Azilele groazei: Probe căutate în morminte

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), poliţişti şi specialişti în medicină legală au exhumat, luni, cadavrele a două persoane care au decedat, în decembrie 2022, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Căsuţa lu’ Min din satul Bărdeşti, comuna Sântana de Mureş.

Surse din cadrul anchetei susţin că cele două persoane, de sex feminin, una născută în anul 1990, iar cea de-a doua în 1992, ambele decedate în 2022, au fost înhumate în cimitirul din satul Bărdeşti.

La acest azil, în data de 27 iulie, au fost identificate şapte persoane cu dizabilităţi cazate în subsolul căminului printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea, în urma unui apel la 112, trei persoane fiind cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane în formă continuată, 59 acte materiale.

Cei trei inculpaţi din „Dosarul azilului din Bărdeşti” – un angajat al Penitenciarului Târgu Mureş, care încasa chiria pe spaţiul respectiv, un agent de poliţie şi mama acestuia, care figura ca fiind directoarea centrului social de la Bărdeşti – sunt în arest preventiv până la data de 26 decembrie 2023, inclusiv, după ce au fost reţinuţi, la sfârşitul lunii iulie, de către poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş şi de procurorii DIICOT.

Din cercetări a reieşit că, în anul 2020, suspecţii ar fi constituit un grup infracţional, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, banii destinaţi îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiţi cu preponderenţă în beneficiul membrilor grupării.

„Persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, ar fi fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei. La data de 27 iulie a.c., au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilităţi, aflate în subsolul unei clădiri aparţinând asociaţiei, cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea. În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica”, a mai precizat DIICOT.

Anchetatorii subliniază că, până la acest moment, au fost identificate 56 de persoane cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Maramureş şi Covasna.

La sfârşitul lunii iulie, în urma unui apel primit în Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgenţă 112, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă „Căsuţa lu’ Min”, din comuna Sântana de Mureş, satul Bărdeşti, au fost identificate 30 de persoane, dintre care 7 persoane erau ţinute la subsolul clădirii, în condiţii improprii.

Treisprezece persoane au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş a preluat 16 rezidenţi din cei 30 care se aflau la azilul din satul Bărdeşti şi i-a relocat la centre din Luduş, Sighişoara şi Ideciu de Jos.

Între timp, prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, şi suprefectul Florin Pălăşan au demisionat din funcţii, mai mulţi poliţişti au fost cercetaţi disciplinar, iar şeful Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş, Cristian Răduţ, a revenit în funcţie, după ce a fost mutat pe un post de execuţie în urma scandalului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. M-am linistit. Dupa titlu credeai ca se intampla la Voluntari.

  2. NO ,DA CUM LE CHEAMĂ PE CELE TRE „SUFLETE BUNE-ALCĂTUITOARE DE -GRUP INFRACȚIONAL”??? Ș-AMU DA-DE-OR FI JUDECATE -CĂ GREFIERII O PRIMIT CE-O „PRIMIT” -AUZI CELERITATE ! DIN IULIE STAU NEJUDECAȚI ÎN AREST!-FELICITĂRI MAGISTRAȚILOR!

  3. Probabil au cerut acces și la satelitul lui Elon Musk să vadă ultimele zile din viața ale celor care au fost in azil … sunt convins că in echipă procurorilor este și agenta Sculy și Agentul Mulder care sunt coordonați de la centrul de Comandă din fostul sediu OTV unde Diaconescu cu computerul NASA(GOOGLE Earth-ul ) caută dovezi extrem de utile care nu că o vor găsi doar pe Elodia și pe cioacă dar vor descoperii toate crimele din azilul groazei ……cine nu crede este un mare prost că procurorii chiar lucrează și articolul nu este doar o simplu text …este o realitate adevărată ……:))))))

  4. nu trebuie sa uitam niciodata de liderii azilelor groazei ,lagarele de exterminare batrani din Voluntari,cuplul Firea Sarmancur-Pandele

  5. @ Doina Muresului: Vezi ca faptasi sunt tzapinarii tai salbatici din Mures. Pe astia ii cerceteaza procuratura si nu pe cei din Voluntari. Acolo au fost petarde electorale.

  6. @Aiurea!cu cine te certi,Voluntara blonda?crimele cuplului din Voluntari nu pot fi uitate,asteptam justitia,vorba Ciutacului

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.