Citiţi ce zice BNR. Cu ce se laudă Ciolacu?

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România (investitiile străine) au scăzut. Au însumat, în primele şapte luni ale acestui an, 3,121 miliarde euro, în scădere cu 21,33% faţă de cele 3,967 miliarde euro din perioada similară a anului trecut, informează Banca Naţională a României printr-un comunicat transmis vineri.

„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 3,121 miliarde euro (comparativ cu 3,967 miliarde euro în perioada ianuarie – iulie 2023), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 2,687 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 434 milioane euro”, se menţionează în comunicat.

Conform BNR, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie – iulie 2024, un deficit de 15,178 miliarde euro, în creştere cu 33,99% comparativ cu deficitul de 11,328 miliarde euro din perioada similară a anului trecut.

In alta ordine de idei, în primele şapte luni din 2024, datoria externă totală a crescut cu 10,247 miliarde euro, până la 180,330 miliarde euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 131,851 miliarde euro la 31 iulie 2024 (73,1% din totalul datoriei externe), în creştere cu 8,3% faţă de 31 decembrie 2023, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 iulie 2024 nivelul de 48,479 miliarde euro (26,9% din totalul datoriei externe), în creştere cu 0,3% faţă de 31 decembrie 2023.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 iulie 2024 a fost de 103,8%, comparativ cu 96,3% la 31 decembrie 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Daca maine BNR ar deveni banca comerciala istetii de acolo care-si dau cu parerea ar falimenta-o in jumate de an. Astia nu au lucrat niciodata in privat sau daca au facut-o s-a ales praful. Cica monitorizeaza piatabancara dar au aflat de falimente si golanii doar dupa. Cand vorbesc de datoria externa trebuie sa faca defalcarea pe datoria statului si cea a agentilor economici. Asa si SUA au datorie externa cat pibul, 37000 de miliarde de dolari dat aceea nu este datoria statului. Niste impostori.

  2. Pi*difer nenorocit! A stat doar si s-a mangaiat cu alde Gadea, Ciutacu probabil, cu toti troscalaii buni de nimic. Doamne fereste de ce demoni a facut! Are aspect de copil mic in el care rade precum soarecele. Acela e demon.

    La Multi Ani Dle. Nistorescu de ziua Sf. Corneliu si Ciprian!
    La multi ani si celorlalti purtatori de nume in credinta!

  3. Generale, vezi că isteții ăștia de la BNR in vreo 20 de ani au adunat vreo 60 mld €. Ilici in ’96 a lăsat 400 mln in bancă.
    In SUA cam 70% e datorie domestică detinută de cetățeni și firme americane.
    In Japonia 95% din datoria aia de 215%/pib e domestică.

  4. ceausescu a lasat rromania fara datorii, azi e cat 150-180 miliarde de dolari, dar stati linistiti, cum va zice tetea, ca are BNR-eu 60 miliarde… tot e amanetat

  5. tetea & Generalul Paton
    De unde veniți cu gogoșile astea, se dau la pachet cu covrigii? E datoria statului toată ziua, nu creditele pe aragaze. Este un jaf național continuu, la rupere, singurele procente în care poate fi împărțit sunt prostie, incompetență și furt.
    Același lucru e valabil și pentru SUA, care a atins 1000 miliarde în dobânzi, Japonia, Franța și peste tot în occidentul „liber și democratic”.
    Dacă ar înțelege iobagul proporția catastrofei economice comise de cartelul PNL-USR-PSD i-ar trage pe toți în țeapă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.