Cine ar putea face parte din Administraţia Trump

După mai mult sau mai puţin surprinzătoarea victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane, acum a venit vremea întrebărilor referitoare la personalităţile pe care preşedintele ales le va desemna în echipa sa. Din această perspectivă există speculaţii cu duiumul, bunii cunoscători ai vieţii politice americane susţin că, spre deosebire de Hillary Clinton, care ştie bine lumea politică din Washington, Donald Trump pleacă practic de la zero. Cel mai elocvent exemplu este faptul că, exceptându-l pe vicepreşedintele Mike Pence, ales colistierul său pe 15 iulie, domneşte incertitudinea. De notat că Trump, care nu a primit niciodată o funcţie politică, a avut o echipă de campanie foarte restrânsă. Acum el dispune de circa 70 de zile – până la 20 ianuarie 2017, data când preia oficial mandatul -, pentru a-şi alcătui echipa. De altfel, a doua zi după răsunătoarea sa victorie, Trump a petrecut foarte mult timp, lucrând la alcătuirea viitoarei sale echipe.

Vă prezentăm câteva nume vehiculate, aşa cum au fost ele nominalizate de agenţiile France Presse şi Reuters.

Newt Gingrich, la Departamentul de Stat?

Şpicher (preşedinte) al Camerei Reprezentanţilor între 1995 şi 1999, Newt Gingrich este considerat cel mai îndreptăţit să devină secretar al Departamentului de Stat, post ocupat de Hillary Clinton în primul mandat al lui Barack Obama. Candidat la primarele din 2012, Newt Gingrich este cunoscut prin ataşamentul lui faţă de liberul schimb pe plan economic şi pentru sprijinirea ideii intervenţionismului pe plan militar. Sunt opţiuni diferite faţă de cele ale lui Donald Trump, dar amândoi au aceeaşi poziţie islamofobă.

De notat că pentru postul de şef al Departamentului de Stat este evocat şi numele senatorului de Tennessee, Bob Corker, actualul preşedinte al foarte influentei Comisii de Afaceri Externe a Senatului.

Rudy Giuliani, la Justiţie?

Fostul primar al New York-ului s-a declarat susţinător al lui Donald Trump imediat după ce acesta şi-a anunţat candidatura în cursa pentru Casa Albă. În mandatul lui Ronald Reagan, al 40-lea preşedinte al SUA, el a avut funcţii de răspundere în Departamentul Justiţiei. Fost procuror federal antimafia, el este creditat cu faptul că a reuşit să reducă criminalitatea la New York.

Chris Christie, responsabil cu securitatea naţională?

Candidat la alegerile primare republicane, Chris Christie s-a retras din cursă foarte repede, susţinându-l apoi pe Donald Trump. Lui, care este guvernator al statului New Jersey, i-a încredinţat preşedintele ales conducerea echipei care pregăteşte tranziţia cu echipa desemnată de preşedintele în exerciţiu, Barack Obama. Numele lui circulă insistent printre membrii viitoarei Administraţii Trump, dar participarea sa ar putea fi compromisă de condamnările care au vizat doi foşti colaboratori implicaţi în scandalul „Bridgegate”, din New Jersey.

Jeff Sessions, la Apărare?

Jeff Sessions, senator de Alabama, este primul care s-a raliat lui Donald Trump în februarie 2015. Membru al comisiei forţelor armate, el ar putea primi portofoliul Apărării. Este foarte cunoscut pentru luările sale de poziţie împotriva avortului şi a mariajului între homosexuali.

Pe de altă parte, analiştii notează că foarte multe cadre medii şi superioare din armată au fost de partea lui Donald Trump în timpul competiţiei electorale cu Hillary Clinton.

Ben Carson, la Educaţie sau la Sănătate?

Adversar înfocat al „Obamacare”, sistemul de asigurări în sănătate pentru cei săraci, adoptat de Administraţia Obama, acest eminent medic neurochirurg aflat acum la pensie este în discuţii pentru un post de prim plan în echipa lui Trump.

Michael Flynn, consilier pentru Securitate Naţională?

Generalul în retragere Michael Flynn ar putea deveni consilier pentru Securitate Naţională, unul dintre posturile cheie ale oricărei Administraţii. Fost director al Defence Intelligence Agency (Agenţia de Informaţii a Apărării), el a jucat un rol cheie în campania lui Trump, consiliindu-l îndeosebi în probleme internaţionale. ”Are o influenţă foarte mare asupra lui Donald Trump”, nota una dintre sursele citate de AFP.

Daniel DiMicco, la Comerţ?

Preşedinte director general la grupul siderurgic Nucor, numele lui a fost avansat pentru postul de secretar al Comerţului, o funcţie cheie în renegocierea tratatelor economice internaţionale.

Reince Priebus, şef al Administraţiei Prezidenţiale?

Chiar înainte de a se anunţa victoria lui Trump, presa americană vorbea despre faptul că Reince Priebus, preşedinte al Comitetului Naţional Republican (RNC), un consilier foarte ascultat în timpul campaniei electorale, ar putea ocupa un post de primă mărime la Casa Albă. Spre deosebire de Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi de alte numeroase personalităţi republicane, el a luat poziţie în favoarea lui Trump în timpul campaniei electorale, câştigându-i astfel încrederea.

Pe de altă parte, se spune că şi directoarea campaniei electorale a lui Donald Trump, Kellyanne Conway, ar putea primi un post de consilieră de prim-plan la Casa Albă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.