Prognozele agenţiei Fitch pentru România

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută a României la „BBB minus” cu perspectivă stabilă, informează un comunicat de presă, citat de Agerpres.

„Ratingul ‘BBB minus’ atribuit României este susţinut de calitatea de ţară membră UE şi intrările de capital asociate care susţin convergenţa veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică. PIB-ul per capita şi indicatorii de dezvoltare umană sunt peste cele ale altor ţări din categoria ‘BBB’. Însă acestea sunt contracarate de deficitele bugetare şi de cont curent mai mari decât ale altor ţări din aceeaşi categorie, un istoric modest cu privire la consolidarea fiscală, rigidităţi bugetare crescute şi o poziţie ridicată de debitor extern”, susţine Fitch Ratings.

Analiştii Fitch estimează că deficitul bugetar al României, în 2023, a fost practic neschimbat comparativ cu 2022, la 6,1% din PIB, cu mult peste ţinta iniţială a guvernului, de 4,4% din PIB. „Ne-am revizuit în sus traiectoria de deficit pe termen mediu, având în vedere poziţia de pornire mai puţin favorabilă şi majorările semnificative de pensii din lunile ianuarie şi septembrie 2024”, avertizează analiştii.

Fitch prognozează că România va înregistra un deficit guvernamental de 6% în PIB în 2024 şi unul de 6,4% în 2025.

„Ne aşteptăm la o consolidare fiscală semnificativă pe termen mediu, ajutată de reintroducerea regulilor fiscale europene, chiar dacă sunt riscuri semnificative în jos, având în vedere incertitudinile actuale cu privire la planurile fiscale după alegeri şi recentele derapaje fiscale care au afectat în mod negativ credibilitatea politicilor”, precizează analiştii Fitch.

De asemenea, Fitch se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o creştere de 3% în 2024 şi 2025, după ce în 2023 a încetinit până la 2%. „Intrările mari de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune şi noul cadru financiar multianual (2021-2027) şi fondurile de revenire şi rezilienţă, vor rămâne motoarele importante de creştere şi investiţii pe termen mediu. Totodată, fondurile UE ar urma să îmbunătăţească potenţialul de creştere al economiei, accelerând procesul de recuperare până la nivelul UE”, susţin analiştii Fitch.

Printre factorii care ar putea conduce la o retrogradare a ratingului României, Fitch menţionează un eşec în consolidarea fiscală pe termen mediu, care să conducă la o creştere semnificativă a raportului datorie publică/PIB. În schimb, o reducere susţinută a deficitului bugetar care sprijină o reducere a raportului datorie publică/PIB ar putea conduce la o îmbunătăţire a ratingului suveran al României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. CE OPTIMISTIC SUNĂ ! VA CREȘTE,VA CREȘTE,VA CREȘTE -PREȚUL LA CURENTUL ELECTRIC DACĂ NU ȘI LA CEL „CU UȘA DESCHISĂ”!!!

  2. Stabil in sărăcie a cetățenilor români majoritari! E o capcană aici cu dublu sens, fiecare înțelege cum vrea sau crede.

  3. mai tineti minte cand vroia Dragnea sa faca niste investitii si a cerut derogare de la UE sa depaseasca 3%? primul care i-a sarit in cap a fost Petrov si toate gunoaiele de la UE… acuma ca batem 6% de ani de zile si datoria explodeaza, nu mai guitza nimeni ca suntem in deficit excesiv, iar guvernul se imprumuta lunar pe termen scurt la dobanzi mari, inca de pe vremea lu’ Catu. Ma rog, tot stam bine… in SUA datoria creste cu 1 Trilion de $$ la fiecare 100 de zile

  4. Și uite așa, cu acest rating , adică părerea unora care nu au venit niciodată pe la noi, dobânzile la credite se vor menține la 10-12%.
    Nu numai pentru persoane ci și pentru firme. Cum poate să concureze o societate comercială din România cu o multinațională când asta din urmă ia credite să zicem de la BCR cu 1-2% dobândă când o românească ia cu 10% de la aceeași bancă !!!!
    Ratingul de țară nu este valabil pentru toate persoanele fizice sau juridice care vor un credit în România?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.