Alt protocol SRI – Parchetul General cu cântec

Parchetul General a făcut public un protocol încheiat în decembrie 2016 cu SRI, valabil și azi, semnat de procurorul general Augustin Lazăr și de directorul SRI, Eduard Hellvig. Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a prezentat însă joi seară un alt protocol, semnat tot de Lazăr și Hellvig, cu un conținut diferit.

O variantă nesecretă care este publicată pe site-ul Ministerului Public și una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeași zi, chiar înainte de alegeri.

Protocolul făcut public de Parchetul General prevede „cooperarea între Serviciul Român de Informații și Ministerul Public pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor”.

Documentul, care apare pe site-ul Ministerului Public, are caracter nesecret.

Protocolul publicat de Parchet integral aici
http://www.mpublic.ro/sites/default/files/PDF/PROTOCOALE/protocol_privind_cooperarea_intre_sri_si_ministerul_public_privind_conditiile_de_acces_la_centrul_national_de_interceptare_a_comunicatiilor.pdf

În capitolul doi al protocolului se arată că SRI asigură Ministerul Public și organelor de cercetare penală accesul nemijlocit, direct, și independent la sisteme tehnice detinute și administrate de acesta, prin Centrul Național de lnterceptare a Comunicațiilor, pentru punerea in aplicare a actelor de autorizare emise in temeiul prevederilor Codului de procedură penală sau a legii speciale, scop în care: asigură Parchetul General acces direct la sistemul de interceptare pentru a pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică, pune la dispoziția Parchetului aplicațiile informatice deținute de Centrul de Interceptare a Comunicațiilor pentru a solicita operatorilor de comunicații electronice direct datele de trafic.

„Accesul Ministerului Public la sistemele tehnice se realizează direct, nemijlocit și independent prin: utilizarea aplicațiilor informatice de intercpetare specifice; managementul țintelor și al mandatelor de supraveghere tehnică, managementul utilizatorilor din cadrul structurii conectați la sistem, direcționarea semnalului interceptat și receptționarea acestuia de structuri stabilite de Ministerul Public, exportul produselor interceptate prin intermediul aplicațiilor informatice specifice”, se arată în protocol.

La rândul său, SRI, în calitate de administrator unic al Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor, efectueză mai multe activități în baza protocolului: acordă sprijin tehnic, prin compartimente specializate privind întreținerea aplicațiilor și a echipamentelor, acordă suportul tehnic necesar instalării și configurării de aplicații pe terminalele de exploatare tehnică din administrarea Ministerului Public, inclusiv cele amplasate în sediile acestei instituții.

Documentul arată că întreținerea și depanarea echipamentelor de criptare produse de SRI și folosite de către cei de la Parchetul General revine SRI.

Alt protocol exploziv

Darius Vâlcov, pe Facebook: „Văd că se dezbate intens așa zisul protocol semnat de Procurorul General cel oripilat de existenta protocoalelor si domnul Hellvig, cel care “modernizează” Serviciul de Informații…. Eu vă propun să nu mergeti după fentă! Ia să vedeti ce mi-a lăsat mie cineva pe prag…azi dimineață! BOMBAAĂ!!!”

Protocolul prezentat de Vâlcov prevede printre altele, că activitățile desfășurate în cadrul cooperării între părți vizează „realizarea atribuțiilor organelor de cercetare speciale”.

Documentul făcut public de Vâlcov

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8516 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Nimic anormal. Daca unii au mijloace tehnice iar altii nu au, este normal sa coopereze ca institutii ale statului. Simple prestari de servicii in baza unui acord. Ar fi grav daca asemenea protocoale n-ar exista si justitia ar fi blocata din lipsa mijlacelor tehnice de investigare, atunci ar scapa toti hotii printre degete. Exact asta isi doresc hotii si talharii precum Dragnea si Tudorel Toader. La asta lucreaza ei acum.

    • Fals ! Strângerea probelor este treaba procurorilor nu a serviciilor de informații deoarece probel SRI încalcă codul de procedura penală și lga de înființare a SRI

    • @Steluta
      Steluta draga, n-ai inteles nimic. Procurorii se ocupa de strangerea probelor, ei cunosc dosarul din scarta in scoarta, dar sunt situatii in care au nevoie de echipamentele de la SRI de care parchetele nu dispun. Si atunci folosesc echipamentele SRI, dar fiind ale SRI nu le pot folosi de capul lor, au nevoie de un acosr de colaborare. Problema este veche, sa- pus la un moment data problema unei investitii in vederea echiparii Parchetului general cu asemenea echipamente, dar este necasar si personal specializat, se compllica lucrurile. Gradul de utilizare al echipamentelor si personalului ar fi fost atunci redus de ambele parti. Fiind insa vorba de doua institutii apartinand statului Romana, s-a peferat varianta colaborarii. Nu neg ca ar putea fi si abuzuri. dar abuzuri sunt peste tot. Si guvernul dospeste de abuzuri. Un exemplu de abuz la guvern poate fi o ordonanta de urgenta cu durata de o zi sau doua pentru scutirea de taxe vamale a produselor importate de un client politic si care intra in vama exact in perioada respectiva. Abuzul guvernului este impotriva tuturor cetatenilor, pentru a favoriza un client politic. Doar cand se schimba guvernele devin vizibile aceste abuzuri. Dar asta nu inseamna ca trebuie puse piedici colaborarii dintre institutiile statului. Pentru abuzuri trebuiesc identificati si pedepsiti autorii lor, nu institutiile pe ansamblu.

  2. O cearta fără sfârșit iar și iar ….din nou oamenii din sistem dau vina pe sistem …știți ff bine ..dormi liniștit când fni veghează pt tine …dar nu noi am luat bani Maria Vlas noi dormeam că și voi vai văi …scarba

    • Tâmpiţii care şi-au pus banii la FNI au păţit ce meritau. Capitalismul e un mecanism de eliminare a proştilor.

  3. De când CCR a scos SRI din AAC hegeliene penale in 2016 in loc sa mai reducă din personal și din bugetele nesimțite Hellvig se străduiești sa fbteze Constituția și sa se amestec in dosare prin protocoale ilegale

  4. Iohqnnis trebuie sa il demita imediat pe acest Hellvig, in statul de drept Romania …..

  5. @Un trecator

    Daca s-ar ocupa procurorii de strangerea probelor ar fi in regula. Abuzul apare cand personal cu atributii juridice din servicii construieste dosare pe care le preda la cheie procurorilor. Aici nu mai e vorba de colaborare intre institutii, ci de subordonare. Pe scurt, serviciile controleaza una dintre puterile statului.

    Si mai e ceva. Cum ramane cu asa-zisele ,,probe clasificate”, la care o parte din proces n-are acces pe motiv ca sunt secret de stat? Cum mai este procesul corect si echitabil in aceste conditii? Pai nu mai este, fiindca nu te mai poti apara.

    • se pare ca pitecantropii astia comentatori de pe internet (inclusiv de pe cotidianul si la articolul asta) nu vad nici ca ziua e zi si noaptea e noapte si nu invers… adicatelea nu pot exista nici coordonari din partea Parchetului a „organelor de cercetare PENAL SPECIALE ale Serviciului”… bah, voi ati inebunit????????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.