Cinefilii își fac plinul din scurtmetraje

O selecție alcătuită din 8 scurtmetraje premiate în cadrul festivalului Short to the Point (STTP) rulează în această săptămână în 30 de spații din România.

Organizatorii evenimentului se bazează pe „150 de minute de film, povești spectaculoase venite din toate colțurile lumii, continuând astfel o tradiție de peste opt ani de proiecții speciale, oferind publicului șansa unică de a urmări filme scurte multipremiate, cu intrare liberă, chiar la el în oraș.“ Cei de la Short Film Factory au anunțat deja că „printre surprizele din această lună se numără o producție autohtonă și un titlu proaspăt întors de la Cannes.“

Spaimă și copilărie

La sfârșitul anului trecut, în decembrie, festivalul a premiat 25 de filme. Cele 8 producții care sunt acum proiectate prin țară sunt considerate printre cele mai bune dintre acestea. Nu lipsește din programul ultimei săptămâni de iunie scurtmetrajul „Limbo“, în regia Konstantinei Kotzamani din Grecia. Filmul de 30 de minute fost inclus între evenimentele din Semaine de la Critique, în cadrul festivalului de la Cannes de luna trecută. „Am început să scriu scenariul acum cinci ani. Am avut timp să las la o parte povestea și să mă concentrez asupra imaginilor care mă interesau. De fiecare dată trebuie să mă regăsesc în imaginile pe care le construiesc și să pun de-o parte scenariul. Cea mai dificilă parte a fost găsirea băieților din film. Am stat luni întregi cu ei ca să îi facem să se obișnuiască în mijlocul echipei de filmare. A fost greu să îi facem să scoată la iveală lucruri care nu țin de copilărie. Cred că filmul meu e o alegorie. Vorbește despre frică și speranță. Filmând și montând am considerat că trebuie să găsesc acel ritm care te hipnotizează“, explica regizoarea care a studiat filmul la Tesalonic.

Filmul Anei Dascălu pune faţă în faţă dimensiuni contradictorii ale dansului

Dansul românesc

Ca o surpriză, este anunțată prezența în programul acestei serii de proiecții a producției românești „The Lake“, regizat de Ana Dascălu. Drama țesută între dansatoarele schițate în fațete multiple a fost distinsă în cadrul festivalului cu Premiul pentru cel mai bun tânăr regizor.

Această serie de proiecții marchează un număr record de locații în care se va desfășura evenimentul. Short Film Factory este un eveniment lunar dedicat atât cinefililor, cât și celor care savurează ocazional cinemaul. Proiecțiile de scurtmetraj sunt organizate de Short to the Point (International Short Film Festival) – o reţea internațională de distribuţie, difuzare şi promovare a filmelor de scurtmetraj. În ultimii ani, Short Film Factory consideră că a reușit să creeze o punte de legătură între filmmakeri, cinefili și spectatorii ocazionali.
Lansat în anul 2009, sub forma unei caravane cinematografice în 28 de orașe din România, STTP a devenit un festival lunar la care se înscriu filme din toate colțurile lumii. Festivalul Short to the Point oferă lunar 13 categorii de premii celor mai bune scurtmetraje înscrise, urmând ca acestea să fie proiectate în cadrul evenimentului Național Short Film Factory by Short to the Point. Călătoria peliculelor prin cele 30 de orașe a început duminică la Alba Iulia și Sighetul Marmație, continuând marți la București, Suceava, Târgu Mureș și Tulcea, iar aseară au fost proiecții în Câmpulung Moldovenesc, Odorheiu Secuiesc și Timișoara. Astăzi este rândul cinefililor din Alexandria, Arad, Botoșani, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Târgoviște și Vama Veche. Maratonul se încheie vineri, cu proiecțiile de la Baia Mare, Câmpulung Muscel, Deva, Drăgășani, Hunedoara și Piatra Neamț.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.