Grupul Român pentru Ordine în Sănătate

CIUMA ROȘIE și HOLERA GALBENĂ s-au înțeles pentru falimentarea sistemului de sănătate

GROS: Atacul asupra sistemului public de sănătate a ajuns la punctul culminant: urmează distrugerea completă a principiului solidarității care stă la baza legii asigurărilor SOCIALE de sănătate  (o lege de inspirație bismarkiană care funcționează în mai toate țările europene).

După ce ani de zile politicienii au susținut sus și tare că banii care merg la CNAS și în FNUAS (bani din contribuțiile lunare procentuale atît ale angajatului cât și ale anagajtorului) sunt bani publici și deci trebuie supuși controlului statului iată că acum îi drenează către privați!

  1. CUM se finanțează în, prezent, spitalele

Până în prezent, spitalele PRIVATE se finanțau din două surse principale (A și B) și una secundară, limitată (C):

  • A. plata direct percepută de la pacient ( oricât doresc eu ca privat și pentru ce vreau!)
  • B. plata per caz pentru privații care au contract cu CNAS (din fonduri FNUAS)
  • C. această sursă era până în prezent cu acces limitat: bani din Programele Naționale de Sănătate ale CNAS, doar și doar în condiții speciale, adică:  “furnizorii privați de servicii medicale pot primi fonduri doar  pentru serviciile medicale care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale”

Doar că niciodată CNAS NU a publicat norme care să explice exact e înseamnă excedarea și deci când poate primi privatul bani. În consecință, probabil privatul care a dat mai mult din “coate” a primit ceva bani din Programele Naționale. Procuratura nu s-a sesizat.

 

  • La sursa D, privații Nu au deloc acces. Este vorba de bani din bugetul MS (Programe preventive și mai ales Acțiuni Prioritare curative, numite AP-uri) (AP-infarct acut de miocard, AP-terapie intensivă, etc.)

Spitalele PUBLICE sunt finanțate în prezent din 3 surse:

  • Spitalul public NU poate accesa sursa A de finanțare adică nu poate percepe plată direct de la pacient
  • Sursa B. plata per caz conform contractului cu CNAS (din fonduri FNUAS)
  • Sursa C bani din Programele Naționale de Sănătate ale CNAS
  • Sursa D. de la bugetul MS ( Programe preventive dar și Acțiuni Prioritare curative, denumite AP-uri)

 

Sursa A. de finanțare a spitalelor private reprezenta de fapt o mare problemă pentru că era incomplet reglementată, adică spitalul privat care avea contract cu CNAS pentru un serviciu pe caz rezolvat NU AR mai fi avut voie să perceapă nici o altă sumă de la pacient !

În fapt, în spitalele private se percepeau sume imense de ordinul miilor – zeci de mii de euro pentru diverse servicii de tip „studiul dosarului pacientului”, „condiții speciale,” „plata de analize suplimentare”, etc. Controalele Procuraturii de anul trecut de la Sanador au vizat și acest aspect. Dar doar l-au vizat.

Acest impediment al neclarității plății directe din buzunarul pacientului a fost rezolvat printr-un act de posibilă corupție!  Se spune că în cursul internării lui Liviu  Dragnea la clinica Sanador (mijlocul lui martie 2019) un angajat al clinicii SANADOR, în persoana dr. Cristian Grasu, care făcea de gardă în Sanador l-ar fi convins pe liderul PSD că bieții privați nu se mai ajung cu banii și că trebuie reglementat urgent cât și cum pot lua bani direct de la pacient.

Zis și făcut, guvernul  PSD a emis OUG nr.27/2019, publicată în aprilie 2019, care stipulează faptul că “pacienții pot plăti o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privaţi şi tarifele suportate din bugetul FNUAS” (sursa de finanțare B.) Adică privatul poate cere în plus oricît vrea pentru orice caz !!!!!

O mare problemă este însă faptul că medicul-sfetnic angajat la Sanador, Cristian Grasu – soțul lui Alis Grasu, directoarea Serviciului de Ambulanță București -Ilfov- era în același timp și Secretar de Stat la Ministerul Sănătății și a semnat personal OUG 27/2019. De remarcat că Sorina Pintea nu s-a executat și s-a eschivat elegant.

Deci Ciuma Roșie și-a făcut sau chiar plătit datoria față de sponsorii privați care doresc distrugerea sistemului public. Iar OPOZITIA NU a țipat de loc ! De ce? Ce se pregătea?

Se pregătea să vină Holera Galbenă: la MS ajung un ministru care a lucrat numai la privat și nașul său, numit secretar de stat, care lucrează și el doar pentru un alt privat (SANADOR). Lupii paznici la stână! Și s-au pus pe treabă. Iar președinte la CNAS a fost pusă directoarea de la Polisano!

Și ce face echipa Costache?

  1. a. Deoarece pentru sursa C.( Programele Naționale de Sănătate), accesul privatului a existat în ultimii 5 ani (chiar dacă CNAS nu a făcut publice niciodată care ar fi “semnele” că sistemul public este excedat, și aici ar avea ceva de căutat Procuratura), accesul la acești bani publici a fost mai timid, probabil de frică ca această ilegalitate să nu fie reclamată și anchetată!

Atunci să furăm cu legea în mână!

Iar echipa Costache-Moldovan-Spitale Private s-a activat și au hotărât să dea lovitura prin propunerea unei alte OUG prin care modificându-se litera C, art 52 alin 2 din Legea Sănătații 95/2006, “furnizorii privaţi de servicii medicale” au și ei acces neîngrădit la fondurile Programelor Naționale de Sănătate ale CNAS, adică la sursa C!

  1. b. Și pentru că lăcomia holerei galbene e mai mare decât a ciumei roșii tot în acest proiect de OUG se propune la articolul 111 din legea Sănătații 895/2006, adăugarea a două alienate care prevăd că în cazul PRIVAȚILOR: “ Fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din sumele obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii” iar normele vor fi elaborate prin Ordin de Ministru. Adică privații se mufează deplin și la sursa D de finațare (din bani publici) iar interesul maxim este pentru AP-urile din cardiologie și ATI.

În consecință, dacă acestă OUG se adoptă, privatul care va primi acces nelimitat la două noi surse de finanțare din bani publici (C și D) și va avea în final exact același surse de finanțare din bani publici ca și sistemul public (sursele B,C și D)!

   Iar în plus, pentru că privatul e mai cu moț, conform OUG 27/2019 pentru privat există și sursa de finanțare nelimitată din buzunarul pacienților, anume sursa A!

   Concluzii

Dacă OUG Costache intră în vigoare, sistemul public rămâne cu 3 surse de finanțare ca și până în prezent, iar privatul  are și el acces la toate cele 3 surse din bani publici plus încă una nelimitată (sursa A din OUG 27/2019)!

Iată cum statul român reușește ca pe bani publici să își facă sieși concurență neloială și să își distrugă sistemul de sănătate public care îi aparține, îmbogățind niște privați.

  

  1. Avem o Lege a Asigurărilor SOCIALE de Sănătate. Cum o masacrăm mascat ?

Marea deosebire între spitalele publice și cele private constă în ce fel trebuie acestea să se închidă la nivel financiar în fiecare an.

Spitalele publice trebui să se închidă pe 0 (zero) adică nu fac nici un profit, iar dacă le rămâne 1 leu necheltuit îl va lua statul la Buget.

Spitalul privat este o afacere privată și TREBUIE SĂ FACĂ PROFIT!

În țara săracă numită România, Parlamentul a decis în anul 1997 că forma de plată a serviciilor de sănătate de orice fel (la  medic de familie, ambulator, spital) trebuie reglementată de o lege care să aibă drept pilon principal principiul solidarității.

Așa a apărut Legea Nr 145 / 1997 care stipula că toți angajații și angajatorii primilor vor plăti o contribuție procentuală lunară (7% din salariul brut la acea vreme) care contribuție va reprezenta principal sursă de finanțare a CNAS.

Adică cei cu salarii mici, pensionarii, etc vor primi aceleași servicii ca cei cu venituri mari care dau tot 7%+7% pe lună, dar dintr-un venit mult mai mare, adică SOLIDARITATE.

Nimeni, nici măcar dl. Costache, NU a spus că se schimbă principiul legii asigurărilor sociale de sănătate (145/1997) și că sistemul va funcționa de acum încolo pe alte principii, ultraliberale, ca în USA! 

Dar Legea 145 /1997 este a Asigurărilor SOCIALE de Sănătate și NU a asigurărilor PRIVATE de Sănătate.

Privații când au decis să construiască un spital NU au cerut nici o aprobare STATULUI adică NU au condiționat construcția spitalelor private de un viitor acces la banii publici ai CNAS.

În țările civilizate există un plan național de paturi, un plan național al serviciilor medicale necesare, etc, pe care STATUL își bazează previziunile și nevoile și în consecință aprobă sau nu construcția unui spital public sau privat. În consecință, Privatul care NU are aprobare NU va avea acces în viitor la Banii publici. În România, NU există un astfel de mecanism.

În ultimii 20 de ani, Privatul în loc să ceară să existe un asemenea mecanism a preferat să dea câte o șpagă diverșilor funcționari pentru a primi și ei bani publici, adică contracte cu CNAS. Cine poate oase roade!

 

  1. CARE VOR FI CONSECINȚELE ORDONANȚEI Costache-PNL?

Conform datelor Eurostat, procentul din PIB alocat sănătății este în România de circa 5,2%.

Cu o alocare de doar 5% din PIB pentru sănătate, România se plasează pe ultimul loc în UE, media UE fiind de 9.9%! Majoritatea statelor membre UE fost comuniste alocă în jur de 7,4%, Franța 11,5% din PIB, în Germania – 11,1% și în Suedia – 11%.

În condițiile subfinanțării cronice a Sănătății, cum se vede mai sus, anul trecut 500.000 de români NU au avut acces la servicii de sănătate nici în serviciul public nici în cel privat!

De ce ? Pentru că pentru ei s-au terminat banii, n-au mai fost bani de servicii medicale!

Ce măsură ar trebui să ia un Guvern responsabil? Să mărească procentul din PIB alocat Sănătății!

Dar Guvernul L.Orban NU a dat nici măcar 1 leu în plus la Sănătate în anul 2020, în comparație cu 2019!

    În schimb, din puținii bani care oricum nu ajung pentru toți românii bolnavi, guvernul PNL vrea să îndestuleze privatul folosindu-se de OUG 27/2019 a PSD-ului la care PNL adaugă prin OUG Costache sumele generoase care vor veni la privat atât din Programele Naționale de Sănătate cât și din AP-uri (sursele C și D)!

Deci mult mai puțini bani la spitalele PUBLICE care oricum NU au avut niciodată suficienți bani! În câțiva ani se va distruge complet sistemul public.

Costache minte când spune că va crește accesul pacienților la servicii medicale!

Iată de ce:

Să presupunem că în Programul de Sănătate X, CNAS finanțează pentru anul 2020 un număr de 500 de cazuri complexe A . Ministrul Costache va împârți aceste 500 cazuri între public și privat. Să zicem 300 la stat (public) și 200 la privat.

Să mai presupunem că această categorie de pacienți (serviciul medical A) primește bani și din AP-ul Y ( deoarece este un serviciu complex) iar CNAS finanțează pentru anul 2020 tot un număr de 500 de cazuri. Și de acestă dată Costache va da 300 la stat și 200 la privat.

Deci, 200 pacienți mai bogați, vor fi tratați în spitalele private. Privatul va încasa banii din sursele plătite din bani publici (C+D+E), dar pacienții vor mai plăti în plus (pentru că vor și pot!) o “contribuţie personală” (sursa A) pentru a acoperi diferenţa dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privaţi şi tarifele suportate din bugetul FNUAS.

Acești 200 pacienți mai bogați ar fi putut merge și la public unde NU ar fi plătit NIMIC în plus din buzunar, dar ei vor la neapărat la privat!!!!  Legea este însă a “Asigurărilor SOCIALE de Sănătate” (adică toți bolnavii care au nevoie ar trebui tratați). Totuși acești 200 de pacienți, sunt destul de bogați ca să accepte să plătească “contribuţia personală”, la privat, oricât ar fi ea.

   Devine clar că 200 de pacienți săraci (care nu au bani nici să treacă strada), NU mai au nici o șansă să se vindece pentru că au dispărut 200 servicii medicale complexe, efectuate celor care refuză să fie tratați la stat dar au bani suficienți ca să le dea privaților o consistentă contribuţie personală”! Atunci de ce acești pacienți NU se duc pe banii lor la privat?

  Oricum din decontul total de la privat, CNAS tot i-ar acoperi bogatului o parte din cost (sursa B). dar nu și sursele C și D din bani publici  și nici sursa A pe care bogatul oricum o va plăti la privat!

 

      Unul dintre cazurile ipotetice mai sus prezentate poate fi de exemplu cel al unui pacient care are nevoie de o operație pentru o proteză de șold. Cheltuielile pentru serviciul medical general vine din sursa B. Banii din proteză vin din Programul Național de Ortopedie (sursa C).

    Pacientul poate face în cursul internării , mai ales după operație, un infarct miocardic pentru care I se montează un stent din sursa D (AP-IMA) și apoi va sta 10 zile în terapie intensivă iar unele cheltuieli vin tot dintr-o sursă D (AP-ATI).

    Conform datelor din literatură în SUA un astfel de scenariu apare în 5-6 % din cazurile operate de proteză de șold deci nu este deloc o raritate

   Și ce face săracul care nu mai găsește bani la spitalul  public pentru că alți 200 alți pacienți s-au dus la private banii publici?  Moare fără proteză? I se pune totuși o proteză pentru că doar pentru asta mai sunt bani în spitalul public dar moare „doar” de infarct pentru că nu există bani pentru stenturi? Moare apoi în Terapie intensivă pentru că nu există antibiotic potrivit sau heparine scumpe?

Costache l-a mințit în față pe L.Orban și atunci când fiind întrebat de către acesta în plină ședință de Guvern cu televiziunile de față: “Este adevărat, dle ministru Costache, că pacienții care vor fi incluși în viitor în Programele Naționale și vor merge la privat NU vor mai plăti în plus nici o co-plată? Răspuns Costache :”Domnule PM nu va exista nici o co-plată”!

Costache a mințit fără să clipească, pentru că în conformitate cu OUG 27 / 2019“pacienții pot plăti o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privaţi şi tarifele suportate din bugetul FNUAS” ! Este drept nu se numește co-plată dar tot din buzunarul propriu va fi plătită această contribuție iar scopul este tot îmbogățirea privatului!

Costache NU ar fi mințit doar în cazul în care guvernul Orban ar fi abrogat sau ar fi anunțat măcar că va abroga OUG 27/2019!

  1. Co-plata este suma derizorie de 10 lei / internare (oricât ar sta în spital), pe care o plătesc în plus în spitalele publice doar angajații și cei cu pensii mari, fiind scutiți cei cu pensii mici, șomerii, elevii, studenții, invalizii, etc. Sume infime anual.

DECI: Da! Se face PRIVATIZARE MASCATĂ și in mod ILEGAL.

Grupul Roman pentru Ordine în Sănătate (GROS)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

21 de Comentarii

  1. Acum ca ne-am dumirit ca Prostia si Mirlania nu cunosc Limite in Principate trebuie sa actionam rapid pentru Descentralizare in Cnezate unde Marele Normal de la Cotroceni si Tembelii de la Victoria vor prezenta PASPORTUL si vor plati Taza de Tranzit. Este Clar pentru toata Lumea ca am depasit Faza Feudalismului Multilateral Dezvoltat si am intrat victoriosi in Epoca de Piatra. Noi astia din provincie, mai grei de cap si primitivi deja am inceput sa batem tarusii in Perimetrul Sarmisegetuza unde avem Apa Potabila de cea mai buna Calitate, Scoli, Spital si Vraci de Elita. Blonzii din Capitala cu Coviltir nu vor Beneficia de Viza nici macar de Tranzit in Vecii Vecilor. Aleluia !

  2. – ” CIUMA ROȘIE și HOLERA GALBENĂ ” … insumate, oare nu or fi mai periculoase decat virusul din China ?!

  3. Doar bolnavii cronici beneficiaza de analize. Tinerii ajunsi cu o problema acuta nu beneficiaza de analize pt ca banii au fost ”papati” pe hipocandriile altora. Tinerii platesc inutil CASS sau cum se numeste fara a beneficia de servicii. De ce sa ramana tinerii in Romania? Daca vor ramane numai batranii, clinicile private dau faliment daca Statul nu le finanteaza. De ce este nevoie de clinici private? Pt ca este o afacere banoasa ca si buticurile farmaceutice, de aceea s-au inmultit ca ciupercile, ce mai trebuie industrie unitati de productie este suficient sa avem cat mai multe buticuri unde se vinde ”atentie”/consultatii, tratamente medicale…?

  4. Bietii de ei privatii astia cum nu se mai ajung ei cu banii, lipitorile hamesite. Numai cand privești ce sedii de spitale și policlinici dar și ce preturi cer înțelegi ca sunt plini de bani și tot mai vor,nu le ajung.Niste nemernici ipocriți fără nici o legătură cu jurământul dat la absolvirea facultății.

  5. Doar atata, adica sanatatea? Voi atata vedeti, pe cand eu vad totul deoarece, acea intelegere bazata pe „parteneriat public-privat”, este inca o lovitura financiara data cetateanului pe langa multe altele! Apropo, parca prin fonduri europene primarii fac cinema 3D la sate! De ce unii au imprumutat de la CEC si au facut SPA si 3D la oras de a indatorat cetateanul local? Asta cum se mainumeste? Cumva furaciune sau escrocherie?

  6. Cele doua ciume functioneaza la ordinul Comisiei Europene. România nefiind singura tara a Europei al carei sistem de sanatate a fost distrus în ultimii 40 de ani.

  7. Privatizarea sanatatii si a pensiilor, vanzarea la straini a ce a mai ramas din avutia nationala…pentru a fi sclavi totul….
    IATA CE FAC ALOGENI, LUPII IMBRACATI IN BLANA DE OAIE, PARAZITII CARE S-AU COCOTAT ABUZIV CU TUPEU CU MUNCIUNA SI VICLENIE IN FRUNTEA STATULUI, SUB DIRECTA COORDONARE A OCULTEI IUDEOMASONICE DIN OCCIDENTUL „CIVILIZAT” !!!

  8. Rumânu e rezistent și are bani, că doar lucrează. Pe salariul minim. Și în fond și la urma urmei dreptul la viață e un drept, nu o obligație.

  9. „Ciuma Rosie” a dat in…”Galbenare” din 2005 odata cu inscaunarea Mongolului de rasa galbena! Principiul solidaritatii, cu toate ca e de sorginte sindicala fiind din acest motiv preluat de cancelarul marxist sub acoperire Bismarck, e un principiu democratic inconfundabil, singurul care poate asigura un sistem de sanatate solid si umanist!!! Problemele au aparut odata cu expansiunea industriei farmaceutice si de producere a aparaturilor medicale care practica preturi exorbitane, spoliind sistemele de sanatate pana la aducerea in pragul falimentului. Principiul capitalist al recuperarii treptate a investitiilor si mentinerea preturilor la un nivel suportabil dupa ce are loc aceasta recuperare pe o piata stabila este incalcat cu marsavie de miliardarii bolsevici.O marsavie preluata de industria cosmetica care creste galopant
    preturile unor produse cumparate constant de o clientela feminina indobitocita propagandistic, in care fiecare femeie face orice sacrificiu ca sa arate precum Pamela Anderson. Pentru ca e o deosebire intre a arata decent, femeie sau barbat, si a
    exagera intr-un asemenea hal incat sa se …desfigureze. E deja de notorietatea societatea de babe buzate si botoxate de la Sankt Moritz, toate vaduve de milionari/miliardari ajutati sa treaca la timp…dincolo!

  10. Cu ordonanta PSD-ului nu e bine; cu proiectul PNL-ului iar nu e bine. Dar cum ar trebui sa fie, Grosu-le, ca sa fie bine? Atunci cand iti vine randul sa faci niste analize la stat peste 4 luni? Sau sa ai de asteptat 2 luni sa intri la radioterapie la stat, cand de multe ori e prea tarziu? Voi chiar aveti impresia ca lumea apeleaza acum la privat (chit c-a platit o viata asigurari de sanatate la stat) ca are prea multi bani la dispozitie? Sau ca serviciile la stat sunt grozave dar pe motiv de fițe se merge la privat? Pai cand vezi ca statul te programeaza la sfantu’ Asteapta, cum sa nu te duci la privat care te baga in seama imediat? Cum adica de ce fac privatii spitale? Pai ce, spitalele de stat sunt cumva goale si nu mai e nevoie de altele sau sunt vesnic supra-aglomerate de ajung pacientii sa stea si cate 2 in acelasi pat? Adica daca statul nu e in stare sa rezolve de atatia ani aceasta problema, ia sa nu-i lasam pe privati s-o faca! De la sfarsitul lui 2016 PSD-ul a tinut-o gaia cu cele ba 8, ba 5, ba mai apoi 3 spitale regionale si n-a facut niciunul. Poti sa maresti salariile corpului medical si de 100 de ori ca daca nu-s suficiente spatii si dotari tot degeaba. Si chiar cu salariile marite, la stat sfanta „atentie” ramane la putere ca pana la urma ajunge sa te coste la fel la stat ca la privat.
    Voi cei de la Grosu, ale cui interese aparati de fapt? Ca se pare ca nu in primul rand ale pacientilor!

  11. Nimic peste plafonul costurilor similare din spitalele de Stat! Asta sa fie regula unei legiferari responsabile. Nu interese și jecmaneala. Unde ești, Viorico? Cine ne mai ocrotește în fata crocodililor?

  12. Social democratia si sindicatele ar trebui sa lupte pentru solidaritea si (minima) dreptate sociala, fiind preluate si una si alta pe persoane fizice, suntem in situatia in care profitul si afacere a ramas singurul scop ce guverneaza aceasta tara. Poporul bolnav de egoism razbunator voteaza orbit de propaganda si imbatat de iluziile vanturate de toti alogeni profitori (infractori si vanzatori de neam). Popor mandru (defect) tara anormala (normala dupa sloganul electorala al alogenului).

  13. @Charlie : ai uitat de industria alimentara si de-asa zisii „promotori imobiliari”, care si banca din parc pe care sa te-odihnesti sau s-atipesti ti-o fura. Si-ai uitat si de Franta, în care-un Macron si complicii fac prapad. Cu toata viteza-nainte catre pivnite a caror chirie, la m² si la-nceput, s-ajunga la câte 10 000 de euro/luna. Daca nu-ti convine, politistii având grija de-a-ti smulge bratele si scoate ochii. Si-ai uitat si de Conchita Würst. Ce „Pamela Anderson”! Conchita Würst, Cicciolina, c-astea-s la moda. Qx: „SOCIAL-‘democratia’ „= national socialismul „modern”, „actual”, „progresist”. @parere : „fondurile europene” sunt ca Planul Marshall, împrumut cu dobânda. Nu-s gratuite, istetule.

  14. Mama,mama ce deranj pe aici ca se sparge mafia din Sistemul de Sanatate.
    Hai sa vedem cum o zi de spitalizare costa de trei ori mai mult in Sis.Public unde te mananca gandacii decat intr-un spital privat.

  15. Crede cineva sau ii atat de prost sa creada ca intentia PNL de a privatiza sistemul de sanatate din Romania este pentru poporul roman ?. NUUUUUU, privatizarea este mijlocul de a „delapida” fondurile uriase din sanatate, saliveaza dupa aceste sume uriase, le curge saliva ca la o haita de lupi flamanzi. Avalansa de OUG dovedeste ca PNL sunt o alta haita de corupti si mincinosi cu nimic mai prejos decat PSD si atunci ???. Daca „haitele acestea de impostori lacomi si corupti nu lasa oameni „curati sa se ocupe de destinele si interesele poporului roman, ce putem face decat … un 1907 cu furci si topoare in strada, chiar daca pare arhaic, venita dintro alta epoca, probabil ca alta solitie nu exista iar romanii trebuie sa se trezeasca pentruca este tara lor asta de care isi bat joc nenorocitii astia in masa.

  16. Nimic de zis, e bine la privat dar să nu se mai alimenteze din bugetul de stat! Dacă tot platesti „rasfatul” de a fi primit promt,sa-si facă din banii lor, tot. Altfel….”de stat” să se cheme si să nu mai ceară bani de la buget!
    Dacă nici asta nu ii ridica pe bietii romani, să renunţăm , zic, la dreptul la viaţă că doar nu e obligaţie!
    PS: Si neapărat in privat!
    Cat despre intrebarile lui Orban, numai ” de bine” : Pentru spital? ……”da!”.. si era vb. de o bibliotecă, în fapt…”nu-i asa ca nu vor plăti romanii nicio co-plată?” „Da, nicio co-plată, doar tarife afisate,dar consimtite…. să trăiţi !
    ” Jur că nu l-am lovit nici în plex, nici cu pumnul în faţă.” ?????!!!!!!!Ati uitat? S-a dat restart!

  17. Dupa 30 de ani ni se spune adevarul pe care romanii il stiau despre cine conduce Romania: ciuma rosie- PSD +ciuma galbena- PNL= F S N = P C R. La fel si exprimarea care li s – a parut romanilor anapoda imediat dupa 22 decembrie 1989 , si anume : ,,a cazut Ceau- Ceau si nu ,, a cazut comunismul” , iar Ceau- Ceau era facut de Ilici, tradator nu criminal. Adevarul a fos spus si de Academia Romana , care printr -un membru al sau a spus ca dupa 1989 a cazut comunismul totalitar , fara sa mai completeze ceea ce s – a subinteles, si anume ca oranduirea comunista exista in patria nostra si vedem si simtim zi de zi acest comunism: incadrarile in media se fac pe liste impuse , nu dupa valoare , exact ca in anii 1950. La fel si in institutiile statului. Justitia este la fel ca in comunism. Pensii speciale pentru institutiile de forta ale regimului. Peste 4 milioane de romani , curajosi si muncittori si indemanatici dar care nu inghit comunismul au plecat din tara ca sa – si poata sustine existenta la nivel european si nu pot sa revina in tara din cauza mafiei comuniste, acceptata de UE si USA , care mentin birocratia comunista si relatii directe si ascunse cu regimul dictatorial din Rusia asa zis democratica .

  18. Grupul Roman pentru Ordine în Sănătate (GROS)face confuzie intre OUG 27/2019 in care se spune clar ARTICOL UNIC (21) Asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate- deci in aceste conditii (ca nu se face control si privatii incaseaza ce vor de la CNAS adica fals este altceva ) si ceea ce face Costache si compania,dandu-le la privati drepturi egale cu sanatatea publica asica accesul la ursa C bani din Programele Naționale de Sănătate ale CNAS cat si la Sursa D. de la bugetul MS ( Programe preventive dar și Acțiuni Prioritare curative, denumite AP-uri).in conditiile aratate- adica JAF TOTAL pe seama CNAS SI AL Bugetului MS!-ceea ce este exclus sa se aplice !PS.Intre timp L Orban a cazut, primarul de sibiu Iohannis este stopat cu sustinerea privatilor de SIbiu si a altor gasti ,podoaba Costache mandria chirurgiei „franceze”a cazut si el,sa se retraga cu clinicile sale nesatule cu tot.

  19. Aveam impresia ca e un articol de actualitate. Doar ca m-am poticnit in Legea 145/1997 care este abrogata de mult. Asa ca ma intreb daca oamenii astia de scriu cua tat zel chiar stiu despre ce vorbesc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.