Ciucă versus Ciolacu. „Îmi plăcea mai mult adevăratul Nicolae Ciucă”

Marcel Ciolacu a răspuns luni seară, într-un interviu la Digi24, unor întrebări adresate de liderul PNL, Nicolae Ciucă, pe tema taxelor şi a pilonului II de pensii.  Aceste întrebări „puse de consultanţi” au fost însă o surpriză pentru premier.   

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, l-a întrebat pe prim-ministru dacă este de acord cu menţinerea angajamentului de a nu mări taxele şi impozitele în 2024, de a nu modifica pilonul II de pensii şi de a majora salariile pentru profesori, astfel încât în 2024 să ajungă la 50% din grila nouă de salarizare.

„Îmi plăcea mai mult domnul Nicolae Ciucă cel natural, adevăratul Nicolae Ciucă. Întrebările puse de consultanţi sunt o surpriză pentru mine, mai ales în vocea domnului Nicolae Ciucă, ştim cu toţii foarte bine. (…) Domnul ministru al Finanţelor este de astă dată de la PNL. Doamna ministră de la Educaţie este de la PNL. Presupun că au fost nişte întrebări retorice”, a răspuns Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

De asemenea, premierul a subliniat că este un susţinător al Pilonului II de pensii şi că România s-a angajat prin PNRR că va majora de la 1 ianuarie 2024 contribuţia salariaţilor pentru Pilonul II la procentul de 4,75%, iar el nu ar fi putut să aplice o amânare a acestui termen fără miniştrii PNL, dar şi fiindcă este conştient de încălcarea angajamentului din PNRR faţă de Comisia Europeană.

El a arătat că deşi din zona Ministerului de Finanţe a apărut ideea amânării termenului de aplicare a procentului de 4,75% pentru contribuţia la Pilonul II, decizia politică este la coaliţie şi la cei doi copreşedinţi ai acesteia.

„Eu cred în sistemul paralel de pensii. Eu, Marcel Ciolacu, cred în acest sistem. (…) Noi ne-am angajat un jalon, pe care l-am îndeplinit. Noi, în coaliţie, am hotărât că se aplică de la data de 1 ianuarie 2024.

Dacă eu modific data – şi lucrul acesta nu puteam să îl fac singur, decât împreună cu miniştrii PNL, ca să îi răspund şi retoric domnului Ciucă – Comisia venea şi spunea: ‘Domnule Ciolacu, vedeţi că jalonul din cererea de plată numărul 1, pe care l-aţi îndeplinit, şi noi v-am dat banii pentru el, vedeţi că vă luăm banii înapoi, fiindcă între timp dumneavoastră aţi făcut modificări la jalon’.

Cui să îi treacă prin cap aşa ceva? Dacă cineva a gândit în ANAF sau în Finanţe, a gândit ca şi tehnician, ca angajat. Nici nu pot să îi reproşez acelui om acest lucru. Categoric că nu îi voi reproşa, nici ministrului nu pot să îi reproşez. Dar decizia politică e la noi, la copreşedinţii acestei coaliţii. Nici nu s-a pus în discuţie acest element”, a spus Ciolacu.

El a menţionat şi faptul că angajaţii de la Finanţe primesc un spor de confidenţialitate şi a menţionat că propunerile acestora intră în aplicare doar în măsura în care sunt susţinute politic de către coaliţie. Pe de altă parte, premierul a afirmat că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, „produce” foarte multe modificări.

„Există nişte oameni de la ANAF, cei de la Finanţe… De exemplu, domnului Boloş nu e prima oară când i-am spus: ‘Tu produci mai mult decât putem noi citi’. Ai şapte modificări la celebra ordonanţă ‘Trenuleţ’, cum se numeşte, care se dă înainte de bugetul de stat. Opreşte-te!’ Totuşi, angajaţii de la Finanţe au un spor de confidenţialitate. Nu poţi să iei documentele să le dai pe surse presei. Pentru că faci rău. Ce produc dânşii, pe urmă vine la decizia politică, cum este normal. România, guvernul de coaliţie şi-a asumat că va creşte procentul la Pilonul II la 4,75. O sumă importantă, să fim corecţi. Aproape un efort bugetar de 6 miliarde”, a spus premierul.

În ce priveşte o eventuală mărire a taxelor, Ciolacu a subliniat că a convenit împreună cu Nicolae Ciucă faptul că o astfel de majorare nu va avea loc.

„Nu trebuie să îi răspund la televizor pentru că am convenit împreună acest lucru. Nu am convenit de unul singur. Aşa ar fi fost elegant, să răspund: ‘am convenit amândoi că nu mărim taxele’. Este o problemă la jalonul 206 în ce priveşte microîntreprinderile.

Este în cererea de plată numărul 3 – Comisia încă nu îl consideră îndeplinit. Avem argumentele noastre, că nu putem modifica plafonul într-un an fiscal. Tocmai a fost modificat la 500.000 – tot o decizie luată de actuala coaliţie. Dar vom merge şi vom explica etapele pentru îndeplinirea acelui jalon”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. „abilitati de communicare”
    asa se numeshte vrăjeala azi.

    (pavel corutz avea abilitati d-alea
    dar nu am retzinut catzi tzigani avea Armata Romana
    la „arma parapsihotronică”)

  2. Viorica cu epoleți și covrigarul care chiar crede că va fi președinte

  3. Atenție mare la acest Pilon II de pensii! Este condus complet opac, deciziile unde se investesc banii sunt ascunse, randamentul este ridicol, mai mic decât media la depozitele bancare, cheltuielile de administrare uriașe! Sunt toate ingredientele pentru un faliment – nu, nu acum, acum vin bani gârlă de la stat (știați că, colectează sau nu, statul plătește integral procentele acestui fond? În condițiile astea, când nu mișcă un deget pentru a strânge banii, pe ce naiba se duc „cheltuielile de administrare?!), falimentul mai peste 6-7 ani, când iese la pensie un eșalon mare de „asigurați” in sistemul „privat” și Fondul va trebui să dea bani, nu numai să ia!

  4. cine i-a ales mah p-astia? CINE I-A ALES? CUM SA ACCEPTI RUMANE SA FII CONDUS DE CINEVA PE CARE NU L-AI ALES? TREZITI-VA BHAI! ASTIA JOACA TZONTZOROIUL PE NOI SI PE CONSTITUTIE DE MULT PREA MULT TIMP SI VOI ACCEPTATI! BUZE TZUGUIATE SI TEATRU PENTRU PROSTI IN TIMP CE AU LABELE PRINSE PE LA SPATE! DIAVOLI SUNT MAH!

  5. sistemul pilonului II nu asigura renta viagera,pensia in intelesul romanilor, e o smecherie capitalista si atat
    iti ofera,daca,la final o suma protejata de inflatie-oare-si atat poti aduna banii si daca economiseati
    PS mai bine dai mai multi bani la sistemul public de pensii,nu smecherilor de la pilonul II

  6. androizii, nu, pardon, aia sunt mai inteligenti. robotii, intre ei: „imi placeai cand erai adevarat….” daca n-ar fi de plans….ar fi sigur de ras.

  7. ciuca rezultatul obedientei si distziplinei..din cazarma.d unde initiative bre…tzolacu..am spus; bun la toate si mai ales la …munca de jos..omul este rezultatul activitatilor /muncilor pr care le a prestart .care presupuneau in primul rand ascultare.desi incearca sa se imbrace shick ..inca are urme de moluz pe haine si chiatr fata ..admir oamenii care s au realizat prin munca si invatatura daaa ..nici ashea..trebuie si o amprenta de …noblete..ori si numai distinctie …poati.daaa merjem ..inainte ..nu ca inainte

  8. Unul e cu diploma cumpărată, celălalt e cu dottoratu secretizat.. Ce puii mei bre.. români buni, Cei mai buni..

  9. Motto:
    “Aceşti imbecili care ne guvernează”
    (Andre Santini – fost ministru si vicepreşedinte al Adunării Naţionale a Franţei)
    Titlul cărţii lui Andre Santini este perfect valabil si in cazul guvernării coalitiei actuale de la noi conduse consecutiv de Ciucă si Ciolacu. Pe scurt, Ciucă doreste păstrarea cotei unice de impozitare iar Ciolacu vrea impozit progresiv adică să bage mâna mai adânc în buzunarul contribuabililor fie persoane fizice sau companii .
    Niciunul dintre ei nu s-a gândit la reducerea cheltuielilor bugetare prin descentralizare si reorganizarare administrativă odată cu reducerea aparatului birocratic.
    Cu atât mai mult cu cât chiar în prima jumătate a acestui an pe vrema când Ciolacu era presedintele Camerei Deputatilor si Ciucă premier a fost înaintat celor două camere ale parlamentului un proiect de LEGE initiat de deputatul Vlad Benga din partea USR, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.(Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf).
    După rotativa guvernamentală din iunie, 2023 Ciolacu a preluat conducerea guvernului de coalitie PSD-PNL, iar Ciucă a devenit presedintele Senatului României.
    Proiectul de lege initiat de Vlad Benga, zace acum in sertarele Senatului, in timp ce presedintele Nicolae Ciucă nu catadicseste să-l pună pe ordinea de zi, iar premierul Ciolacu se lamentează că România se află in situatie precară din cauza cheltuielior bugetare si nu stie cum să mai facă rost de bani , dar nu-l duce capul să facă reformele necesare reducerii cheltuielilor de functionare a statului.
    (Vezi si: (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)

  10. Radu ai dreptate. Dar murim cu dreptatea in mana. Judetele sunt locuri de afaceri personale ale alesilor, primariile locuri de adunat voturi, unele din pix. Asa ca canci o noua org.administrare teritoriala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.