Bugetul pe 2018

Cine a câștigat și cine a pierdut la prima împărțeală a parlamentarilor

Punctul de pensie va ajunge la 1.100 la 1 iule 2018, Ministerul Public va avea un spor la buget de 0,23%, Ministerul Afecerilor Externe, condus de Teodor Meleșcanu, 21,9% în plus, Internele ministrului Carmen Dan 20,7%, Secretariatul General al Guvernului 24,78%, Serviciul de Telecomunicații Speciale 21,28%, Apărarea va avea un buget de 4 miliarde de euro, iar ministerul Olguței Vasilescu va suferi o scădere cu 13,2%. Acestea sunt ultimele cifre aprobate de comisiile reunite din Camera Deputaților și Senat în ceea ce privește bugetul pe 2018. De asemenea, parlamentarii din Comisia de buget-finanțe au aprobat acordarea de subvenții uriașe pentru agricultori – 300 de milioane de euro pentru păsări și 360 de milioane de euro pentru porci. Creșterea punctului e pensie la 1.100 de lei, de la 1.000 a venit ca urmare a unui amendament UDMR și aprobat în comisie.

Salarii tăiate

Nemulțumirile au apărut la Consiliul Concurenței, acolo unde președintele Bogdan Chirițoiu a anunțat că salariile a jumătate dintre angajați vor scădea de la 1 ianuarie, ca urmare a modificărilor fiscal. Cele mai mari diminuări salariale, de 20%, se vor opera la directori. Totodată, inspectorii superiori vor primi cu 15% mai puțin. “Am cerul Guvernului soluţii, fie să ne excepteze, cum au exceptat ANRE sau ANCOM, fie să ne dea creşterea de 15% care s-a dat la câteva ministere pentru complexitatea muncii şi să ne lase să acordăm indemnizaţiile de performanţă pentru care avem fonduri proprii, dar sunt blocate prin lege”, a spus Chiriţoiu. El a precizat că nu a primit până acum un răspuns de la Guvern în această problemă. Până în acest moment, de la Guvern nu a venit niciun răspuns. Instituția are 200 de angajați iar fondul de salarii reprezintă 85% din bugetul total al instituției. Consiliul a primit însă mai mulți bani de la buget, 13% în plus față de anul trecut, conform votului comisiilor de specialitate reunite.

Autostrăzi fără bani

Bugetul pentru Ministerul Transporturilor a rămas așa cum a venit de la Guvern. Potrivit secretarului de stat, bugetul general consolidat al MT pe anul 2018 este în sumă de 9,132 de miliarde de lei credite bugetare, iar 30,9 milioane de lei credite de angajament. Asociația Pro Infrastructură a averitzat că această formă conține alocări insuficiente în special pentru marile proiecte de autostrăzi aflate în construcție și care au termene de finalizare anul viitor: A3 care intră în București, Autostrada A1 Lugoj – Deva, Autostrada A10 Sebeș – Turda. Ciotul de autostradă de 3 kilometri care va duce autostrada București-Ploiești până în capitală va mai avea nevoie de 80 de milioane de lei. Pentru autostrada Sebeș-Turda s-au alocat 212 milioane de lei dar este nevoie de 600 de milioane de lei, iar pentru Lugoj-Deva s-au dat 217 milioane de euro deși este nevoie de 430 milioane de euro. De asemenea, pentru începerea autostrăzii Comarnic-Brașov este nevoie de 100 milioane de lei iar guverul a alocat 20 milioane de lei.

Cifrele bugetului

PIB-ul pentru anul viitor este estimat la 907,85 miliarde de lei, față de 835 miliarde de lei de din acest an sau 761,4 miliarde de lei din 2016. Creșterea economică va fi de 5,5% iar inflația medie anuală de 3,1%. Cursul mediu leu/euro este estimat la 4,55, numărul de șomeri la 351.000 persoane și câștigul salarial mediu net la 2.614 lei lunar. Principalele obiective ale bugetului pe anul 2018 au fost: reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%; reducerea cotei totale a contribuțiilor sociale obligatorii, per total, cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%; simplificarea fiscalității prin reducerea numărului contribuțiilor sociale de la 9 la 3, respectiv contribuția de asigurări sociale (CAS), contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) și contribuția asiguratorie pentru muncă; în cursul anului 2017 a fost introdus un mecanism îmbunătățit de colectare a TVA (split payment), care va reduce evaziunea la TVA declarată și neplătită în prezent; sprijinirea sectorului IMM – sectorul întreprinderilor mici și mijlocii va beneficia din partea statului de finanțarea unor programe precum Start-up Nation sau de susținere a internaționalizării operatorilor economici români.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Pentru autostrada Sibiu Pitești, sau Craiova-Pitești nici un lei? Pentru autostrăzi sub sub două miliarde de euro, la Armata fără militari în termeni numai să cumpără casatele și vechiturile altora 4 miliarde de euro. Bravo Să adaptâm cântecul ca în copilărie: Sărăcește țara mea / Mă uit la ea și mi se rupe inima. Fiecare colțișor /Cade-n cap la muncitor / Veselia străinilor!

  2. A impartit cineva vreo suma si copiilor acestei natii? S-au ei nu prea conteaza.

  3. Remarcați că deficitul bugetar se apropie de rata inflației ? Considerați că s-ar putea zice că deficitul bugetar „finanțează” inflația , de cele mai multe ori refelctându-se și în creșterea datoriilor, deci, deficitul bugetar ar contribui și la scăderea puterii de cumpărare și la o posibilă creșteștere a datoriilor, în funcție și de sursele de finanțare a deficitului ?

  4. Se incearca un pic, nu mult, ca viata pensionarilor sa fie imbunatatita prin marirea punctului de pensie la 1100 lei ! Probabil ca o noua Lege a pensiilor care sa elimine nedreptatile infaptuite in timp, adica la conditii similare de iesire la pensie, in perioade de timp diferite, pensiile sunt diferite in valoare, iar beneficiarii de pensii sunt nedreptatiti ! Sper ca actuala Putere: PSD-ALDE sa faca o ordine in noua Lege a pensiilor ( intr-o formula de calcul a pensiilor echitbila si corecta conform principiului contributivitatii fiecarui om in activitatea sa la fondul de pensii …!), sper sa se gaseasca si resursele de bani care sa finanteze o noua Lege a pensiilor care sa elimine inechitatile la pensiile calculate in ultimii 28 de ani de balamuc nou ! Sa auzim si de mai bine !

  5. Deci, împrumuturile „finanțează” inflația ?
    „reflectându-se” ?

  6. Ăștia zic că Meleșcanu, Carmen Dan, Mihai Tudose, Ionel-Sorinel Vasilică ,Mihai Fifor și cu Petre Daea, „distribuie bugetul” ?
    Ăștia de „guvernează” încercă să „profite” că a început „să se umble cu Vasilică”, că se apropie sărbătorile ?

  7. Ăștia zic că Meleșcanu, Carmen Dan, Mihai Tudose, Ionel-Sorinel Vasilică ,Mihai Fifor și cu Petre Daea, „distribuie bugetul” ?
    Păi ăștia de „guvernează” încercă să „profite” că a început „să se umble cu Vasilică”, că se apropie sărbătorile ? Au mai „găsit” vreo sursă de „venit”, despre care probabil au considerat că ar trebui să „contribuie” la „creșterea economică”, ca să crească „cheltuielile bugetare” ?
    I-ați våzut pe cei anterior menționați „īn activitate cu Vasilică” pentru a strânge „bani la buget” , ca să facă „asemenea distribuire a veniturilor bugetare” ?

  8. Considerați că domnul Iohannis ar trebui să explice în mod public pentru ce a solicitat în anul 2018 mai mulți bani la Administrația prezidențială ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.