Ciolacu, într-un mesaj video transmis în şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată Zilei solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel.

Premierul a menţionat că, de-a lungul istoriei comune, legăturile de solidaritate dintre cele două popoare nu au încetat să se dezvolte indiferent de regimurile care au condus cele două state şi de perioadele dificile cu care s-au confruntat.

„România a fost printre primele state care au recunoscut Statul Israel şi au stabilit relaţii diplomatice la 11 iunie 1948. Continuitatea, predictibilitatea şi cooperarea strânsă în toate domeniile de interes comun au caracterizat relaţia noastră de parteneriat. Doresc să vă reasigur că vom continua să lucrăm împreună şi în viitor pentru a dezvolta ceea ce am reuşit să construim de-a lungul deceniilor. În recentele momente de răscruce pentru Statul Israel, România nu a încetat să fie alături de poporul israelian. Această solidaritate s-a reflectat şi în vizita în Statul Israel efectuată alături de alţi oficiali români la scurt timp după atacul din 7 octombrie 2023. Totodată, atacurile teroriste cu care s-a confruntat Israelul au fost condamnate în cei mai duri şi vehemenţi termeni şi la cele mai înalte niveluri din România”, a afirmat Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

18 Comentarii

 1. Evreii sunt de două categorii…unii care iau și alți care n-au!…
  Ar trebui ca Ciolacu să-și pună fermoare la buzunare…

 2. Mai (editat), poporul român a avut relații strânse și cu lumea arabă și africana. Am avut colegi din Congo,(editat)! Nu mai zic de studenții arabi de la medicina (vezi Arafat care a schimbat macazul) școliți de Romania! Când te-ai născut covrigarule de te-ai dat „de partea buna a istoriei”? Pe ce lume trăiești! Se răscolește tac-tu în mormânt, (editat)! Ciocul mic, covrigarule care ai ajuns premier, cu voia marelui licurici nu a lui Johannis!

 3. De parcă n-ar fi destul că mirosul dur și vehement al descompunerii sare gardul și urcă din Gaza până la cele mai înalte niveluri de deasupra Zilei solidarității și prieteniei, câinii vagabonzi intră și ies de sub dărâmături cu tranșe umane pe care, pe sub gard, speriați de bombe, le duc la picioarele vânătorilor.

 4. Ciolacule,macar abtine-te sa pupi tot ce se ofera.Tu nu vezi ce nenorociri fac evreii in Gaza?Esti bolnav de semitism?Abtine-te macar de la aceste gesturi gretoase inutile.

 5. Lingaul putinos nici nu poate fi altfel decat anti-Israel.(Sindromul Zelenski)
  Cum sa nu existe legaturi profunde intre Romania si Israel, avand in vedere numarul mare de evrei din Romania care au plecat in Israel si care erau legati de tzara noastra, ptr ca aici se nascusera si crescusera.
  Am avut o colega de clasa in liceu care, atunci cand a plecat, s-a despartit de noi plangand cum spunea Creanga: ,,de sarea camesa de pe dansa”.
  Cu tarile arabe am avut legaturi stranse ptr ca Ceausescu le cara grane, hrana, bunuri si armament, la schimb cu petrol. Dupa 1989 n-am mai vazut 1 cent ptr toate cu cate i-am umflat……[Rumburak]

 6. Relații profunde între niște trădători de țară și criminali,pt ce sa întrunit parlamentul, să facă pe plac altor criminali mai din vest

 7. Cu zi ce trece Ciolacu cu parul lui pus pe bigudiuri ca sa para ondulat,ne demonstreaza ca nu face doi bani in politica romaneasca.Sa speram ca nu va mai avea nici-o sansa sa fie ales ,nici macar in functia de presedinte de bloc.

 8. @Rumburak. Aveti tot dreptul la obsesia Dvoastra anti-Putin dar acest articol are alt subiect. Cat depre relatiile romano-israeliene/evreiesti ele sunt mult mai complexe decat incercati Dvoastra sa sugerati. Pe langa reprezentanti remarcabili ai etniei evreiesti din Romania au exista si altii de o factura duiferita: buna parte din liderii Partidului Comunist din Romania ( ca asa il chema intr-o vreme, nu Partidul Comunist Roman ) care militau pentru dezmembrarea Romaniei Mari au fost evrei, asta fiind valabil pana catre anii ’50. Daca depanati istoria, depanati-o in toata complexitatea ei, cu lumini si umbre.

 9. la cit de incult si primitiv e ciolacu, nu-i de mirare ce prieteni isi alege…

 10. Ursare, fundul e de si pentru mămăligă, pentru tocat legume și carne, nu pentru ceea ce grohăi tu? După cum spune ursarul, pare că are legături pro.fund.e cu cei pe care ii are împrejur. E la modă ursare!

 11. Dupa ce l-a pupat in tuhăs pe ” bradăr ” Bibi, vrei sa ne pui si pe noi s-o facem? Hai siktir, covrigarule!

 12. Slugoiule, numai când ai să crapi la mana lor ai să te înveți minte.

 13. Dl. C. se vede că habar n-are ce e aia democrație de poate afirma că Israel are „valori democratice”…
  Un stat care are o politică de apartheid (segregație rasială – palestinienii nu au drept de vot, de a exercita funcții de demnitate publică alese sau numite, nu au niciun fel de drepturi civile, sunt supuși unor atacuri militare nediscriminatorii care au ca rezultat uciderea câtorva zeci de mii de civili, sunt considerați sub-oameni) nu poate fi numit stat cu „valori democratice”.

 14. Rar am avut ocazia sa ma pot declara de acord cu dl Ciolacu! Dar acum trebuie sa ma declar pe deplin acord:relatiile sunt profunde, foarte profunde, extrem de profunde, excesiv de profunde – noroc ca sun absolut unilaterale ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.