Cine a fost „pacientul zero“?

Profesorul Karl Lauterbach, proaspăt numit ministru al sănătății în Germania, este expert în COVID-19. Anul trecut, Lauterbach a declarat într-un mesaj pe Twitter că, după ce va lua sfârșit actuala pandemie, ne putem aștepta la cazuri de leziuni cerebrale cauzate de un nou val de encefalită letargică [1]. El ne spune că aceste leziuni se vor produce după boală, așa cum s-au produs pe mapamond în urma gripei spaniole (1918–1920) [2]. După toate aparențele, Lauterbach știe ceva ce noi nu știm. Știe ce a provocat cea mai ucigătoare boală din istorie – boală care a avut drept consecință, pe lângă simptome similare cu ale gripei, grave tulburări neurologice, psihiatrice, cardiovasculare și chiar moartea [3]. Încă circulă numeroase zvonuri și legende pe seama așa-numitei gripe spaniole. Misterioasa encefalită letargică [4] din anii 1920 și 1930, cunoscută pentru depunerile de beta-amiloide pe care le provoacă, a fost a doua boală devastatoare a secolului XX după „gripa spaniolă“ [5]. La vremea aceea, virusurile erau încă necunoscute în comparație cu amiloidele sintetice, primul virus fiind descoperit abia în 1933. Din fericire, medicina germană a avut la dispoziție două medicamente – salvarsanul și suramina – pentru a combate cele două pandemii. Salvarsanul (arsfenamina) a fost inventat acum aproximativ un secol de către Paul Ehrlich, care l-a testat prima oară în pragul secolului XX pe africani suferind de boala somonului (encefalită letargică) [6]. Și, din fericire, germanina (suramina) [7] se dovedește azi eficientă și împotriva sindromului COVID-19 [8]. Ce coincidență în istoria medicinei – încă relevantă în zilele noastre! Oare declarația ministrului ne poate ajuta să depistăm „pacientul zero“? Permiteți-mi să dau câteva explicații:

Savanții sunt în căutarea unor indicii pentru identificarea „pacientului zero“ infectat cu coronavirus, dar mulți specialiști din întreaga lume încă n-au căzut de acord cu privire la originea actualei pandemii și, mai ales, nu pot spune cu certitudine când, cum și de ce a izbucnit ea. După părerea mea, „pacientul zero“ ar putea fi tânăra de douăzeci și doi de ani Bertha Elschker din Breslau (8.12.1890–11.8.1913), pacienta doctorului Gerhard Creutzfeldt, sau un indigen aparținând populației Fore din Papua-Noua Guinee, pe care l-a examinat în 1957 – deci cu aproximativ cincizeci de ani mai târziu – dr. Daniel Carlton Gajdusek (1923–2008), laureat al Premiului Nobel. La vremea aceea, savanții americani au declarat că n-au fost constatate simptome caracteristice unei boli infecțioase, cu toate că starea generală a pacientului sugera o infecție acută a căilor respiratorii [9]. Stadiul prodromal [10], care dura până la douăzeci și trei de luni și pe care indigenii îl desemnau drept kuru laik i-kamp nau (kuru începe), se caracteriza prin cefalee și dureri de membre, adesea și de articulații; frecvent, erau afectați mai întâi genunchii și gleznele, apoi coatele și încheieturile mâinilor (precedate uneori de articulațiile interfalangiene), la care se adăugau dureri abdominale și pierderi în greutate [11]. Dr. Gajdusek era convins că această nouă maladie este cauzată de „un virus din lumea anorganică…[12]. Din punct de vedere neuropatologic, kuru se caracterizează prin prezența plăcilor amiloide kuru, numite adesea „corona“ datorită formei circulare pe care o capătă pe țesutul cerebral [13].

În 1986, dr. Gajdusek a anunțat că masa moleculară a acestui „virus“ controversat, care produce efecte fiziologice și neurologice, este de 33–35 kDa [14] („kDa“ este o unitate de măsură a masei moleculare echivalentă cu 1000 de daltoni). În același timp, analiza parametrilor fizico-chimici a relevat că SARS-CoV-2 are o lungime de 306 aminoacizi și o masă moleculară de 33 796,64 da [15] (33,8 kDa). În ultimul lui articol, publicat în anul 2008, dr. Gajdusek explică ce anume ar fi putut să determine apariția acestul „virus fantastic“ [16]. Formarea de plăci amiloide [17] (proteine anormale) este pusă în legătură și alte boli devastatoare. Potrivit doctorului Gajdusek et. al. [18], în cazul EST (encefalopatie spongiformă transmisibilă), depunerile de plăci amiloide la oameni sau la animale sunt contaminate întotdeauna cu alte proteine, polimerizate și ele în așa fel încât formează fibrile – ba chiar copolimerizate. Procesul este pe cât de simplu, pe atât de fascinant, întrucât funcționează după aceleași principii care determină coeziunea internă a unui diamant sau îngemănarea unor minerale [19]. „Diamantul este cel mai tare dintre toate mineralele; el poate să zgârie oțelul și, cu toate acestea, e făcut numai din carbon, la fel ca funinginea, cărbunele sau grafitul“ [20]. Dr. Gajdusek era convins că un factor amplificator al amiloidului – fie o substanță activă sintetică, fie un agent asemănător scrapiei (EST animală) – accelerează toxicitatea de βamiloide. Înainte de a ne ocupa mai îndeaproape de acest „virus fantastic“, să mai recurgem puțin la istorie și la geografie, întrucât ne pot oferi informații prețioase.

Din punct de vedere geografic, regiunea în care a cercetat dr. Gajdusek această rară boală neurodegenerativă umană – descrisă drept EST sau boală prionică – este situată în partea de nord-vest a statului Papua-Noua Guinee [21]. Între 1884 și 1914, această parte a țării a purtat numele de „Noua Guinee Germană“, fiind un protectorat în interiorul imperiului colonial german [22].

Dr. Creutzfeldt a fost un important neuropatolog german din prima jumătate a secolului XX [23]. În august 1909, Creutzfeldt a început o formare de trei luni în domeniul medicinei tropicale la Institutul Bernhard Nocht din Hamburg [24], urmată de o specializare medicală de nouă luni în cadrul Marinei Imperiale. Ulterior, în calitate de chirurg maritim, a efectuat o lungă călătorie în Oceanul Pacific. După întoarcerea din această călătorie, s-a hotărât să devină neurolog. Pur și simplu. M-am întrebat unde anume în Pacific a petrecut Creutzfeldt aproape doi ani și jumătate, dacă nu în protectoratele germane, și ce l-a făcut să-și schimbe meseria după întoarcere. Majoritatea istoricilor se concentrează asupra activității lui din timpul celui de-Al Treilea Reich, când a fost referent medical la tribunalul pentru eutanasie. Consider cel puțin la fel de interesantă perioada anterioară anului 1913, întrucât nu există mențiuni despre Creutzfeldt în arhivele militare germane [25]. Medicul nu este menționat nici în catalogul Institutului Bernhard Nocht.

La lectura unor biografii germane despre dr. Creutzfeldt, ne întrebăm de ce un tânăr medic interesat de botanică, și care călătorea în calitate de medic de vas, a luat decizia de a-și schimba atât de brusc profesia. Câteva luni mai târziu, el a început să lucreze la o celebră clinică de la Breslau. Acolo, una dintre pacientele lui a fost Bertha Elkscher, internată la clinică cu grave simptome neurologice. După moartea femeii, Dr. Creutzfeldt, un tânăr german care încă nu devenise neurolog, a realizat autopsia [26]. Cazul a devenit celebru în 1920, când dr. Creutzfeldt, după ce s-a specializat în neurologie, și-a făcut timp să publice un raport despre pacienta lui specială. Teoretic, aceasta din urma a fost primul caz semnalat de ceea ce avea să se numească mai târziu maladia Creutzfeldt–Jakob (CJD). La autopsie, s-au constatat o bronhopneumonie, o bronșită difuză și leziuni neuropatologice, asemănătoare cu diagnosticul stabilit ulterior de alt neurolog german, profesorul Alfons Maria Jakob. Interesent este că formațiunile „în formă de stea sau de rozetă“ descrise de dr. Creutzfeldt au fost constatate și în urma unor examinări post-mortem ale unor bolnavi de COVID efectuate de către dr. Maura Boldrini [27], care a observat un țesut cerebral ce „seamănă cu o acumulare galactică de stele desfășurată pe un cer întunecat“. Această neobișnuită biografie suscită câteva întrebări. Cum ar fi putut un neurolog începător să-și dea seama că are de-a face cu o boală nouă, din moment ce nu avea cunoștințe despre alte simptome și afecțiuni neuorologice? De ce a publicat raportul de autopsie abia după aproape șapte ani, în 1921?

Mai grav decât atât: decenii de-a rândul, specialiștii au presupus că rezultatele lui nu se potriveau cu boala desemnată mai târziu drept „CJD clasică“, până când, în anii 1990, a apărut în Europa și în Statele Unite ale Americii o nouă versiune, varianta CJD (vCJD) [28]. În mod ironic, Bertha Elschker a fost singurul caz asemănător cu vCJD. Robert Williams [29], un neurolog de la University of Tennessee Health Science Center (UTHSC), Memphis, SUA, a atras atenția că ultimii doi ani de viață ai Berthei Elschker corespund întru totul cazurilor de vCJD [30]. Interesant este că dr. Gajdusek a crezut el însuși, asemenea lui Creutzfeldt, că a descoperit ceva nou, dar, având în vedere anumite aspecte nomenclatorice ale CJD clasice, este limpede că varianta vCJD din 1913, asemănătoare maladiei kuru, nu-i era cunoscută [31]. Înainte de vCJD, savanții au căzut de acord să utililizeze denumirea de CJD, deși cazul Elschker nu prea corespundea simptomelor și neuropatologiei caracteristice formei clasice a maladiei. Nici cazurile lui Gajdusek nu erau noi, căci, potrivit unui studiu realizat în 1971 de către prof. Shirley Lindenbaum – o celebră antropoloagă australiană, cunoscută între altele pentru lucrările ei de antropologie medicală consacrate maladiei kuru –, primele cazuri au apărut încă din anii 1920 [32].

Nici tenacea birocrație colonială nu a consemnat nimic în legătură cu aceste cazuri, cu toate că noua maladie a izbucnit în perioada în care aceste teritorii se aflau sub administrare germană. Prin urmare, alte investigații menite să releve dacă germanii au efectuat experiențe cu amiloide sunt deci inutile, dar nu și descurajatoare, căci tocmai în direcția asta bate dr. Gajdusek: un virus sintetic, care constă din polipeptide sintetice și care declanșează o boală de tip EST. Să fi avut el în vedere amiloidele sintetice [33]? În definitiv, acestea nu erau chiar atât de noi în anii 1950, știut fiind că savantul german Rudolph Virchow a introdus această noțiune încă din 1854 [34]. Cel puțin dr. Gajdusek avea îndoieli serioase cu privire la originea maladiei kuru, așa cum reiese din discursul rostit de el la Stockholm, în 1976, când i-a fost decernat Premiul Nobel. El a spus limpede că originea maladiei kuru este mai mult decât suspectă, la fel și frecvența de unu la un milion a cazurilor de CJD în lume [35]. Dr. Jonathan Wadsworth – MRC investigator și director de programe la MRC Prion Unit din cadrul UCL, precum și Reader in Prion Diseases la UCL Institute of Prion Diseases et. al. – a ajuns la concluzia că maladia kuru și vCJD sunt provocate de o expunere periferică la agenți patogeni infecțioși care conțin proteine [36].

Cum se explică faptul că Dr. Creutzfeldt, după ce a făcut o descoperire atât de importantă, a devenit slujitor al celui de-Al Treilea Reich și și-a întrerupt impresionantele cercetări? Să fi avut dr. Creutzfeldt cunoștință de un mecanism prin care amiloidele sintetice transmisibile declanșează o boală mortală? Să fi știu el, oare, că biata Bertha Elschker a fost vaccinată cu amiloide sintetice care provoacă demență contagioasă? Să fi desfășurat el experiențe similare în Pacific, în Noua Guinee Germană? Acesta să fi fost motivul pentru care a devenit neuropatolog? Sunt întrebări la care nu avem răspuns. Ce știm însă este că savantul s-a căsătorit cu Clara Sombart, fiica economistului german Werner Sombart, autor al cărții Die Juden und der moderne Kapitalismus [Evreii și capitalismul modern] [37]. Sombart îi învinuia cu încăpățânare pe evrei – pe „sahariși“ – că nu sunt capabili, spre deosebire de „silvaniști“ (popoarele nordice, germanice), să susțină o economie [38]. Mai târziu, concepția lui a avut o influență decisivă asupra ideilor rasiale și ideologice ale celui de-Al Treilea Reich [39] și, în mod rușinos, continuă să fie prizată și astăzi – în sensul sustenabilității și al binelui comun –, purificată, firește, de noțiuni etnice. S-ar zice că economistul Sombart și ginerele lui, neuropatologul Creutzfeldt, n-ar fi avut mai nimic de împărțit unul cu altul, afară de cazul în care ar fi știut încă de-atunci că dr. Gajdusek avea să publice, după aproape șaptezeci de ani, o lucrare intitulată Die übertragbaren Amyloidosen: Genetische Kontrolle der spontanen Erzeugung infektiöser Amyloidproteine durch Nukleation von Konfigurationsänderungen in Wirtsvorläufern: Kuru-CJD-GSS-Scrapie-BSE [Amiloidozele contagioase: controlul genetic al producerii spontane de amiloid-proteine prin nuclearea unor modificări de configurație la precursorii-gazdă: kuru–CJD–GSS–scrapie–BSE] [40]. Dr. Gajdusek și alți celebri oameni de știință s-au aplecat din nou asupra „virusului lent“, analizând predispoziția evreilor sefarzi de a se îmbolnăvi de amiloidoză [41]. Ce coincidență! Controlul genetic al amiloid-proteinelor infecțioase ar fi fost cu adevărat un subiect de discuție pentru profesorul Sombart și dr. Creutzfeldt dacă amiloidele sintetice ar fi devenit mai târziu o armă bilogică la care ar fi putut să recurgă poporul lor pentru a făuri o rasă pură, sustenabilă economic și social.

Amiloidele sau prionii sunt agenți patogeni toxici, susceptibili să devină arme biochimice [42]; nu încape îndoială că așa stau lucrurile. În măsura în care virusul doctorului Gajdusek seamănă cu cel care declanșează COVID-19, savanții ar trebui să caute analogii. „Virusul lent“ nu provoacă reacții imunologice și nu conține antigeni non-gazdă, manifestă o enormă rezistență la inactivare fizică și chimică, este un agent subviral fără acid nucleic sau o proteină non-gazdă, produce fibrile asociate cu scrapia, autoanticorpi îndreptați contra neurofilamentelor de 10 nm și nicio altă componentă a sistemului nervos central în peste șaizeci la sută din cazuri, este mai greu de depistat cu ajutorul microscopului electronic etc. Iată, potrivit legendarului specialist în maladia kuru, caracteristicile acestei „virus fantastic“ [43]. Nu mă îndoiesc că veți face propriile dumneavoastră cercetări pentru a afla dacă acest virus seamănă sau nu cu coronavirusul. Ar fi de preferat să le faceți acum decât mai târziu.

Tot o mutație genetică determină și predispoziția la COVID-19. Exprimarea genei TMPRSS2 determină calea de intrare prin care SARS-CoV-2 infectează o gazdă [44], întrucât această genă codifică o proteină relevantă în cazul coronavirusului. Potrivit băncii de date pentru variante genetice populaționale, există aproximativ 378 de mutații diferite ale acestei gene [45]. „rs12329760“ este singura mutație care perturbă funcția genei TMPRSS2, determinând astfel o predispoziție mai scăzută de îmbolnăvire. Cea mai mică frecvență a acestei mutații se întâlnește la populațiile latino-americane și evreiești (așkenazi), în comparație cu indivizii est-asiatici și nordici [46]. Și ea are legătuă cu formarea de amiloide [47], pe care încercăm să o înțelegem în context istoric. O dată în plus, controlul genetic și formarea de amiloide par să joace un rol esențial.

Ce putem învăța sau descoperi repetând testele realizate de dr. Gajdusek referitoare la transmiterea serială sau la controlul genetic? Aceste teste ar putea fi utile în contextul sindromului COVID-19? Dr. Gajdusek a demonstrat fără doar și poate cum funcționează transmiterea serială a „virusului lent. Să facem o recapitulare rapidă: în primul rând, „virusurile lente“ – aceste amiloid-proteine – se autogenerează; în al doilea rând, nu conțin acid nucleic, astfel că pot fi copiate posttranslațional, din precursorul-gazdă; în al treilea rând, în replicarea lor la un nou individ, ele nu copiază mutații în agentul de nucleere și în cel care formează tipare [48].

Astăzi, testele PCR utilizează biomarkeri ai anumitor secvențe specifice virusului SARS-CoV-2 (nu ai întregului virus), pentru a stabili, cu ajutorul unui test cantitativ, dacă o persoană este sau nu infectată [49]. De ce nu s-ar utiliza mai degrabă țesuturi infectate de la persoane testate pozitiv în locul unor biomarkeri prefabricați cu numai câteva secvențe indicate, pentru a se stabili ce anume dintr-o tulpină este replicat – și în ce mod? Concluzia ar putea fi de natură geopolitică. Ron Tjalkens cercetează virusuri care pătrund în sistemul neurologic și boli neurodegenerative. El constată, la persoanele care au supraviețuit unei infecții cu virusul SARS-CoV-2, un precedent istoric pentru efecte neurologice pe termen lung [50]. Având în vedere faptul că a trecut un secol de când avem de-a face cu un „virus lent“, indus pe cale sintetică – conform definiției formulate de dr. Gajdusek –, singura soluție ar putea fi azi detectarea agentului susceptibil de a induce amiloide și demersul corespunzător de a influența potențialii inițiatori ai războiului hibrid prin înțelegerea felului în care se transmite acest agent.

[1] neur_60_701.663_670.tp (silverchair.com), Encephalitis lethargica: Die rätselhafte Schlafepidemie – Spektrum der Wissenschaft, (nih.gov)

[2] Prof. Karl Lauterbach na Twitteru: „(1) In 20er/30er Jahren gab es weltweit Welle der Enzephalitis Lethargica, die auf die Spanische Grippe 1918 zurückgeführt wurde. Der Hirnschaden trat erst Jahre nach Grippe auf. Das ist leider auch bei Covid-19 nicht auszuschliessen. UC London Forscher: https://t.co/AbrTlLeoki“ / TwitterBiogenese des Prion-Proteins: Regulation und Fehlregulation bei Prion-Erkrankungen (uni-muenchen.de)100 Jahre Salvarsan: Chemisch auf Erreger zielen | PZ – Pharmazeutische Zeitung (pharmazeutische-zeitung.de)Constructing Scientific Knowledge: The Understanding of the Slow Virus, 1898-1976The Spanish Flu Pandemic and Mental Health: A Historical Perspective (psychiatrictimes.com)

[3] Did the 1918 influenza cause the twentieth century cardiovascular mortality epidemic in the United States? (nih.gov)

[4] Encephalitis Lethargica – an overview | ScienceDirect Topics

[5] Influenza RNA not detected in archival brain tissues from acute encephalitis lethargica cases or in postencephalitic Parkinson cases – PubMed (nih.gov)Interactions between SARS-CoV-2 N-Protein and α-Synuclein Accelerate Amyloid Formation | ACS Chemical NeuroscienceAmyloid Assemblies of Influenza A Virus PB1-F2 Protein Damage Membrane and Induce Cytotoxicity (nih.gov)

[6] RKI – Geschichte – 1911 – 1920 Die Bekämpfung der Schlafkrankheit – Kleine und Koch in Afrika

[7] Comeback von Germanin: Wirkstoff gegen Schlafkrankheit hilft auch bei Leberversagen (handelsblatt.com)

[8] Suramin inhibits SARS-CoV-2 infection in cell culture by interfering with early steps of the replication cycle — Immunology (ox.ac.uk),

[9] Kuru, the First Human Prion Disease (nih.gov),

[10] Alpers M.P. Mimeographed. Dept Med. University of Adelaide; Adelaide, Australia: 1964. Kuru: Age and duration studies; p. 12

[11] Alpers M.P. Mimeographed. US Dept Health, Education, Welfare; Washington, DC, USA: 1964. Kuru: A clinical study; pp. 1–38

[12] 481 – Fantasy of a Virus.pdf (science-connections.com)

[13] Ultrastructural study of florid plaques in variant Creutzfeldt–Jakob disease: a comparison with amyloid plaques in kuru, sporadic Creutzfeldt–Jakob disease and Gerstmann–Sträussler–Scheinker disease (ed.ac.uk)

[14] Sklaviadis T., Manuelidis L., et.al. Characterization of major peptides in Creutzfeldt-Jakob disease and scrapie 6146.full.pdf (pnas.org)

[15] Structural basis of SARS-CoV-2 3CLpro and anti-COVID-19 drug discovery from medicinal plants – ScienceDirectMicrosoft Word – Dokorarbeit komplett endgültig.doc (fu-berlin.de)

[16] Kuru and its contribution to medicine | Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences (royalsocietypublishing.org)

[17] Amyloid – an overview | ScienceDirect Topics

[18] The Influence of Glycosaminoglycans on the Formation of Fibers from Monomeric Tropocollagen in vitro – ÖBrink – 1973 – European Journal of Biochemistry – Wiley Online Library,

[19] The transmissible amyloidoses: Genetical control of spontaneous generation of infectious amyloid proteins by nucleation of configurational change in host precursors: Kuru-CJD-GSS-Scrapie-BSE | SpringerLink, Enhancement of amyloid induction by amyloid fibril fragments in hamster. – Abstract – Europe PMC

[20] Kuru and its contribution to medicine | Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences (royalsocietypublishing.org)

[21] rsos160789f01.jpg (1280×1000) (royalsocietypublishing.org) GENETIC_STUDY_OF_KURU_LIAM_QUINN.pdf (ucl.ac.uk)Kuru in the 21st century—an acquired human prion disease with very long incubation periods – The LancetThe Possession of Kuru: Medical Science and Biocolonial Exchange | Comparative Studies in Society and History | Cambridge Core,

[22] German New Guinea – New World Encyclopedia

[23] https://www.scielo.br/j/anp/a/CBGzyP5HtB8p5RWxkLWSG6t/?lang=en&format=pdf,

[24] Universität Kiel | Große Forscher und Forscherinnen aus Kiel (uni-kiel.de)

[25] Personal mandate to an official German archive expert to investigate Creutzfeldt’s activity in the German protectorate in the Pacific.

[26] Origins of the Creutzfeldt and Jakob Concept | Duckett, Serge; Stern, Jan | download (booksc.eu)Kiel University | Famous Scholars from Kiel (uni-kiel.de)

[27] Column One: How does COVID-19 change the brain? This scientist is finding out – Los Angeles Times (latimes.com)

[28]It’s Jakob’s disease, not Creutzfeldt’s | NatureCreutzfeldt-Jakob disease – Symptoms and causes – Mayo Clinic(DOC) Kuru – VCJD – Priongenesis | Konrad Mazurek – Academia.eduViikkiBSE21022011.pdf (helsinki.fi)Molecular chaperones in the assembly of -Synuclein and Parkinson’s Disease (archives-ouvertes.fr), Yamm P. The Pathological Protein: Mad Cow, Chronic Wasting, and Other Deadly Prion Disease

[29] Loop | Robert W Williams (frontiersin.org)

[30] New variant Creutzfeldt-Jakob disease: the epidemic that never was | The BMJ

[31] The neuropathology of kuru and variant Creutzfeldt–Jakob disease (nih.gov)

[32] Understanding kuru: the contribution of anthropology and medicine (nih.gov)

[33] “Amyloid” — Historical Aspects | IntechOpen

[34] Enzymatic remodeling of heparan sulfate: a therapeutic strategy for systemic and localized amyloidoses? (nih.gov)

[35] D. Carleton Gajdusek – Nobel Lecture (nobelprize.org)

[36] Kuru prions and sporadic Creutzfeldt–Jakob disease prions have equivalent transmission properties in transgenic and wild-type mice (nih.gov)Experts comb tropics for clues to vCJD | Nature

[37] Jews (mcmaster.ca)

[38] Becke J. (2019): Saharan Zion: state evasion and state-making in modern Jewish and Sahrawi history, Journal of Israeli HistorySaharan Zion: state evasion and state-making in modern Jewish and Sahrawi history | Becke, Johannes | download (booksc.eu)

[39] Race and Ideology on JSTOR

[40] The transmissible amyloidoses: genetical control of spontaneous generation of infectious amyloid proteins by nucleation of configurational change in host precursors: kuru-CJD-GSS-scrapie-BSE – PubMed (nih.gov)

[41] Mutation in codon 200 of scrapie amyloid precursor gene linked to Creutzfeldt-Jakob disease in Sephardic Jews of Libyan and non-Libyan origin – PubMed (nih.gov)A mutation in the prion protein gene in Creutzfeldt-Jakob disease in Jewish patients of Libyan, Greek, and Tunisian origin – PubMed (nih.gov)Mutation of the Prion Protein in Libyan Jews with Creutzfeldt–Jakob Disease | NEJM1109.full.pdf (bmj.com)1109.full.pdf (bmj.com)

[42] SciELO – Brazil – Prions: the danger of biochemical weapons Prions: the danger of biochemical weapons, Prions as Bioweapons? | Defence IQPrion-based nanomaterials and their emerging applications (nih.gov)What are Biological Weapons? – UNODAUNICRI 2012 Security Implications of Synthetic Biology and Nanobiotechnology_0.pdf, The Next Plague: Prions are Tiny, Mysterious and Frightening | American Council on Science and Health (acsh.org), Prion theory: Induction of Prion Diseases by Nanoparticles Conversion (Prpc To Prpsc) Related to Electromagnetic Field (juniperpublishers.com)

[43] Fantasy of a Virus.pdf (science-connections.com)

[44] (PDF) TMPRSS2 expression dictates the entry route used by SARSCoV2 to infect host cells (researchgate.net)Why does SARS-CoV-2 hit in different ways? Host genetic factors can influence the acquisition or the course of COVID-19 (binasss.sa.cr)

[45] A common TMPRSS2 variant protects against severe COVID-19 | medRxiv

[46] A genetic variant of TMPRSS2 may confer protection against severe COVID-19 (news-medical.net)

[47] TMPRSS2 expression dictates the entry route used by SARSCoV2 to infect host cells | The EMBO Journal (embopress.org)Expression of SARS-CoV-2 receptor ACE2 and TMPRSS2 in human primary conjunctival and pterygium cell lines and in mouse cornea (nih.gov)

[48] The transmissible amyloidoses: Genetical control of spontaneous generation of infectious amyloid proteins by nucleation of configurational change in host precursors: Kuru-CJD-GSS-Scrapie-BSE | SpringerLink

[49] Protein amplification technology: New advances in human prion disease diagnosis – ScienceDirectFrontiers | Biomarkers and Immune Repertoire Metrics Identified by Peripheral Blood Transcriptomic Sequencing Reveal the Pathogenesis of COVID-19 | Immunology (frontiersin.org)The optimal diagnostic methods for COVID-19 (degruyter.com)Covid-19 diagnosis by combining RT-PCR and pseudo-convolutional machines to characterize virus sequences | Scientific Reports (nature.com)

[50] History Repeats Itself: Viral pandemics offer clues to neurodegenerative disorders (colostate.edu)Viruses & nervous system disorders: insights from other pandemics (neurex.org)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Radu Golban 87 Articole
Author

34 de Comentarii

 1. cine a declansat „gripa spaniola” vad ca nu spuneti…? soldatii americani „vaccinati” cu un ser experimental marca r ock ef ell er impotriva encefalitei! soldatii americani cu imunitate praf dupa otrava petrolistului devenit brusc „farmacist-chimist-specialist”, au dat de bacterii necunoscute pana atunci. continent diferit, bacterii diferite. efectul a fost devastator…de ce? ASTA SE INTAMPLA cand „specialistii” in castiguri NEMERITATE SI C R IMI NA LE se joaca de-a Dumnezeu!

 2. In opinia mea,mai bine dl Golban ne povestea cum a trecut Moise prin Marea Rosie pentru ca simularea pe calculator arată faptul că, pentru a despărţi apele, Moise avea nevoie de un loc diferit decât cel care se ştia anterior, potrivit unui nou studiu asupra evenimentului
  Avea acelasi impact!

 3. Fara indoiala ca pacientul zero a fost Iohanni$$. Asta-i zero pe toata linia, indiferent din ce directie l-ai privi.

 4. Alooooo, nea Golban, spune ceva despre „Cardul Vaccinatului” care se vrea urgent imlementat in germania! Nu spune ca nu stii sau ca nu exista discutii in forta in nemturia(nu bat campii eu)!

 5. Din seria „bau”, v-am speriat. E drept că treaba cu bau-bau după ușă la mulți ține din păcate.

  Atîta vreme cît nici un „lider de opinie”, nici un „anti-vaccinist” nu apare des în media, adică să fie făcut vedetă, să spună că (1) nici un virus nu a fost dovedit științific că măcar există, darămite să îmbolnăvească, (2) că microbii, ciuperci și bacterii, nu îmbolnăvesc, așadar nu sînt boli infecțioase, nu este, nu a fost niciodată pandemie și (3) că nici un vaccin nu a ajutat pe nimeni ba a făcut rău, lucrurile vor rămâne la fel, părerile pro și împotriva vor fi controlate de cei ce conduc lumea.

 6. Imi aduc aminte cu placere de ciudatul caz de infectare totala cu Covid pe portavionul Theodore Roosevelt si eliberarea din functie a comandantului Cozier de Trump, (portavionul nu oprise in nici un port in ianuarie 2020) precum si si inchiderea intempestiva a laboratorului biohazard Fort Detrick in august 2019!Ce sa mai vorbim de pacientul ZERO
  Fac pariu ca asa cum in Wuhan la Jocurile Olimpice militare din oct 2019 unde au participat 300 militari americani,si ulterior au fost infectati chinezii,tot asa dupa Olimpiada de iarna din 2022 in China vor avea zeci de mii de infectati,delegatia SUA sa spuna ca nu e adevarat !
  Dar pe cine mai intereseaza adevarul?

 7. Iarasi sintem salvati ! Pai peste trei sferturi din functionarii romani (prin parlament, guvern si chiar Cotroceni) sufera, e clar, de „encefalită letargică” adica, mai pe romaneste, „dorm pe ei” la birou, si tot n-au murit ! (sau, cum mai este cunoscuta mai ales prin Africa, boala somnului … si nu „a somonului”, domnule Golban, hi hi ! de ce nu si „boala bibanului” ?)

 8. Va rog frumos si insistent sa nu-mi furati „paternitatea” virusului ! Eu si numai eu, liliacul, sint „pacientul zero” ! A mai fost un plagiator tot asiatic, pangolinul, dar cind l-am amenintat cu tribunalul a renuntat … asa ca hai, inghititi propaganda oficiala ! Noapte buna, copii !

 9. Daca lobistul si profetul Karl Lauterbach e „expert” in Corona, atunci eu sunt popa catolic.

 10. Prejudiciul cauzat de medicamentele psihiatrice sunt doar vârful aisbergului, populat de un număr bun de clase majore de medicamente pe care medicii le oferă pacienților pe măsură ce îmbătrânesc aduc neurodegenerare. Medicamente pentru inimă, medicamente pentru scăderea colesterolului, somnifere, antidepresive, narcotice, stimulente, inclusiv Ritalin, medicamentul pentru ADHD administrat copiilor (amfetamina), anticolinergicele, medicamentele antiepileptice, ca să numim doar câteva, toate pot deteriora structura creierului. Antidepresivele micșorează hipocampul cerebral, iar statinele scad grăsimile esențiale, sau lipidele, care compun o mare parte din țesutul cerebral. Beta-blocantele și alte medicamente care scad agresiv tensiunea arterială, blocanții canalelor de calciu din celule și inhibitorii ACE, scad, de asemenea, fluxul sanguin cerebral, creând toate semnele incipiente, distinctive ale bolii Alzheimer. Chiar și calmante vechi bune – clasa de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – pot provoca o varietate de modificări cognitive, de la delir la tulburări de memorie și concentrare iar multe vaccinuri provoacă afecțiuni variate degenerative printre care Encefalopatie, Parkinson, Scleroza Laterală Amiotrofică (ALS sau boala Lou Gehrig), Alzheimer etc. Multe dintre aceste medicamente micșorează volumul creierului, distrugând structurile grase cruciale cerebrale sau provocând acumulari anormale de țesut în structurile vitale ale creierului.

 11. Excelent articol dar se termina prea repede. Il continui eu: Nazistul German Trump stia de aceste cercetati ale colegilor nazishti Germani mult mai competentzi decat el cand a ordonat laboratorului de arme bacteriologice de la Ft. Dietrich sa infecteze sportivii militari Americani care se antrenau la Seatle in vederea olimpiadei militare de la Wuhan. Pacientul 0 al epidemiei trebue cautat la Seatle unde au fost shi primele cazuri mortale. Nazistul German antisemit Trump stia ca virusul afecteaza mai ales Evreii shi mai importat Afro-Amaricanii care totzi voteaza cu democratzii. Asha infectatzi sportivii Americani au plecat la olimpiada de la Wuhan unde evident nu au cashtigat nici-o medalie fiind bolnavi. Olimpiada a fost filmata shi televizata shi pe film se vad clar sportivii Americani evident bolnavi. O sportiva ciclista a cazut de pe bicicleta in cadrul unei competitzii de ciclism. A fost imediat internata in spital la Wuhan. Medicii Chinezi au constatat ca ea avea febra mare shi halucinatzii cauzate de febra inca innainte de competitzie. Sportiva Americana s-a restabilit in spitap la Wuhan dar chiar medicul Chinez care a tratat-o a murit apoi de covid. Ciclista Americana vindecata la Wuhan a plecat in concediu in Italia fiind inca contagioasa. Ea este cetatzean American de origine Italiana. Ea a fost in tribunele stadionului din Milano unde se juca meciul de fotbal Italia-Spania shi asha a inceput epidemia in Italia shi Spania. In China unde nazistul German Trump spera ca epidemia sa infecteze milioane shi sa distruga economia Chineze n-a prea mers caci Chinezii mai fusesera atacatzi cu arme bacteriologice de Japonezi poate chiar la indicatziile nazishtilor Germani aliatzi mentzionatzi in articol shi aveau experiantza shi au luat masurile drastice necesare.

 12. Japonezii au experimentat asupra tribului Fore și i-au inoculat cu o versiune mixată a unei boli cerebrale ovine, și virusul Visna provocând „boala vacii nebune” sau boala Creutzfeldt-Jakob… Aproximativ cinci sau șase ani mai târziu, după ce japonezii au fost alungați, oamenii săraci din tribul Fore au dezvoltat ceea ce ei numeau kuru, care era cuvântul lor pentru „risipă”, și au început să dezvolte spasme, să-și piardă pofta de mâncare și să moară. Autopsiile au dezvăluit că creierul lor s-a transformat literalmente în ,,muci”. Ei contractaseră boala „boala vacii nebune” din experimentele japoneze. În 1957, când boala începea să înflorească din plin printre oamenii din Fore, doctorul Carleton Gajdusek de la Institutul Național de Sănătate din SUA s-a îndreptat către Noua Guinee pentru a determina cum i-a afectat pe băștinași, boala. A petrecut câțiva ani acolo, studiind oamenii din Fore și a scris un raport amplu. A câștigat Premiul Nobel pentru „descoperirea” bolii Kuru în tribul Fore.

  MYCOPLASMA – The Linking Pathogen in Neurosystemic Diseases – Donald W. Scott MA, MSc. Ó 2001

 13. @ munteanu

  excelent comentariu .
  Logic si care respecta realitatea desfasurarii evenimentelor .
  Te rog sa continui .
  Cred ca stii si ce s-a intimplat ulterior …

 14. Un lucru este cert – gripa spaniolă din 1918 a fost o boală indusă de vaccin, cauzată de otrăvirea extremă din conglomerarea multor vaccinuri diferite. Nu au vrut să spună oamenilor ce era cu adevărat – propriul lor monstru Frankenstein pe care l-au creat cu vaccinurile și medicamentele lor supresive. Au vrut să îndrepte vina departe de ei înșiși, așa că au numit-o Gripa spaniolă. Cu siguranță nu era de origine spaniolă, iar poporul spaniol a fost nedreptățit de implicația că flagelul mondial ar trebui să fie pus pe seama lor. Au fost procente de șapte ori mai mari de bolnavi printre soldații vaccinați decât printre civilii nevaccinați, iar bolile erau cele împotriva cărora fuseseră vaccinați. Spitalele armatei erau pline de cazuri de paralizie infantilă și te întrebi de ce bărbați adulți ar trebui să aibă o boală infantilă. Acum, știm că paralizia este o consecință comună a toxicității vaccinale. Cei de acasă nu au suferit de paralizii decât după campania mondială de vaccinare din 1918. În Filipine, înainte de preluarea de către SUA în 1905, mortalitatea cazurilor de variolă era de aproximativ 10%. În 1905, după începerea vaccinării sistematice impuse de guvernul SUA, a avut loc o epidemie în care mortalitatea cazurilor a variat între 25% și 50% în diferite părți ale insulelor. În 1918-1919, cu peste 95% din populație vaccinată, a avut loc cea mai gravă epidemie din istoria Filipinelor, rezultând o mortalitate a cazurilor de 65%. Cel mai mare procent a avut loc în capitala Manila, locul cel mai bine vaccinat. Cel mai mic procent a avut loc în Mindanao, cel mai puțin vaccinat loc din cauza prejudecăților religioase.

 15. Daca tot vorbeste autorul despre „parerea mea” , poate ne spune si unde era Domnul cand eva a muscat din mar. Ca l a cules , treaca mearga, dar sa nu vezi cand musca, e prea de tot…. n o fi aci primul infectat?!?!?!Paci entul zero o fi a dam sau e va?Accept injuraturile.

 16. @Jumara ,parca ai fi Jumara :)):
  1.Gripa spaniola a fost observată prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite la 11 martie 1918. Aliații din Primul război mondial au numit-o gripă spaniolă deoarece a primit mai multă atenție în presa spaniolă decât în restul Europei. Spania nu a fost implicată în conflict, iar presa nu era cenzurată ca în restul Europei.
  Si ,(o minciuna mai mare ca secolul),nu a fost nimeni vaccinat ,ca nu aveau vaccin si era razboi mondial!Ar trebui sa nu te trec clasa
  2.Ca si prostul asta,boala Kuru, o boală extrem de rară și fatală pentru sistemul nervos, care a atins apogeul în anii 1950 – 1960 în zonele muntoase din Noua Guinee, cauzată de contaminarea cu țesutul cerebral infectat si era datorata canibalismului,nici o legatura cu japonezii
  Biologul american Daniel Carleton Gajdusek in 1956 a demonstrat ca boala se datoreaza canibalismului!

 17. Pt Octavian P Jumara:mulțumesc pt lămuriri. Grozav ar fi ca „experții” televizati sa poată susține asemenea alocuțiuni.

 18. Radu Golban -cautati pe internet
  eu am pus un mesaj dar vad ca nu a aparut.
  Stabilit in Elvetia din 2003 dar
  „Absolvent în anul 2016 al unui curs postuniversitar al Colegiului Național de Informații, din cadrul Academiei de Informații Mihai Viteazul, București”
  NU ARE NICI-O LEGATURA CU MEDICINA
  SECURIST REPATRIAT.

 19. Gresit, Gajdusek a spus ca NU ARE LEGATURA CU CANIBALISMUL. „cannibalismul“ a fost un narativ politic.Vezi la nota de subsol ce scriu antropologii care au cercetat corespondenta lui DG.( 1976). Si ei se mira cum s-a pastrat acest zvon. Gajdusek nu a fost biolog.

 20. @RG: „Gajdusek concluded that kuru was transmitted by the ritualistic consumption of the brains of deceased relatives, which was practiced by the Fore. He then proved this hypothesis by successfully transmitting the disease to primates and demonstrating that it had an unusually long incubation period of several years.[7] He did this by drilling holes into chimps’ heads and placing pureed brain matter into the cerebellum.[8][9] These animals then developed symptoms of kuru. This was the first demonstration of the infectious spread of a noninflammatory degenerative disease
  humans”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Carleton_Gajdusek
  A luat si premiul Nobel pentru medicina, atat de mare medic si biolog a fost!

 21. @Dr Trafalet Bernabeu Eu citesc carti din istoria medicala, studii in abstract, documente, corespondenta iar dumneavoastra ma ,,desfiintati” cu wikipedia.. Si pentru ca vad ca nu depasiti nivelul de wikipedia, care este la nivelul unei gaste puse la indopat cu informatii pentru veridicitatea carora nu-ti mai bati capul ulterior, pentru ca nu-i asa? scrie pe wiki.. o sa va las niste ,,faramituri”. Pentru a vedea câte vaccinuri ar fi putut primi soldații, consultați datele de pe Wikipedia:

  1796 Primul vaccin pentru variola, primul vaccin pentru orice boala
  1879 Primul vaccin impotriva holerei
  1881 Primul vaccin pentru antrax
  1882 Primul vaccin impotriva rabiei
  1890 Primul vaccin impotriva tetanosului
  1890 Primul vaccin impotriva difteriei
  1896 Primul vaccin pentru febra tifoidă
  1897 Primul vaccin impotriva ciumei

  Va las sa umpleti golurile pana la gripa spaniola si sa va imaginati cate vaccinuri primeau soldatii aflati pe teatre de razboi diferite de tarile de origine ale soldatilor.

 22. Gripa „spaniola” din 1918-1919 si coronavirusul de azi nu au prea multe puncte comune. Prima a fost o gripa „clasic” aviara, aparuta la o ferma de pasari (parca din Kentucky) si transmisa pasarilor domestice de acolo de catre pasari salbatice, in „tranzit”. Boala s-a transmis la om (aici exista un semn de intrebare, cum ? de la o specie animala ?) la unul din angajatii fermei de pasari, care din nenorocire lucra si la popota unei baze militare americane din zona, cu soldati care urmau sa plece (si au si plecat !) pe frontul din Europa. Asa a inceput pandemia de acum un secol, care a gasit din pacate si un continent (apoi si alte locuri din lume) complet devastat si slabit, inclusiv din punct de vedere sanitar, de un razboi mondial.

 23. Adevărul de bază care a servit drept temelie pentru muntele de minciuni cunoscut sub numele de vaccinare a fost observația că mamiferele care se recuperează după infecții dobândesc imunitate naturală. Ori de câte ori celulele T (imunitate celulară) și celulele B (imunitate umorală) sunt activate de substanțe străine organismului numite antigeni, unele dintre celulele T și B devin celule de memorie. Astfel, când individul se întâlnește cu același antigen, sistemul imunitar poate fi declanșat rapid pentru a-l demola. Acest adevăr a dat naștere credinței că, dacă un antigen străin este injectat într-un individ, acel individ ar deveni imun la o viitoare infecție. Acestei credințe, i s-a dat numele de „vaccinare”. Ceea ce promotorii vaccinării nu și-au dat seama sau ,,nu și-au dat seama” este că tractul respirator al TUTUROR mamiferelor conțin IgA secretat (un anticorp care inițiază răspunsul imun natural) în sistemul respirator. Ocolirea acestui aspect umoral al sistemului imunitar prin injectarea directă în fluxul sanguin duce la o corupție a sistemului imunitar însuși. Ca urmare, patogenii nu pot fi eliminati și rămân în organism, unde vor crește și/sau vor suferi mutații în continuare pe măsură ce individul este expus la tot mai mulți antigeni și toxine din mediu. Mecanismul prin care sistemul imunitar este corupt poate fi realizat cel mai bine atunci când înțelegeți că cei doi poli ai sistemului imunitar (mecanismele celulare și umorale) au o relație reciprocă. Astfel, atunci când unul este stimulat, celălalt este inhibat. Astfel, mai degrabă decât să prevină boala, ele împiedică de fapt rezolvarea bolii. Patogenii continuă să circule prin corp, mutându-se și transformându-se (după cum a demonstrat Bechamp), în funcție de aciditatea și toxicitatea mediului intern. Rebecca Carley, M.D. Court Qualified Expert in VIDS (Vaccine Induced Diseases) and Legal Abuse Syndrome

 24. @Dr Trafalet Bernabeu Stiati ca primul vaccin antigripal a fost elaborat prin anii 30? Si aici vreau in primul rand sa evidentiez ,,succesurile” campaniilor de vaccinare antigripala, dupa decenii de lupta impotriva epidemiilor de gripa care au disparut doar de frica supergripei covid. Si sa ne intoarcem la subiect, e limpede si pentru cineva care cunoaste cat de cat istoria medicala ca nu vorbeam despre vaccinul antigripal ca fiind motivul pandemiei de gripa spaniola. Este ciudat sa trebuiasca sa ,,invat” pe cineva notiuni simple, bazice asupra topicului convenit de la care trebuie pornita o discutie. Gen, faptul ca in razboaie de multe ori vaccinurile devin obligatorii pentru soldati iar campaniile de cucerire sunt ff bun motiv pentru a vaccina trupele impotriva unor boli straine, fatale.. nu-i asa?

 25. Despre vaccinul terapeutic, (nu profilactic! sic!), anti Altzheimer /demență senila? Nimic? Ar fi trebuit să apară în vara anului trecu! Ghinion! E crocovidul! Duduie afacerile cu îngrijit bătrâni oriunde în lume. Dacă ii vindecam și vorbesc? Dacă vor /putea să muncească? Dacă vor dovedi, cu acte minciunile de azi? Mai bine cro – co-vid! Sunt afacerile noastre! Ei sunt legume! „Nu am mamă, nu am tată și nici patrie-adorata”! Sinteză în limba română. Grea. Doar pentru cei cu școală. Când, oricare „trol/posta” veți înțelege, va fi ok. Dacă nu, un strop de respect, până veți lua un Nobel, cred că se impune. Solda/sponsorizarea/salariul, ar trebui să ajungă, în pauza de „postări”. E doar un gând. Și o intrebare: aveți părinți /bunici? Sau toți sunteți roboți?

 26. @mishteaux! Poate doar tu ai puterea să explici de ce au fost interzise necropsiile, în toată Europa?! Altfel, vorbesc singur, de doi ani.

 27. @Jumara : exact vaccinul impotriva gripei nu era in Primul Razboi Mondial,ineptul maichii!Abia prin 1920 incepuse ceva cercetari,timide,consuelo!
  @RG: tu esti mai usor de depistat; au abundat filme pe Discovery cu canibalii din Papua Noua Guinee dar daca ai avut o copilarie fara televizor nu e vina noastra!Si exact creiere umane serveau ca desert
  „Kuru is largely localized to the Fore people and people with whom they intermarried.[16] The Fore people ritualistically cooked and consumed body parts of their family members following their death to incorporate „the body of the dead person into the bodies of living relatives, thus helping to free the spirit of the dead”.[17] Because the brain is the organ enriched in the infectious prion, women and children, who consumed brain, had much higher likelihood of being infected than men, who preferentially consumed muscle”
  Michael Alpers , Shirley Lindenbau,Ronald Berndt ,Catherine Berndt
  Lecturi obligatorii:
  1.”The epidemiology of kuru in the period 1987 to 1995″, Department of Health (Australia), retrieved February 5, 2019
  2.Rense, Sarah (September 7, 2016). „Here’s What Happens to Your Body When You Eat Human Meat”.
  Pentru mine ramane un mister cum trec toate neroziile pe post de vulgarizarea stiintei!

 28. Intr-adevar Japonezii au fost primii care au folosit in lupta arme bacteriologice cu rezultate neconcludente caci ei au pierdut razboiul. Anterior savantzii nazishti Germani au studiat problema incercand inclusiv sa creeze virushi care sa infecteze selectiv Evreii fara sa afecteze Germanii. Nu se stie cat succes au avut caci shi ei au pierdut razboiul shi studiile shi multzi medici Germani shi Japonezi au fost transferatzi in SUA la Ft. Dietrich unde au continuat sa creeze arme bacteriologice cum este shi covidu. Covidu creat la ordinele lui Trump se dorea neletal contagios caci specialishtii militari stiau deja ca un virus letal nu e bun ca arma bacteriologica. Mor catziva dar epidemia e repede limitata. Scopul a fost sa ucida industria Chineza imbolnavind muncitorii care restabilitzi constata ca intre timp fabricile s-au inchis shi ei sunt shomeri. Chinezii shi Rushii i-ar fi ucis daca i-ar fi prins caci stiau foarte bine de ce sunt in stare dar Americanii i-au folosit. Chinezii au cerut shefului PCC sa aresteze antrenorul shi medicul echipei SUA la olimpiada de la Wuhan care au trimes in competitzie sportivi evident bolnavi shi contagioshi dar Xi mai moderat i-a trimes doar inapoi la Seatle stiind ca ei doar au executat ordinele lui Trump.

 29. @marian: stim cine este, acest un fost membru PRM!Acum,la concurenta cu altul cu CV-ul falsificat,arunca tot felul de prafuri conspirationiste pe net si le comenteaza aiurea ba ca e Octavian P Jumara,ba TIc,ba mai stiu eu cine!Pana acum cativa anisori arunca cu vitriol prin gazete in Iohannis pana s-au lamurit redactiile ca e dus cu capul

 30. Si daca totul e adevarat ? Sa nu uitam ca dupa mondialele sportive ale militaurilor de la Wuhan , amerlocii au depistat rapid virusul ! Cum ? Numai ei stiu . Dar se stie ca laboratorul(laboratoarele) de virusologie in special cele care cercetau virusul Saars aveau angajati si virusologi americani . Si culmea ,chiar la Wuhan. Finantarea era asigurata de INH 9 institutul de sanatate american) ,fundatia Bill si Melinda Gates ,Institutul de sanatate regala al UK,Germania ,Olanda ,Franta ,etc .De ce ? Pai din cauza luptatorilor pentru „drepturile omului „din occident . Luptatori care nu le convenea studierea virusilor in tarile lor si au mers unde legislatia le permitea .Elimnind teoria conspiratiei ce vedem ? Hotaraste fiecare ce vrea . Cu bine !

 31. Mai aveti multe gulgute? Va rade lumea de ce mari doctori suntei. Nu intelegeti nimic din realitatea vietii. Scrieti articole fanteziste si manipulatorii. Nu intelegeti ce este o pelicula bacteorologica daramite un virus…

 32. Aide nea Bufnila ,ma cenzurezi ? Pentru ce ? Ca m-a bufnit risul ? Pai nu-i risul ( animal de prada ) ci un reflex pur omenesc . Chiar nu mai putem ride ? Sau te-a bufnit … Oare ce ?Ce „doctori sunteTi „! suna bine ,nu . Acu ,chiar m-a bufnit plinsul . Hai , mai pui o cenzura ? Cred ca fac un pamflet ,ori o bascalie ? Spune-mi dumneata ,om cu studii jurnalisice si „deontolog „. Si-mi fac si „Mea Culpa ” . ??? Ce zici

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.