Clima – o chestiune ”de viață și de moarte” pentru corporații și guverne

Toate marile publicații vorbesc în aceste zile despre COP26 – adică a 26-a Conferință ONU privind Schimbările Climatice, un format care se chinuiește începând din 1995 să traseze linii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și să stabilească obligații în acest sens.

„Aceasta este o situaţie critică, de viaţă şi de moarte, pentru mulţi oameni”, a avertizat John Kerry, fost secretar de Stat, actual emisar special al administrației Bien pentru schimbările climatice. „Nu, nu este prea târziu (pentru a acţiona), dar trebuie să acţionăm acum”, a subliniat el, înainte de deschiderea COP26, la finalul acestei luni.

Presa lumii abundă de articole care relatează cum ministerele de Finanțe, băncile centrale, corporațiile încearcă să cuantifice impactul schimbărilor climatice, dar mai ales al luptei împotriva acestora, asupra vieții cetățenilor. Toate se încheie cu aceeași concluzie: trebuie să acționăm acum. Consensul este aproape total ca trebuie promovată politica „Zero Net”.

”Zero Net” în temeni de emisii de dioxid de carbon înseamnă atingerea echilibrului între gazul emis și cel absorbit din atmosferă. Ce industrii vor fi afectate? Toate, dar cu precădere transportul și încălzirea – aici vor fi sacrificiile cele mai mari. Cum vor fi afectați consumatorii și întreprinderile? Un studiu realizat de Bank of America, citat de ZeroHedge, estimează că 60% din efortul de reducere a emisiilor va fi făcut de indivizi și companii. Cum? Prin trecerea la vehiculele electrice, schimbarea obiceiurilor de consum, trecerea la pompele de căldură, spune Bank of America. Companiile care se vor alătura acestei curse către zero emisii nu vor avea decât de câștigat, arată studiul citat, observându-se de pe acum o creștere pe burse a acțiunilor companiilor care promovează politica ESG (Guvernanta Sociala si de Mediu).

Nicio iotă în studiul Bank of America despre ce înseamnă trecerea la așa-zisele tehnologii verzi pentru cetățeanul obișnuit din Occident. Șeful Comitetului pentru Schimbările Climatice din Marea Britanie spunea, spre exemplu, că trecerea de la încălzirea pe gaz la pompele de căldură înseamnă trecerea de la o tehnologie care încălzește rapid locuințele la o tehnologie care face acest lucru doar în 24 de ore și doar la 17-19 grade Celsius. Nu se spune nimic despre cât de poluante sunt vehiculele electrice și bateriile lor, despre cât de rare au devenit resursele de litiu si nichel necesare pentru a le construi. Nu se spune nimic despre prețul acestor tehnologii raportat la buzunarul cetățeanului.

Avem parte doar de strigăte de luptă împotriva încălzirii globale și de creșteri ale prețului la energie care să forțeze consumatorul sa adopte tehnologii pe care nu și le permite și care nu-i schimă deloc viața în bine.

”Acesta este deceniul în care trebuie să acționăm, iar COP26 va fi momentul cheie al cursei noastre către zero emisii. Pentru a ajunge aici, trebuie ca tranziția la tehnologii verzi în toate sectoarele să se facă într-un ritm fără precedent, sub conducerea guvernelor și cu o populație care să participe. Este ultimul deceniu în care mai putem acționa. Lipsa apei potabile ar putea afecta 1,8 miliarde de oameni, 100 de milioane vor ajunge în sărăcie, iar 800 de milioane vor suferi de pe urma creșterii nivelului mării, totul până în 2050. Migrația din cauza schimbărilor climatice ar putea implica 143 de milioane de oameni din țările în curs de dezvoltare”, arată raportul Bank of America.

Dincolo de acest strigăt de luptă care inundă mai toate publicațiile lumii la ora actuala, studiul Bank of America devine interesant când vorbește despre costurile tranziției către zero emisii până în 2050. Este vorba despre 150.000 de miliarde de dolari, adică de doua ori actualul PIB al lumii. Pentru perioada de 30 de ani luată în calcul, ar însemna 5.000 de miliarde de dolari, adică atât cât fiscul american încasează anual de la contribuabili. Un studiu realizat de Bloomberg vorbește despre costuri și mai mari, dincolo de 170.000 de miliarde de dolari.

Pot economiile lumii și cetățenii să facă acest efort? Răspunsul din studiul Bank of America este demn de discursurile mobilizatoare comuniste. ”Se poate face, cu tehnologia, cu economia, cu piețele și guvernanța sociala și de mediu unindu-și forțele. Reducerea exponențială a costurilor la energia eoliană, solară și la baterii a făcut ca energia regenerabilă să devina cea mai ieftină în anumite zone ale lumii. Companiile care promovează ESG au crescut mult pe burse, iar asta înseamnă sprijin pentru investițiile verzi și în finanțarea unor tehnologii pentru decarbonizare, precum mineritul verde, hidrogenul verde și stocarea dioxidului de carbon”.

Studiul devine și mai interesant când vorbește despre cum vor fi obținute cele 150.000 de miliarde de dolari și despre consecințele acestui efort. Ei bine, acești bani vor fi tipăriți de băncile centrale, cu Federal Reserve și Banca Centrală Europeană în prim-plan. Asta va genera o creștere a inflației estimată la 1-3% pe an – important este că vorbim despre o inflație care se va adăuga la rata deja în creștere vertiginoasa ca urmare a măsurilor pentru combaterea Covid – iar asta se va întâmpla pentru următorii 30 de ani. Mai mult, această inflație considerată ”gestionabilă” va putea fi ținută în frâu doar dacă băncile centrale vor acoperi prin achiziția de obligațiuni doar o cincime din banii tipăriți pentru marele proiect ecologist. Dacă băncile centrale vor trebui să acopere mai mult din această sumă, inflația poate lesne scăpa de sub control.

”În scenariile mai agresive, în care băncile centrale vor absorbi jumătate sau mai mult din nota de plată a decarbonizării prin relaxare cantitativă, riscul de șoc inflaționist va crește. Credem însă că scenariul în care băncile centrale acoperă o parte mai mică din nota de plată este cel mai probabil, pentru că va fi greu de justificat un impuls monetar mai mare. Este adevărat, bancherii centrali arată că doresc să ajute economia verde, însă capacitatea lor de a cumpăra obligațiunile corporațiilor, nu doar pe cele ale statelor, a fost limitată doar la perioade de criză”, scrie raportul Bank of America.

Pandemia covid și reacția guvernelor arată că lucrurile nu vor sta așa, ci băncile centrale vor finanța majoritar deceniu după deceniu cruciada împotriva schimbării climei. În SUA, Federal Reserve a tipărit 30 de miliarde de dolari pentru a combate criza provocată de răspunsul la pandemie. Banii aceștia au fost înghițiți de marile companii, ale căror acțiuni au atins cote record, în ciuda faptului că economia reală este în criză. Rezultatul este creșterea rapidă a inflației, care îi afectează pe cei care cheltuiesc majoritatea veniturilor pentru bunuri de prima necesitate, nu pe mai vechii sau mai noii îmbogățiți.

Privind strict din perspectiva corporațiilor, covid a fost o perdea de fum care a permis băncilor centrale și Ministerelor de Finanțe ale marilor puteri să fuzioneze și să creeze lichidități menite să-i îmbogățească pe cei care îi țin la putere. La fel, politca ”Zero Net” până în 2050 poate fi doar o perpetuare vreme de trei decenii a unor politici așa-zis de criză, trei decenii de acumulare a unor puteri colosale de către corporații și câteva guverne.

Este motivul pentru care merită să ne întrebăm dacă politicienii care vorbesc despre „viață și moarte” atunci când vine vorba despre schimbările climatice se gândesc la viața indivizilor afectați de aceste modificări ale climei, la datoriile pe care le vor avea de plătit viitoarele generații sau au în minte puterea colosală pe care urmează să o acumuleze în curând.

Întreaga cruciadă împotriva încălzirii climei se va face pe bani tipăriți fără acoperire, pe cea mai mare datorie din istoria omenirii. Este cert că generațiile următoare vor fi supraîndatorate. Este mai puțin sigur că vor trăi într-o lume mai curată, mai ”verde”, și într-o climă care nu se va încălzi (deși această idee este promovată de mai toată presa lumii, iar Premiile Nobel merg la cei care îi găsesc susținere științifică). Însă liderii lumii și corporațiile din spatele lor ne spun zi de zi că, dacă nu trecem la acțiune acum, va fi prea târziu. Adică, dacă nu vom începe să tipărim bani și să ne supraîndatorăm acum, va fi prea târziu pentru ”Marea Resetare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

21 de Comentarii

  1. – renuntati la globalizare si gata la ars cate 10k litri la fiecare decolare si tancuri imense de pacura pentru transportul inutil al marfurilor;
    – produceti local, asigurati venituri la voi si nu-i mai imbogatiti nemeritat pe chinezi;
    – lacomia bogatilor de la Davos a produs dezastrul, ei sa plateasca !

  2. Sper ca articolul Dumneavoastra – FABULOS SI ADEVARAT, sa deschida ochii si mintile poolimii oificate si imbotnitate pentru care ADEVARUL SI LEGEA vin dintr-un ecran tv….dar cati mai citesc astazi…? oamenirea este gata sa-si implanteze un microchip pentru a deveni „inteligenta si atotstiutoare” fara a mai citi, invata ceva…. ce viitor monstruos ne asteapta…cine spunea ca urmeaza dark age a mintit. urmeaza PITCH BLACK AGE. este efectul multor filmefilme probabi…stiati ca dupa filmul LIMITLESS, poolimea corporate a inceput sa se drogheze pentru a-si „aminti” ceea ce nu isi mai aminteau (pentru ca oricum NU STIAU)? aceste droguri au inceput sa apara la o luna dupa ce a inceput „cerea” pe piata: o pilula care sa iti aminteasca cine esti hahah! cei mai multi au facut infarct si atacuri cerebrale…. nu, refuz sa cred ca suntem atat, atat, atat de idioti….. Multumesc.

  3. Terra s-a intoxicat cu prostie

    7 753 000 000 oameni de pe Terra sunt INTOXICATI DE LACOMIA celor aprox 5 000 FIRME care poluind excesiv produc profit ” cu orice pret ” .

    „Certificatele Verzi ” si ” Amprenta de Carbon ” si alte entitati si definitii politice au fost inventate NU PENTRU A OPRI POLUAREA ci pentru a TAXA POPULATIA Lumii .

    adicatelea – Cei Bogati vor trebui sa se retehnologizeze cu banii celor Saraci .

  4. MULTIMILIARDARII CONTINUA SA MANIPULEZE GROSOLAN LUMEA .MEDIA ESTE LA DISCRETIA CELOR CU BANI ,IAR INFORMATIILE REALE SUNT ASCUNSE ,TRUCATE IN SCOPUL JUSTIFICARII UNOR ACCTIUNI.
    SE VEDE DE UNDE VINE MANIPULAREA !,VEZI CINE VA PUNE TIPARNITA LA TREABA PENTRU O SUPER INFLATIE !FEDERAL REZERV,BANCA CNTRALA EUROPEANA !.SI CEI CARE PUBLICA ACEST MATERIAL VAD PROSTIA CARE O PUBLICA !,CA SI CUM LUMEA S-AR REZUMA DOAR LA SUA SI UE !!.BATETI TOBA CU INCALZIREA GLOBALA DAR TAIATI IN PROSTIE PADURILE DIN AMERICA DE SUD ,DIN AFRICA DIN SIBERIA SI CHIAR DIN AMARATA ROMANIE .
    UITATI DE POLUAREA DIN SUA ,DIN CHINA ,INDIA TARI CARE IGNORA ORCE MASURI DE REDUCERE A GAZELOR CU EFECT DE SERA.
    IGNORATI PERMAFOSUL DEZGHETAT SI PIERDERILE URIASE DE METAN DIN SIBERIA SI METANUL CE SE DEGAJA DIN DEPOZITELE DE PE FUNDUL MARILOR.STUDIILE DE IMPACT ALE CAMPURILOR FOTOVOLTAICE ,ALE TURBINELOR EOLIENE SUNT IGNORATE SAU ASCUNSE CU GRIJA .RETELELE DE COMUNICATII CARE AU UMPLUT GLOBUL ACOPERA CA O PINZA DE PAIANJEN TERA ,TOATE ACELE RETELE SUNT MARI CONSUMATORI DE ENERGIE ELECTRICA ,ENERGIE CARE E PRODUSA IN MAJORITATE PRIN CONSUMUL DE GAZE ,CARBUNI ,PETROL !,IAR ASTA N-O VEDETI !,IN SCHIMB VEDETI CA BESE VACA ,CA GARAIE VACA SI ELIMINA METAN !,NE VRETI HRANI CU MASE PLASTICE !,CU PRODUSI DE SINTEZA IN VIITOARELE COMBINATE CHIMICE ,NE VRETI DOAR COBAII UNOR BOLNAVI PSIHICI CARE SE PRETIND ATOT CUNOSCATORI ,A TOT STIUTORI .

  5. Lemnele ce putrezesc în pădurile lumii fac mai mult CO2 decit face arderea tuturor hidrocarburilor în întreaga lume.

    „Minciuni şi fraze-i totul ce statele susţine,
    Nu-i ordinea firească ce ei a fi susţin;”
    (Eminescu, împărat și proletar, 1874)

  6. RO EXIT, repede, și nici prin gând sa nu ne treacă sa adoptam euro, mai ales ca vor sa îl facă digital

  7. Desigur, e o problemă. Marea poluare este cea industrială. Văd ca nu se face nimic (chiar nu se poate?) legat de marea poluare datorată vulcanilor. Chiar nu se poate limita răspândirea prafului vulcanic pe tot globul? De exemplu, prin împrăștierea de apă deasupra norului vulcanic.

  8. Ina are dreptate. Trebuie iesit repede din U.E.. Ne vor sufoca cu pretentii de tot felul ! Romania are tot ce-i trebuie pentru a-si satisface necesitatile. Problema este cum scapam de CIA care ne impinge-n fata tot felul de prosti, slugoi si vanduti recrutati in ultimii ani si infiltrati in toate institutiile importante ?

  9. Io zic sa se inceapa decarbonarea cu cei care lanseaza astfel de idei absurde care nu duc nicaieri in afara de un dezastru si haos general si nu se stie daca au sa mai rezulte urmasi pentru viitor.Adica sa arate ei toti exemplul lor popoarelor demolamdu-si multimea palatelor si viloaielor,toate fiind cele mai energofage cu spatiu inutil de mare pentru 2-3 tovarasi si sa se mute in bordeie de pamant cu iarba pe acoperis,sa-si trimita la fiare vechi masinile de lux si avioanele particulare si sa-si ia masina electrica incarcata zilnic cu prelungitor scos pe geam in strada si cu risc de electrocutare cand ploua,ca la statii de incarcare oricum nu au loc milioane de electro-rable,si sa nu mai plece ei in nicio excursie,sau concediu decat la masa la tzara unde sa plimbe oaia,sau vaca,sa adune gandacii de pe cartofi,si fara pesticide sa sape tarlaua,fara tractorase si alte agregate,ca sa-si asigure hrana,plus sa mearga la piatza cu calul si carutza ca sa-si vanda castravetii.Iar toate terenurile de golf sa fie acoperite de panouri solare de la care sa-si faca poporul care un ceai cald cand iese soarele.Ca asta-i „progresul” gandit de ei pentru altii,dar pe care ei intai,cu Bill Gates,coana Ursulea si alti politruci „experti” trebuie sa-l traiasca toata viatza,fara sa se fofileze,ca astfel sa il demonstreze simplilor cetateni ca benefic plin de „sanatate si belsug”.Si poate atunci se vor lua si altii dupa ei,iar „carbonu” va plange simtindu-se fara scapare si pe duca.

  10. Invitatia de START intr-o cruciada impotriva carbonului are acelasi suport de buna intentie precum cruciadele purtate in numele crestinismului.Miroase a escrocherie mondiala avand tinta subjugarea definitiva a statelor .
    Modul ermetic de prostire a lumii prin sugerarea unei imagini idilice verzi este de sorginte bancara.Datoriile mari ale bancilor trebuie recuperate de la alte state si in plus armata care va pazi sclavii pamantului trebuie bine platita.Antrenamentul in directia resetarii este simulat in USA prin rescrierea istoriei Americii, singura solutie fiind plata unor daune produse afroamericanilor, greu de evaluat.Ideea nu este de a imbunatati situatia actuala a negrilor din USA ci de a cauta vinovati in trecutul istoric.Se studiaza limitele revoltei umane in fata acceptarii sclaviei moderne.Daca listam entitatile care sprijina Marea Resetare vom vedea ca toate marile corporatii economico-financiare ale lumii sunt incluse pe lista.Vorbim de producatori de bunuri de consum,distribuitori si mai ales de giganti media.Insuficient documentata stiintific ,incalzirea globala face obiectul unor obseervatii din partea cercetatorilor de buna credinta,altii decat adeptii resetarii.Dar moda actuala este ca adevarul apartine puterii in exercitiu.Nu e greu de intuit ca se vizeaza de fapt ca resursele fiecarei tari slabe sa fie confiscate de acest grup suprastatal care pana la urma va trebui sa intareasca un stat si asfel ne vom trezi cu un imperiu fara adversar.In istorie s-au produs fisuri chiar si in Egiptul faraonic. Visatorii bolnavi de nemurire financiara isi dau mana in a construi acest turn Babel in numele muritorilor.Surprinzator este ca nici un stat puternic nu incearca o abordare lucida,fiecare crezandu-se invingatorul final.

  11. Asta cu încălzirea globală e altă marotă a mafiei khazare…
    Ei sunt în grafic…
    După așa zisa pandemie vine problema încălzirii globale…
    Dar de tăierile ilegale de păduri care reîmprospătează atmosfera cu oxigen nu se scoate o vorbă…
    Dar de cum se produce energia electrică pentru a reîncărca sute de milioane de vehicule care vor trebui să-și schimbe constant bateriile, iar nu se spune. Despre materialele folosite pentru fabricarea bateriilor și poluarea planetei în procesul de fabricație și poluarea cu reziduuri iar nu se spune nimic…
    Stau și mă întreb cîți tîmpiți și spălați pe creier are planeta de s-a ajuns la astfel de discuții.

  12. Primul lucru invatat la scoala a fost ca Ca este viata, mai tarziu au venit Parazitii sa spuna de acool.

  13. Atâta timp cât există „MARKETING” care te pun să cumperi si ce nu vrei …e greu să se oprească trebuie schimbata radical lumea … până atunci rămâne doar o propagandă

  14. În perioada 1310-1350 a murit cel puțin 50 până la 70% din populația Europei și Asiei si a durat mai mult de 200 de ani pentru ca populația Europei să-și revină la numerele anterioare de la sfârșitul secolului al XIII-lea. Cea mai mare pierdere de vieți umane este, atribuită pandemiei de ciumă din 1348-51, considerata a fi rezultatul unei boli contagioase importate din Orientul îndepărtat. Perioada începând cu 1290 a cunoscut schimbări climatice severe și anomalii astronomice. Evenimentele din acest punct culminant au implicat observări de comete / meteoriti, cutremure, gaze nocive din aer, din sol și din mare, anotimpuri reci, umede și inundații, alternând cu secete, scăderea activității petelor solare, furtuni, „focuri din cer”, fenomene electrice atmosferice intense, comportament uman neregulat, reduceri în creșterea copacilor, eșecul culturilor agricole, foamete, invazii de lăcuste, războaie. Factorii cosmici luați în considerare cu schimbările bruște ale climei Pământului, sunt de obicei impactul cinetic al meteoriților sau norilor de praf cosmic. Pentru perioada Moarte Neagră, relatările vremii indică cu tărie că, căderi celeste de particule au fost principalul instigator al momentului în criza umană din 1348. Dar există și alte surse de perturbări cosmice care lasă mai puțin o amprentă directă. Modificările câmpului magnetic solar, modularea razelor cosmice, nu lasă cratere, dar pot influența dramatic stabilitatea biosferei, de ex. numărul scăzut al petelor solare modulează fluxul de raze cosmice, care este direct corelat cu erupțiile vulcanice. Încălzirea globală s-a oprit în jurul anului 2000, contribuția umană la schimbările climatice este neglijabilă. Dacă tendințele activității solare continuă, începutul acestui Mare Minim Solar va fi între acum și sfârșitul ciclului solar 25 (în jurul anului 2031) Sacha Dobler

  15. fals! nu este o problema de viata si de moarte pentru corporatii si slugile lor guvernele. este fix o problema de profit asa cum se face cu aceste certificate verzi care nu inseamna decit furt din buzunarul oamenilor. problema la baza esimpla: parazitul distrugator al pamintului este omul. nicio alta specie nu-si distruge habitatul asa cum o face omul. de fapt anumiti omanei pe care nici profitul nu-i mai satura. exploatarea planetei a ajuns la cote alarmante iar risipa este evidenta. sa nu ajungem in situatia in care pamintul pune distruge parazitul.

  16. In Bucuresti, in anul 1966, traiau 1.4 milioane de locuitori. Periferia orasului era plina de uzine si fabrici. Dar se vedea Calea Lactee, si chiar nebuloasa Andromeda pe cer (indice Bortle 5.5, fara poluare).
    In Bucuresti, in anul 1977, traiau 1.9 milioane de locuitori. Periferia orasului era plina de uzine si fabrici. Dar se vedea inca Calea Lactee pe cer (indice Bortle 4.5, poluare mica).
    In Bucuresti, in anul 1992, traiau 2.0 milioane de locuitori. Periferia orasului era inca plina de uzine si fabrici. Dar se vedeau stelele din Carul Mic (indice Bortle 3.5, poluare medie).
    In Bucuresti, in anul 2020, traiesc 2.15 milioane de locuitori. Periferia orasului are ZERO industrie. Dar din Carul Mic se mai vede doar steaua Polara (indice Bortle sub 2, cer extrem de poluat).
    Asadar …de ce astazi … intr-un oras cu ZERO industrie … poluarea a devenit EXTREMA ? Efectul INDUSTRIALIZARII a FOST practic NUL in Bucuresti. Si nu este datorata (doar) poluarii luminoase.
    Si atunci ???
    Poate numarul de autovehicule (crestere ASIMTOTICA din 1966 si pana astazi) ?
    Poate numarul de zboruri de avioane (din ce in ce mai multe in ultimii ani) ?
    Poate poluarea cu gunoi (crestere exponentiala in ultimii ani) ?
    Poate arderea (sistematica) de deseuri (crestere exponentiala in ultimii ani) ?
    Sau … poate alti FACTORI poluatori sau atmosferici ???

  17. Caile principale de urmat sunt reimpadurirea,interzicerea taierilordemente de padure, renuntarea la obiecte de unica folosinta si reconditionarea obiectelor vechi care pot fi reparate si devenite functionale. Acestea sunt cai total la indemana guvernelor, numai ca este un cerc vicios, prin definitie politica inseamna coruptie si politicienii vor lua in continuare mita de la corporatii interesate mai mult de profit decat de clima. Corporatiile conduse de oligarhia mondiala lacoma si depravata nu va renunta la profituri, pentru ca oligarhia doreste putere absoluta. Pana cand nu va fi desfiintata oligarhia mondiala, nu vom avea nici rezolvarea problemelor climatice. Oligarhia lacoma si aroganta este la baza tuturor relelor de pe Pamant. Ea a incurajat consumismul dement datator de poluare si otravirea mediului precum si demografia pentru a avea clientela cat mai mare dar si mana de lucru ieftina. Pentru oligarhie banii nu mai constituiee demult o problema, acum ei vor puterea absoluta, vor in dementa lor sa se substituie lui Dumnezeu. Numai ca Dumnezeu a creat Universul, nu acesti viermi denumiti oligarhi, deci niciodata acesti oligarhi muritori nu vor putea fi divinitati. Pamantul cu intreaga sa lume vie nu este este nici cat un atom in comparatie cu intregul Univers creat de Dumnezeu.

  18. Completare la comentariul anterior. Padurile si in general plantele perene sunt singurele care fixeaza bioxidul de carbon sub forma solida prin fotosinteza. Trecerea la automobile electrice este tot o dementa, pentru ca va polua mai mult. Chuiar si in prezent cand avem o combinatie de energie verde cu energie provenita din combustibili fosili, tot exista o criza majora a energiei electrice. De unde va proveni oare electricitatea necesara incarcarii bateriilor masinilor electrice? Cat vor polua aceste baterii atat in procesul de fabricatie cat si dupa iesirea lor din uz? Va fi dementa totala. Plus ca trecerea brusca la o alta infrastructura de transport va provoca o poluare mai intensa, datorata lucrarilor la construirea noii infrastructuri si aruncarea la gunoi a celei vechi. Deja gunoaiele ne coplesesc. Cu ce fel de capete judeca ineptii birocrati de la Bruxelles? Ei nu cunosc macar operatiile aritmetice simple, sa calculeze ce putrere electrica instalata este necesara unui parc de automobile electrice de doar 10 milione de unitati? In realitate in Europa sunt peste 100 milioane de vehicule. Dezaxatii astia, precum Ursula von der leyen au ajuns sa conduca Europa?

  19. Cea mai” buna ” metoda este raschetarea padurilor,practicata in Romania sub inaltul patronaj al Esuatului,soldata intre timp cu crime si batai prin padurile patriei,impotriva celor ce protesteaza.Sub supravegherea politiei mele si ale altor ” autoritati „intesate cu interlopii mei,mafia padurilor isi vede fara grije de ” treaba „.Nu-i asa Iohanus ? Ca doar nu e padurea ta,sau si padurile sunt ” ale mele ” si ale lui Socatzu,dela tatii vostri de-acasa ? Romania stat Mafiot.

  20. Orasul Bucuresti este situat intr-o zona de campie agricola. Si fara mari paduri. In prezent si cu ZERO industrie.
    Insa daca mergi la 20 de km de Bucuresti, tot in campie … o sa poti admira Calea Lactee, iar daca stii unde sa te uiti, si nebuloasa din Andromeda (M31).

    Deci nu padurile si industria sunt cauzele poluarii din Bucuresti. Si nici poluarea luminoasa … a ramas cam cea din 1977.
    Si atunci ???
    Poate numarul de autovehicule (crestere ASIMTOTICA din 1966 si pana astazi) ?
    Poate numarul de zboruri de avioane (din ce in ce mai numeroase in ultimii ani) ?
    Poate poluarea cu gunoi (crestere exponentiala in ultimii ani) ?
    Poate arderea (sistematica) de deseuri (crestere exponentiala in ultimii ani) ?

    Cred ca ACEASTEA, in ordinea de mai sus, sunt realele cauze ale poluarii din Bucuresti…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.