Cine a fost cel mai activ broker de la BVB în 2011

Swiss Capital (fost KBC Securities România) a fost cel mai activ broker de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu operaţiuni de 5,1 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), şi o cotă de piaţă de 21,9%, rulajul realizat fiind de 3,5 ori mai mare decât cel din anul precedent.

Firma de brokeraj s-a detaşat puternic încă din februarie în topul brokerilor de la BVB, după ce a intermediat deal-urile prin care BERD a vândut participaţia de aproape 5% pe care o avea la BRD (BRD).

Operaţiunile prin care BERD a cedat aproape 5% din titlurile BRD au totalizat 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro), iar firma a fost intermediar atât pe partea de cumpărare, cât şi pe vânzare, în cea mai mare tranzacţie din istoria Bursei de Valori.

În topul anual, pe locul doi se plasează UniCredit CAIB, cu un rulaj de 1,74 miliarde de lei (7,7% – cotă de piaţă), iar pe poziţia a treia s-a clasat divizia de brokeraj a ING Bank, cu tranzacţii de 1,44 miliarde lei (6,2% cotă de piaţă).

În luna decembrie, Swiss Capital a intermediat transferuri de 290 milioane lei, fiind urmată îndeaproape de IFB Finwest, cu operaţiuni de 265,24 milioane lei. Top trei din ultima lună a anului a fost încheiat tot de ING Bank, cu 124,88 milioane lei.

IFB Finwest a fost cel mai activ intermediar pe segmentul de obligaţiuni, cu transferuri de 222,1 milioane lei.

Bursa a urcat cu 1,3% în ultima lună din 2011, dar a închis anul în scădere, indicele general, BET-C, coborând cu 15,7%, într-o perioadă în care încrederea investitorilor a fost pusă la încercare de escaladarea crizei datoriilor suverane ale statelor din zona euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.