Surpriză la aspiranții pentru conducerea BNR

Pe 30 octombrie 2024, Parlamentul României va organiza audierile pentru numirea noului Consiliu de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), un moment crucial în stabilirea viitorului politic și economic al țării. Printre candidați se numără nume importante, cum ar fi Mugur Isărescu, actualul guvernator, care aspiră la un nou mandat, și Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, care ar putea să fie propus pentru o poziție în conducerea băncii centrale de către Partidul Național Liberal (PNL).

Surse din sectorul bancar sugerează că Boloș, în ciuda contestărilor interne din PNL din cauza măsurilor economice nepopulare pe care le-a implementat, ar putea beneficia de susținerea unor lideri liberali în această numire strategică. Pe lângă Boloș, la audieri vor participa și alți „corifei” ai economiei românești, precum Leonardo Badea, propus de PSD pentru funcția de prim-viceguvernator, Florin Georgescu, viceguvernator, și Cosmin Marinescu, viceguvernator din partea PNL.

Audierile din Parlament vor include nouă candidați, iar printre aceștia se numără și Aura Gabriela Socol, din partea PSD, Cristian Popa din partea USR, Csaba Balint din partea UDMR și Horia Neamțu, un nume surpriză din partea AUR. Este pentru prima dată când un reprezentant al AUR ar putea ocupa o funcție în cadrul BNR, ceea ce adaugă o nouă dimensiune politicii monetare românești.

În ceea ce privește structura viitorului Consiliu de Administrație, Mugur Isărescu, cu o carieră ce se întinde pe decenii în fruntea BNR, va continua să-și extindă recordul de cel mai longeviv guvernator. Aflat la 75 de ani, Isărescu a declarat că va candida pentru un nou mandat, cu susținerea premierului Marcel Ciolacu.

Leonardo Badea, în prezent viceguvernator, va prelua funcția de prim-viceguvernator, în timp ce Florin Georgescu va deveni viceguvernator, având astfel loc o rocadă în interiorul PSD. Această mișcare este susținută de experiența și autoritatea politică a PSD, cel mai mare partid din România.

Mandatul actual al Consiliului de Administrație al BNR expiră în prima parte a lunii octombrie 2024, iar ședința de pe 4 octombrie se va desfășura cu actualii membri, respectând astfel procedurile legale. În conformitate cu articolul 33 din Legea 312/2004, membrii noului Consiliu de Administrație vor fi numiți de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate, iar validarea acestora va avea loc la o săptămână după audieri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4921 Articole
Author

10 Comentarii

  1. acuma ca FED-ul american a taiat dobanda de referinta cu 0.5%… si ECB, si toate bancile centrale europene copiaza masura… face careva pariu ca si papagalii de la BNR o sa copieze masura? cu prima ocazie? ei sunt specialistii copy-paste-translate

  2. hahaha Mugur o sa fie „guvernator” si dupa ce moare… cam ca aia inregistrati democrati in SUA… de voteaza si la 110-115 ani

  3. Nu va mai agitati degeaba. Domnul Mugur Isarescu este cel care va conduce Banca Nationala pana cand stapanii o sa ii permita sa se retraga la pensie, asta daca nu intervine un sfarsit biologic natural. Care stapani? Pai cei la care este afiliat. „Clubul de la Roma” si „Comisia Trilaterala” va spun ceva?

  4. Între probe, urcarea scărilor, coborârea din avion, John Biden nu le-a trecut.

  5. El va ramane in continuare si va veghea asupra BNR precum vegheaza de 9 milenii Sfjxul egiptean in Valea Regilor.
    Sunt convins ca si dupa moarte va fi tot directorul BNR sub forma de mumie……[Rumburak]

  6. bună!
    Decidenti politici de tinichea!
    Parlament ,prim ministru, miniștri, șefi de partde mari,il inghit pe Isărescu mandat după mandat.
    De ce? De ce? De ce?
    Băncile și in special cele străine fac ce vor,dobânzi aberant de mari si INGINERII financiare pt export profit.
    O RUȘINE!

  7. @andrei i. Va intrebati „de ce ?” Deciziile pentru Romania se iau in afara ei si cata vreme Mugur Isarescu executa bine ordinele stapanilor va ramane in job pana la 100 de ani si dupa.

  8. Cam subtiri bajetii FED daca in atatia ani n-au gasit alt reprezentant pentru colonie! Ah, sa nu uit, BNR e la fel de nationala ca si FED-u’.

  9. Probabil o fi vreo obligație luată la intrarea în NATO și în UE ca Itzărescu ăsta să aibă grijă de banii coloniei, că de aur are grijă tot unul de-al lor! Ce-ați sperat că vreo unul de-al nostru ? 😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.