Cine sunt creditorii cu cele mai mari creanțe din insolvența Nordis  

Insolvența companiei Nordis a generat un val de îngrijorare în rândul creditorilor, având în vedere numărul mare al acestora și valoarea totală a creanțelor. Lista creditorilor include peste 1.000 de persoane fizice și juridice, printre care se numără instituții bancare importante, furnizori de servicii, dar și nume cunoscute din diverse domenii, precum CEC Bank, Braiconf, Țiriac Auto, Engie, Digi și fostul fotbalist Florin Gardoș.

Totalul creanțelor și specificitatea acestora

Creanțele acceptate la masa credală în insolvența Nordis se ridică la un total de 728.879.237,17 lei. Dintre acestea, 422.694.049,46 lei sunt creanțe potențiale, legate de obligațiile pe care compania le are în derulare, cum ar fi transferul dreptului de proprietate și livrarea apartamentelor promise. Aceste creanțe sunt înregistrate sub o condiție suspensivă: ele vor deveni efective doar dacă Nordis nu își va respecta angajamentele față de clienți și furnizori.

La masa credală sunt incluse trei tipologii de creanțe specifice clienților:

  1. Clienții cu promisiuni de vânzare-cumpărare: Aceștia au prioritate în a primi apartamentele promise. Dacă livrarea nu poate fi realizată, vor putea solicita restituirea sumelor achitate.
  2. Clienții care s-au retras din proiect: Aceștia pot solicita doar returnarea sumelor investite.
  3. Clienții care au plătit pentru apartamente, dar acestea nu sunt încă finisate sau mobilate: În cazul acestora, opțiunea este de a cere desființarea contractului și restituirea banilor.

Pe lângă aceste categorii, au fost înregistrate și penalități, dobânzi, cheltuieli de judecată și alte costuri legate de contractele de vânzare-cumpărare. Administratorul judiciar a precizat că datoriile vor scădea semnificativ dacă proiectele vor fi finalizate, predându-se apartamentele în stadiul promis.

Top 20 creditori ai Nordis

Iată primii 20 de creditori, care se află în fața unui proces de recuperare a sumelor investite:

  1. Ultra Real-Estate Development SRL – 37.324.500,00 lei (12,19% din total)
  2. Multiactive Finance SRL – 25.562.875,30 lei (8,35%)
  3. Alpha Advisory SRL – 16.411.781,93 lei (5,36%)
  4. Marin Marius Daniel – 14.708.568,20 lei (4,80%)
  5. Morar Alexandru – 11.386.350,00 lei (3,72%)
  6. Zublin Romania SRL – 8.861.584,89 lei (2,89%)
  7. Durbac Sorin Alexandru și Durbac Dennis Finareti – 7.775.397,80 lei (2,54%)
  8. La Playa Properties SRL – 6.774.277,35 lei (2,21%)
  9. CEC Bank SA – 5.464.115,52 lei (1,78%)
  10. CC Trust Private Equity Group SRL – 4.539.193,01 lei (1,48%)
  11. Moldoglass SRL – 4.516.075,39 lei
  12. BRYLK SRL – 1.749.285,35 lei
  13. Boruga Andrei Alin – 1.654.408,78 lei
  14. Cecilia Wrighton – 1.465.185,98 lei
  15. Bucur Răzvan și Bucur Loredana-Ioana – 1.112.807,66 lei
  16. Ceașu Robert Cătălin – 1.088.117,81 lei
  17. Brico Praktik SRL – 919.351,25 lei
  18. Boutouila Chahine și Boutouila Rebeca – 876.854,99 lei
  19. Callypso Farm Expert SRL – 879.042,53 lei
  20. Bogdan (Jalbă) Ana-Maria și Bogdan Sabin – 804.239,25 lei

Printre aceștia se află și jucători din domenii variate, de la imobiliare și finanțe până la retail și servicii, iar datoriile lor variază de la câteva sute de mii la milioane de lei.

Măsuri și perspective

În această primă etapă a procedurii de insolvență, administratorul judiciar CITR a notificat peste 1.500 de creditori și a început analiza a peste 1.000 de contracte de vânzare și ante-contracte. De asemenea, echipa a demarat evaluarea bunurilor companiei și inventarierea acestora, în vederea stabilirii unui plan de restructurare sau vânzare.

Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 5100 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Acum foarte multi ani am fost la Banca Religiilor, deja dupa nume era evident ca e o teapa cu termen, i am vrut sa fac un imprumut s-ami cumpar un frigider. Un tip imbracat intr-un costum foarte elegant, ca un adeavarat om de afaceri de pe WallStreet ce lucra acolo, mi-a zi ca „Noi nu ne ocupam cu asa ceva”. Doua zile mai tirziu citeai in toate ziarele si auzeai la televizor despre falimentul bancii religiilor. La teapa cu Caritas-ul romanesc am avut multi colegi de serviciu ce au ramas fara bani cind s-a spart bula. La FNI au fost doar citiva cunoscuti ale unor cunoscuti de care am auzit ca au pierdut bani acolo. Acum deja nu mai cunosc pe nimeni de pe lista celor pagubiti, … Adica e intre ei, nu mai e cu oamenii din cimpia muncii.

  2. John, Ursake, subscriu.S-au fraierit între ei cu serviciile-n spate.Peștele care-l papa p-ăl mic iar intermediarii, dacă-s suficient de treji, pun ceva prin conturi și dispar cu prima ocazie.

  3. Eu nu cred că serviciile n-au știut de escrocherie dar și acolo e o cloacă de toată ”frumusețea” !Și-au luat partea și-au tăcut din gură !

  4. ATENTIE!!capul la tot este Virgil calina ,de silva ,hotel Ramada nord ,firma nordis a fost infiintata de postoaca Emanuel care lucra pentru Calina ai inchiria si vindea apartamente era un catelus ,proiectul nordis mamaia era a lui calina de vre o 15 ani, de unde naiba a ajuns postoaca de la nimic la asa prioiect in cativa ani ,nu mai spun de ciorba si vicol . Tot ce sa intamplat cu avansuri ..etc este gandita de Virgil Calina omul serviciilor, acolo cautati daca vreti sa gasiti adavarul toti ceilalti sa u bucurat la niste frimituri aruncate de calina

  5. sa cumperi de la asemenea oameni, cum au avut incredere in ei? Nu stiau in ce partide se scalda?
    Sper sa ii mai voteze si acum.

  6. Recorderi, justitiari, candidati progresisti. Procurorii DNA, in special, fac culoare politice corecte, evident in alegeri. Ca intre dosarele zac „uitate” in asteptarea umflarii de creante sa le detoneze la momentul oportun Nu trebuie sa fie musai Kovesi sefa, sa msi defileze, PSD in catuse la UM-uri de presa.

    In alte tari de ce nu se pot face si atatea tepe imobiliare ca in Romania.

  7. nu inteleg de ce voi va faceti ca nu intelegeti – nu s-a petrecut nimic naspa – TOTI stiti, si acum jucati teatru.

  8. Justitia si dezvaluirile lu peshte apar doar in perioade electorale.
    Asta ca si subiectele cu azilele groazei. Sau orfelinatele. Dupa pauza urmatorul ciclu electoral.

    Bomba de demolat candidati , din interiorul PSD, Vicol-Ciorba sa prinda Ciolacu, Grindeanu, Sominis sau alti stabi

  9. Intrebarea este simpla: Este insolventa datorata unor cauze normale de afaceri cum ar fi cresterea preturilor de constructie, avize de constructii intarziate samd sau chiar toata compania a fost facuta ca sa propietarii sa ia banii si sa fuga cu ei in Brazilia? Ma gandesc ca prima varianta este cea mai posibila pentru ca nu cred ca ditamai avocata vroia sa dea un tun si sa dispara.

  10. n-a starnit ”emotii” in alegeri, asa ca s-a reluat problema in presa pt ca sa se uite pierderea Tezaurului si eventual sa se uite de Iohannis, Lasconi si Georgescu…

  11. Asigurările falimentate, multele,…totuși e cineva la pîrnaie ? N-am auzit,.Investitorul imobiliar este de asemena un borfaș care de fapt nu dezvoltă ci in colaborare cu alții ticăloși din primărie, distrug localități, distrug mediul și construiesc betoane vremelnice, de doar două eventual trei decenii, pe terenuri agricole de prima calitate..Aceste acțiuni de ”investiție” și economice patriotice, or să distrugă de fapt rumania.

  12. Faptul cǎ un dezvoltator imobiliar dǎ faliment și niște șmecherași care sperau sǎ câștige la greu revânzând apartamente pe malul mǎrii devine subiect de interes național, și toatǎ lumea se agitǎ.

  13. In alte tari e mult mai rau.. Se anuleaza toate asigurarile imobiliare.. Dupa o luna se goleste rezervorul de apa care alimenteaza hidrantii.. Dupa aia iti da foc la casa .. A doua zi vine oferta sa vinzi terenu la jumate de pret..

  14. De jurnalistul pagubit Ibric Turcescu sau de foștii fotbalagii Adrian Ropotan (Dinamo) și Florin Gardoș (Steaua),sau fostul europarlamentar USR Vlad Botoș:)))

  15. Cum se poate ca aest Nordis sa faca atatatea fardelegi si sa nu fie impiedicat la timp. I-am lasat sa fure toata Romania si apoi ii arestam. Unde e preventia??? SRI???
    Nu asa se conduce o tara…

  16. Nordis,cu ceva servicii in spate,asigura pagubitii ca nu vor vedea niciodata banii inapoi;mai vorbim,dar cand esti lacom prost ,stai acasa

  17. Vedem abi acum câți escroci s-au unit pentru a înșela cetățenii! Cel puțin 20 complici la escrocheria descoperită de jurnaliști! Asta denota că, afacerea a avut la bază doar înșelat cetățenii financiar de acest clan organizat politic. Cu atâția complici, e imposibil sa nu fi știut și Ciucă și Ciolacu!

  18. Ha, ha! Cini-o zâs că n-ari balta pește? Îs, totuș, 35 di ani di capitalism sălbatec, capitalism di cumetrie… ‘I s’ asta o componentă a Curățăniei Jenerale! Cân’ pleci în penzie, musai faci “curat” la vechiu loc di muncă…

  19. Putem vorbi de tepe mafiote date altor mafioti. Pacat de acei romani cinstiti pagubiti care au pus botu’. Desi s-ar putea ca in actuala conjunctura politica totul sa fie o exagerare a prezentarii cazului.

  20. Circareala pentru nefericiti care cred. O noua diversiune a sistemului, sperand ca Fenomenul Calin Georgescu va fi estompat. Degeaba, baieti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.