Circulația pe Dunăre se desfășoară în condiții de iarnă

Circulația pe Dunăre se desfășoară în condiții de iarnă din cauza sloiurilor și nicio navă nu este blocată de gheață, a declarat, luni, directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos(AFDJ) Galați, Dorian Dumitru, potrivit Agerpers.

Potrivit acestuia, în cazul în care gheața va forma zăpoare în zona Galați-Brăila, spărgătorul Perseus va veni din Tulcea până la Brăila, la km 175, unde este limita sectorului maritim al Dunării, de aici în amonte adâncimea de sub șase metri nepermițând spărgătorului să mai înainteze. De altfel, o astfel de misiune, de spargerea gheții în zona Galați-Brăila, a fost deja desfășurată duminică seară de remorcherul Perseus, înainte de a pleca spre Tulcea.

Dumitru a mai spus că potrivit deciziei Comandamentului de acțiune împotriva gheții pe Dunăre, Perseus a fost trimis de AFDJ de la Galați la Tulcea. Acolo, acesta și-a început luni misiunea de spargere a gheții, pentru a nu se forma poduri de gheață care să obtureze curgerea Dunării. Nava Perseus va patrula în cea mai vulnerabilă zonă — la mila maritimă 34 și pe Canalul Sulina, până la mila maritimă 29 — acolo unde există informații că s-au format deja blocaje de gheață.

În zona Tulcea au mai fost trimise, tot pentru patrulare în vedere spargerii gheții și remorcherele Galați 3 și Gheorghieni, acesta din urmă efectuând și acțiuni umanitare, precum transportul navetiștilor, pe apă, din localitatea Tudor Vladimirescu către Tulcea.

Cel mai grav blocaj de gheață pe Dunăre s-a înregistrat în 1996, în aval de Isaccea, când blocurile de gheață s-au suprapus, până la fundul fluviului, formându-se un „zăpor” — un baraj în calea apei. Din cauză că apa nu mai putea să curgă către mare, nivelul Dunării în zona Isaccea a crescut cu un metru în doar câteva ore, existând pericolul inundării localității. Ultima dată când s-au format sloiuri pe Dunăre a fost în ianuarie 2012, fenomenul dispărând abia în luna martie a acelui an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.