Pr. Cleopa spunea: Când sosește ziua Sfinților Nicolae și Spiridon, să fiți cu mare atenție!

Decembrie este luna Sfinților Mari Făcători de Minuni Spiridon, episcopul Trimitundei, și  Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

„Când sosește ziua Sfinților Nicolae și Spiridon, să fiți cu mare atenție, că aceștia-s Mari Făcători de Minuni, spunea Părintele Ilie Cleopa.

Și avem și alte mii de Sfinți, dar aceștia sunt din cei mai Mari Făcători de Minuni ai creștinătații„.

Sântul Spiridon este cinstit de Biserica pe 12 decembrie.

Spiridon este sfântul care pleacă periodic din racla, pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă în rugăciune, cu credința și cu dragoste.

Sfântul Nicolae, cinstit pe 6 decembrie, a făcut minuni chiar din timpul vieţii sale.

În timpul călătoriei spre Ţara Sfântă, o furtună puternică i-a speriat pe cei din corabie, crezând că vor muri, dar Sfântul Nicolae i-a îndemnat pe toţi să se roage lui Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit.

Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase.

De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi

Sfântul Ierarh Nicolae a salvat Mira Lichiei de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul în cetatea Mirei.

Se spune că un tată sărac avea trei fete şi, atunci când acestea au crescut, părinţii s-au gândit că o viaţă „uşoară” ar fi soluţia la sărăcia în care trăiau. Sfântul Nicolae a avut însă un alt plan cu ele şi le-a salvat sufletele, pe rând, punându-le la fereastră câte o pungă cu bani

Se mai povesteşte că Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Despre Agricola se ştie că a căzut în mare şi era să se înece, fiind salvat de Sfântul Nicolae.

Mai este o minune legată de împăratul Constantin şi trei tineri guvernatori care au fost acuzaţi pe nedrept de complot împotriva împăratului. Erau închişi şi urmau să fie decapitaţi. Seara, Sf. Nicolae i-a apărut în vis împăratului, spunându-i că sunt nevinovaţi. Înspăimântat de această viziune, împăratul i-a eliberat.

Aproape în toate aceste intervenţii ale Sfântului Nicolae se vede că cei ajutaţi sunt persoane tinere şi probabil din acest motiv Sf. Nicolae a fost tratat şi cinstit ca un mare ajutător al tinerilor.

În iconografia ortodoxă, Sfântul Ierarh Spiridon ține în mână o cărămidă 

Această reprezentare amintește de minunea săvârșită de sfânt în timpul Sinodului I Ecumenic de la Niceea.  Prin Sfântul Ierarh Spiridon, Dumnezeu a descoperit dogma Sfintei Treimi.

Încercând să-i convingă pe Arie și pe filozoful Evloghie, care-l însoțea pe acesta la Sinod, sfântul a luat o cărămidă pe care, ținând-o în mâna stângă, a binecuvântat-o:

„În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”. Îndată după aceasta, din cărămidă focul s-a înălțat, apa a curs pe jos, iar în mâna Sfântului Spiridon a rămas numai lutul.

Văzând aceasta, filozoful a zis: „Cred cele spuse de tine”.

Parintele Cleopa Ilie – Constantin – o viata daruita lui Hristos și oamenilor

Parintele Cleopa Ilie s-a nascut la 10 aprilie 1912, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei Alexandru Ilie. El a urmat scoala primara de sapte ani in satul natal. Avea o memorie cu totul deosebita, asemanandu-se mamei sale. Trei ani de zile a facut ucenicie duhovniceasca impreuna cu fratii sai la schimonahul Paisie Olaru, pustnic in Schitul Cozancea.

 In anul 1929, la inceputul lui decembrie, a intrat in obstea Schitului Sihastria, impreuna cu fratele sau mai mare, Vasile Ilie. Dupa trei zile de ispitire la poarta schitului, au fost primiti in obstea de la Sihastriei, in ziua Sfantului Ierarh Spiridon, la 12 decembrie. De aceea Parintele Cleopa avea mare evlavie la Sfantul Ierarh Nicolae, patronul bisericii din satul natal, si la Sfantul Ierarh Spiridon.

Pana in anul 1935, Constantin – Cleopa a pascut oile Schitului Sihastria, impreuna cu alti frati. Apoi este luat in armata in orasul Botosani. Se reintoarce la schit in toamna anului 1936 si este tuns in monahism la 2 august 1937, primind numele de Cleopa. Dupa aceasta face ascultare la oile schitului pana in vara anului 1942, impreuna cu parintii Galaction Ilie si Antonie Olaru.

In iunie 1942 este adus in schit si numit loctiitor de egumen, intrucat staretul Ioanichie Moroi era greu bolnav. In anul 1944, la 27 decembrie, monahul Cleopa este hirotonit ierodiacon, iar la 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de episcopul Galaction Cordun, pe atunci staret al Manastirii Neamt. Dupa aceasta data este numit oficial egumen al Schitului Sihastria.

In anul 1947, Schitul Sihastria, numarand peste 60 de vietuitori, a fost ridicat la rang de manastire, iar Protosinghelul Cleopa Ilie este facut arhimandrit, cu aprobarea Patriarhului Nicodim. In anul 1948, fiind urmarit de organele politice de atunci, se retrage pentru sase luni in padurile din jurul Manastirii Sihastria.

In anul 1949, la 30 august, arhimandritul Cleopa Ilie este numit staret al Manastirii Slatina – Suceava si se transfera acolo cu 30 de calugari din obstea Manastirii Sihastria, in urma deciziei Patriarhului Justinian. In locul sau este numit staret Protosinghelul Ioil Gheorghiu.

La Manastirea Slatina, parintele intemeiaza o obste care a ajuns la peste 80 de vietuitori. Intre anii 1952-1954, fiind urmarit de securitate, se retrage in Muntii Stanisoara, impreuna cu ieromonahul Arsenie Papacioc. Dupa mai bine de doi ani de viata pustniceasca, amandoi au fost readusi in Manastirea Slatina, la porunca Patriarhului Justinian.

In anul 1956, parintele Cleopa revine la metanie in Manastirea Sihastria, iar in primavara anului ,1959, se retrage pentru a treia oara in Muntii Neamt, unde se nevoieste mai bine de cinci ani de zile. In toamna anului 1964 revine in Manastirea Sihastria, ca duhovnic al intregii obsti, si povatuieste fara intrerupere atat calugari, cat si mireni, timp de 34 de ani, pana la 2 decembrie 1998, cand isi da duhul in bratele lui Hristos.

Sursa: crestinortodox.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

9 Comentarii

  1. Minunea e că România dacă intră în Shengen trebuie să participe la activitățile de acordare de azil politic imigranților pentru ca aceștia să nu aplice în alte state în mod preferențial. Ideea este să fie împiedicați de a mai sări peste România ci să o ia în considerare ca stat european și astfel să nu mai discrimineze ei. O singură dată aplică (face cerere) imigrantul și primește azil.

    „Cheia Regulamentului privind gestionarea azilului și a migrației este instituirea unui nou mecanism de solidaritate între statele membre. Solidaritatea poate lua forma transferului imigranților, a contribuțiilor financiare, a mobilizării de personal sau a măsurilor axate pe consolidarea capacităților. Solidaritatea va fi obligatorie pentru statele membre, dar forma de solidaritate este la discreția statelor membre însele. Pentru fiecare transfer, statele membre pot face, în schimb, o contribuție financiară de 20 000 EUR.”

    Ceea ce Austria vrea este să prevină cumpărarea de azil adică imigranții să vină să își ia azil doar în Austria pentru că le convine Austria peste România. Desigur că nu îi poate întoarce în țară de origine cf. drepturilor lor internaționale și de aceea ii direcționează României să le proceseze cererile și să decidă în materie de azil. Austria știe de practicile imigranților și vine astfel în prevenirea cumpărării de azil direcționându-i României prin care eventual ar fi trecut că să ajungă în Austria. Cu alte cuvinte ar fi fost dreptul României să le ia cererile și să le examineze imediat ce ar fi intrat pe teritoriul României.
    Dacă România participa la Europa, păi s-o facă!

    Întrebați pe Șpagoveanu câte minuni a făcut în viața lui! Să vedeți ce modest poate să fie!

  2. Toti analfabetii cu depresii de prin manastiri se cred sfinti si dau lectii de viata . Prevad ei lucruri cica. „Taina spovedaniei” este inspiratia lor de a da lectii de viata.

  3. Nordul Moldovei istorice este Athosul romanilor credinciosi iar celebra manastire Sihastria din Neamt este Ierusalimul intregii Romanii. Preacuviosul parinte Cleopa este un sfant al romanilor care nu are nevoie sa fie declarat ca atare de BOR.

  4. Religia trebuie sa redevina materie la scoala. Un popor educat este prin credinta. SA NU GANDESTI RAU, SA NU VORBESTI RAU, SA NU FACI RAU! Romania este tara crestin-ortodoxa.

  5. @marin:
    Mai du-te cu considerentele politice! Ai imputit ziua.
    Iar tu, Nistorescule, m-ai enervat f. tare ca l-ai bagat pe moron in fata.

  6. marin Sa mori tu ? Religia se pricepe la matematica, chimie,fizica, medicina? Religia impune reguli umilind omul neispravitule . Ce mai vrei,femeile de la noi sa poarte batic si fustane pana la calcai? Ce mai vrei ipocritule ? Religia este intima,credinta este personala. Ca doar nu ai vrea sa faceti voi ortodocsii concurenta islamului. Stii cine se ascunde in spatele religiei? Un neica nimeni fara scoala.

  7. credinta ta si dorinta ta de a fi un bun crestin, insa nu e obligatoriu ca numai credinciosii practicanti sunt oameni buni. Poti fi bun si daca nu iei lectii, tu anulezi milioane de cetateni care n-au invatat in scoala religia, doar in familie si poate doar unii au avut o Biblie in casa. Ai mei doar m-au dus in Biserica Sf Nicolae si s-au inchinat si le-au urmat exemplu din cauza vremurilor nu mi-au spus nimic. Am descoperit Biblia in biblioteca si-am citit cu atentie fisand-o. M-am format singur, nu ma consider credincios. Sunt om si ar fi bine sa fim respesctati ca Oameni nu dupa nivelul de credinta care-i ceva intim nemasurabil. Dumnezeu ne-a daruit o viata un suflet, noi alegem cum ne traim viata. Unii se dedica salvarii propriului suflet izolandu-se de socitate in Manastiri si dupa osteneala ajung la o comunicare cu Cerul, dar fara noi restul ei nu pot exista. Noi restul aparam tara in razboie. Noi restul am produs caramida din care se cladeste lacasul si pe cei ce intra in el, avand copii si grija lor ca tara sa existe, noi am trecut prin durerea grijilor. Daca nu traim intr-o simbioza vom iesi din armonie. Fiecare are drumul lui dupa sufletul lui. Accepta Omul, indiferent de religie/credinta si dreptul lui de a fi Om nu-l obliga sa fie credinciosi prin dogma primita la ore. Cine vrea gaseste calea spre Biserica si Dumnezeu in inima sa care este templul lui Dumnezeu.

  8. nu judeca:) eu NU sunt o persoana religioasa. insa am CREDINTA in Calea Domnului. cred ca rugaciunea/meditatia este o forma de energie benefica atat propriei persoane cat si a altora (cand te rogi pentru cineva si afli in scurt timp ca este mai bine sau ca exista speranta sa fie bine). insa, cred cu tarie ca RELIGIA ESTE NECESARA IN SCOALA. nu HABOTNICIA. ci religia CRESTIN ORTODOXA! PENTRU CA SUNTEM ROMANI, NASCUTI SI CRESCUTI AICI, BOTEZATI IN ACEST RIT. Religia a fost PRIMA LEGE. Religia (si nu indoctrinarea religioasa), este o materie care arata copiilor diferenta dintre a bine si rau. ii determina SA ALEAGA CALEA, FARA A JUDECA. FARA A GANDI RAU. cu alte cuvinte: ce tie nu-ti place altuia nu-i face. CERE SI TI SE VA DA; CAUTA SI VEI GASI; BATE SI TI SE VA DESCHIDE. Incercati macar o zi SA NU JUDECATI. si, mai ales, PASTRATI-VA LIBERUL ARBITRU, pentru ca este darul Creatorului pentru noi toti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.