Restrângerea drepturilor pentru a salva clima?

India si China au fiecare o populație de circa 1,5 miliarde de locuitori și sunt în creștere economică. ”Nu le poți spune că trebuie să treacă la zero net emisii de carbon, că nu au dreptul de a se dezvolta, să-și construiască și ei zgârie-nori și să aibă un standard mai bun de viață, nu poți opri asta”, spunea, în 2021, ministrul Indian al Energiei, pentru care ambițiile Vestului privind reducerea drastică a emisiilor de carbon la nivel mondial erau „vise”. Dacă trei miliarde de locuitori își doresc standarde mai bune de trai și dacă religia politică a ecologismului spune că trebuie făcut totul pentru ținerea sub control a emisiilor de carbon, atunci Vestul mult mai puțin populat are două variante: ori reducerea propriilor standarde de trai pentru ca emisiile de carbon să nu crească și mai mult, ori războiul. Ultimul scenariu poate fi evitat prin de inginerie socială și restrângerea unor drepturi și libertăți. Cel puțin asta sugerează un raport al Consiliului de Etică din Germania.

Guvernul ar putea fi obligat să limiteze drepturile cetățenilor, pentru a se opune ”consecințelor devastatoare” ale încălzirii climei, arată o opinie emisă de Consiliul German de Etică, la jumătatea lumii martie.

Consiliul de Etică este o organizație independentă, formata din 26 de membri din domeniile științific, medical, teologic, filosofic, social, economic și juridic, iar sarcina sa este de a oferi consiliere pentru schimbările sociale, în special în domeniul științific și al implicațiilor sale asupra oamenilor. Consiliul de Etică oferă recomandări pentru inițiativele legislative și pregătește rapoarte în numele Bundestagului și al Guvernului Federal.

Raportul amintit se intitulează ”Justiția climatică” și propune măsuri care să asigure că efectele schimbărilor climatice nu vor apăsa în mod nejustificat pe umerii celor mai nevoiași. Consiliul de Etică arată că asta se poate face în primul rând în mod voluntar, ”renunțând la anumite vacanțe, la anumite obiceiuri de consum sau la modele de mobilitate”. Însă raportul merge mai departe. ”Din punct de vedere moral, se poate solicita o contribuție la măsurile împotriva schimbărilor climatice. Dacă libertățile unora au efecte injuste asupra libertății și bunăstării celorlalți sau ale viitoarelor generații, de exemplu prin consumul cu efecte nocive asupra climei, atunci autoritățile pot interveni pentru restrângerea acestor libertăți”.

Cu alte cuvinte, dacă nu poți fi determinat prin expunerea publică să te comporți în modul pe care elitele îl consideră moral, atunci guvernul te poate forța să faci asta, scrie The European Conservative, amintind în acest context de mișcarea împotriva călătoriei cu avionul care a apărut în Suedia în 2018, promovată și de familie Gretei Thunberg. Este vorba despre promovarea pe rețelele sociale a deplasării cu trenul și admonestarea celor care preferă pe mai departe avionul.

Raportul amintit se opune restrângerii ”libertăților și proceselor democratice” pentru a atinge anumite obiective de mediu și arată că guvernul trebuie să ”asigure condițiile” care să-i ”sprijine” pe cetățeni să facă alegerile bune pentru mediu. Acest „sprijin”, spune raportul, ar putea include noi limite de viteză pe drumurile publice, eliminarea mai rapidă a motoarelor termice, taxe mai mari pentru emisiile de dioxid de carbon. Mai mult, sugerează și o limită de emisii de carbon pentru fiecare cetățean în parte și ”interzicerea produselor și serviciilor care dăunează climei”, adică o serie de legi despre cine poate cumpăra și ce poate cumpăra.

Raportul aduce în discuție plăți compensatorii pentru fostele colonii, și Sudul Global în general, într-un moment în care Germania are cea mai mică rată a creșterii economice, prețuri mari ale energiei, când se pregătește un exod al companiilor către America, iar Bruxellesul vorbește despre trecerea la economie de război, cu investiții tot mai mari în apărare.

Schimbările climatice sunt definite ca un proces determinat de motoarele termice, de despăduriri, dar trebuie luată în calcul și „lunga istorie a colonialismului și industrializării”, precum și neocolonialismul. ”Trebuie făcută o distincție între creșterea înregistrată în țările din Sudul Global care vor să recupereze decalajele dezvoltare și creșterea consumului și folosirea resurselor în țările industrializate, și trebuie avute în vedere plățile compensatorii care ar trebui negociate”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

36 de Comentarii

 1. Ce fetita draguta, cu codite! Cand o vezi, parca iti vine sa mananci mai putin, ca sa salvezi planeta!
  Sa semnam asadar petitia „greierele si furnica” si sa ne spalam mai rar!
  Inainte pentru mama Gaia!
  Hakuna matata!

 2. Asa spunea d-l Ciuca astazi. Cand nu mai e pe voturi, a em Rusia, China, Coreea de Nord, si Auschwitz. Intai decarbonizati cei mai mari poluatori globali pana la nivelul UE, apoi deschideti subiectul pe aici E razboi economic, nu climatic.
  Si veniti cu alternative mai ieftine, iar lumea va trece cu bucurie la energia regenerabila. Dar nazistii astia sunt in stare sa scumpeasca energia fosila si apoi sa zica; vedetinca este mai ieftina energia verde?
  Lasam a vine maturoiul imediat, ce sa faci cu masina electrica pe Transfagarasan sau Transalpina?

 3. Ideea Consiliului de Etica este extraordinara! Totusi, concomitent cu actiunea pro clima din Europa, acest Consiliu trebuie neaparat sa sileasca si China, India,Statele Unite si pe toti cei care nu i se supun sa treaca imediat la indeplinirea propunerilor Consiliului de Etica. Altfel…geaba strofocarea, sa ne lase-n pace si sa-si vada de altele!

 4. Chiar atât de cretini sunt acești indivizi de o susțin pe Greta din familia ei pentru distrugerea multor țări din națiuni?! Acesta monstruoasă femeie, copie a lui Merkel, una viitoare Merkel dar mai cinică decât puțin, va întoarce globul pe dos pentru da e susținuta de cretini.

 5. Evident ca acest consiliu al ingerilor este bratul nevazut al guvernului care dirijeaza, fara a putea fi tras la raspundere,criza economica.De parca nu era deajuns Forumul Economic Mondial ,nemtii s-au gandit sa mai inventeze o scoala fara elevi,doar cu profesori inventati ei insisi prin examene politice.Solutia nu e cautata in inventia valoroasa ci in constrangere.Probabil ca neexistand o cauza reala nici nu sunt intrebati adevaratii oameni de stiinta in privinta cauzei incalzirii globale.Sunt intrebati ONG-istii cu diplome obtinute ad-hoc la universitati specializate in a scoate pe piata creiere goale de continut.Nu exista o dezbatere cu mintile savante,exista doar o miscare publica de vorbe neverificabile.Daca trei zile la rand e soare concluzia verzilor este ca din cauza incalzirii globale se intampla.Daca trei zile la rand ploua,e clar,tot incalzirea globala e de vina.Daca iarna intarzie e limpede care e cauza.Pe savantii adevarati ii intreaba cineva?Pana una alta guvernele au descoperit metoda de a lua bani de la cetateni:bau-baul solar,o boala care nu trebuie niciodata vindecata pentru ca nu exista in realitate.Exista anomalii repetabile la nivelul astronomic al vietii in sistemul solar,care au mai provocat glaciatiuni sau momente de racire indelungata chiar acum cateva secole in Europa pe vremea cand inca nu se descoperise motorul cu ardere interna si nici puterea carbunelui,dar e asa de usor sa prostesti o lume aliniind scoli renumite in sustinerea acelorasi aberatii politice.

 6. Procentul de CO2 in atmosfera este de 0,04% (dupa Google 2024…in 2000 era 0,001%).
  Procentul de CO2 al (contributiei umanitatii) in atmosfera este de 0,001% (adica un factor de 0,00001 din total; cum masoara experimental!??! Ne vor spune „espertii” gen Greta).
  Procentul de CO2 in atmosfera necesar fotosintezei este de 0,034% (sub nivelul asta nu mai plante, pe pamant si in oceane).
  Cel mai mare poluant in transport, emisii de metan si dioxid de carbon, este transportul martitim. Asa ca pentru salvarea planetei sa reindustrializam pentru ca bogatii nu sunt cei ce au bani. Bogatii sunt cei ce au capacitatea de a face bani, adica industrie. Daca producem acasa in Romania, suntem bogati, protejam planeta, si ii ajutam si pe chinezi si pe indieni sa polueze mai putin.

 7. Joiana Drac…in versiune globaslist neobolshevica…incolonarea prostilor dupa un portdrapel si mai prost
  utopii si utopici…needucatzi si fara scoala cit incape..e plina lumea
  vivat prostimea…vivat, vivat, vivat

 8. Eco-terorismul Bruxellez poate fi implementat exclusiv prin sărăcire și inrobire generalizată, fie prin genocid – injecții salvatoare cu ARNm lipsite de orice garanții și răspundere juridică. Important totuși să producă obuze eco pentru ciotul de ucraina, cu propulsie electrica și rașpel biodegradabil

 9. Ce sa astepti de la nemtii care au mers dupa Hitler 10 ani ! Libertatea e totul, fara ea omul nu mai are perspectiva ! Taxa pe carbon platita de prosti ca sa ce ??? Isi cumpara Greta aspirator ???

 10. Deci nu e despre clima, ci despre restrangerea drepturilor si libertatilor omului de rand.

 11. Deci idea e ca popoolimea trebuie sa saraceasca si sa traiasca prost ca in perioada interbelica.
  Europa spre asta se indreapta, spre noul „vis de aur al omenirii” cum zicea Ceasca. Vis, adica cosmar… cu alti „ceausescu” la carma statelor si a noului CAER, azi numit UE.

 12. In lume exista si o alta ideologie, cel putin in Asia se crede in reincarnare, pedeapsa/Karma. Daca o luam asa omenirea este victima Gretei si a neamului ei biologic sau relational. Daca pierderea Raiului este o lectie pt cei ce nu respecta cuvantul lui Dumnezeu. Atunci sufletul Gretei si al celorlalti agresori vor fi alungate de pe Terra, se vor intrupa pe o alta planeta pt a-si ispasi pacatele echivalentul iadului. Acesta poate fi sensul Apocalipsei, ziua in care Terra va scapa de „fiara” de toti cei ce incalca legea/porunca. Patriarhi precum Isaia, Ezechil apoi Iisus au venit ca sa avertizeze oamenii ca daca vor continua in pacat vor primi a II a moarte. Fie nu vor mai invia, fie vor ajunge in alta parte unde le va fi greu. Este stupid sa faci propaganda falsa. In Romania a fost si clima tropicala, dar si ere glaciare, iar cu sute de ani in urma calugarii au consemnat fenomene ale vremii, cum a fost ploaie cu tunete in ianuarie sau februarie, adica fenomene care se petrec vara, deci si acum cateva sute poate o mie de ani nu toate iernile erau geroase, chiar si in sec. XX au existat maxime de 20 de grade in februarie, apoi ierni cu minus 30 de grade cum au fost si in anii ’90 chiar si dupa 2000. In Hateg au trait dinozauri, dar si mamuti, chiar nu intelegem ca nu noi controlam clima ci insusi Pamantul prin magma sa, prin campurile magnetice etc.

 13. Dacă economia Occidentului merge prost din ce plăți compensatori? Și cel ce vrea casă cu încălzire, aer condiționat, apă, haine tot ce se produce cu emisii de carbon, ce să facă cu banii primiți să stea în tot în colibă fiindcă țara lor fostă colonie, și bunicii și străbunicii au fost exploatați crunt pentru ca Occidentul să ajungă la standardele actuale. Acum când pot și ei același Occident vrea legi de limitare. Că dacă vor bunăstare pe lângă cele 3 miliarde încă 2 miliarde, Africa, Indonezia, America latină nu mai ajunge pentru 1,5 miliarde de îmbuibați din totdeauna. Curând revin peste românii din țara UE de viteză mică austeritatea anilor 80. Vor 30 l benzină pe lună, (pui deoparte tot anul dacă vrei din Baia Mare cu mașina la Eforie), Curent electric max 14 ore pe zi, din octombrie până în aprilie lecții copii la lampă (atunci era petrolul la unele pompe stăteam la coadă, aveam două lămpi și neon pe bateria de mașină), mâncare făcută noaptea când gazul avea presiune rezonabilă. RAȚIE LUNARĂ de ulei, zahăr și făină. Trimitea-i copilul la bunici și făceai greșeala să-l scoți de la întreținerea scării, ți-l tăiau de la Rație pe acea perioadă,dar la bunici la țară nu se adăuga. Titlul cărții lui Erich von Däniken “AMITIRI DESPRE VIITOR” devine din nou vizionar. Reabilirați și ridicați-i statul lui Nicolae Ceaușescu care a fost baci, că România nu mai e a noastră, copii ei după școlarizare sunt ai UE, iar pensionarii vor ajunge cum se prevedea în anii 80, în locații pentru batrânii cu cantină și closet ecologic în fundul curți. Iarna ai oliță cu capac sub pat!!!

 14. care schimbare climatica? cand vom invata sa ne indreptam coloana si vom spune ca „imparatul este gol”? NU acceptati ideologia si spalarea creierilor prin „ormalizare” si „gasirea solutiilor” pentru situatii absurde, demne de fictiune. O MINCIUNA REPETATA SUFICIENT, DEVINE ADEVAR (pentru mintile slabe, pentru tradatori, lasi si pentru slug-oi).

 15. De 40-50 de ani este pomenit acest subiect transformat in propaganda de razboi impotriva multora care fara putere de decizie.
  Poluarea se poatr rezolva pe cai tehnice si stiintifice, se putea rezolva. Dar se pare ca daca se rezolva de acum 30 de ani le dispare obiectul muncii propagandistilor si al unor partide care par mai mult interesate de restrangerea unor drepturi cum ar fi de miscare decat de reducerea poluarii in sine. Aici intra si CO2.
  Greta Thunberg are zero calificari pe subiect. De-ar fi climatolog cu diploma. De fapt spune vorbe prealuate de la altii, pe care ca sigur nu prea le intelege. Sau nic nu conteaza ei de fapt, interesul lor nu este reducerea emisiilor este reducerea drepturilor fundamenatale.
  Greta Thunberg a ajuns un fel de Sosoaca mai mult rau face. Sau ii este vreo nepoata.
  De Europa gura este. Rezolvarea va veni sau vine tot din Asia, de unde se afla surse de poluare severa fara restrictii sa aminteasca de dictaturi, dictatori, vremuri apuse in 1989.

 16. Nimic mai valoros decat libertatea omului. Nu v-ati saturat de dictatori din astia fara scoala, dar cu carnet galben ? Libertatea omului nu se negociaza, articol inutil.

 17. România poate da un exemplu semnificativ privind reducerea poluării, cu care să-i închidă gura lui Greta( dacă o pot face și altfel, mă Rog, cred că nu i-ar displace 😉 :
  Metoda a fost folosită și de Ceaușescu, dar ăsta nu-i un motiv să se renunțe și la ea, cum s-a renunțat la toate bogățiile noastre cedate pe nimic străinilor, sau , tot mă Rog, pe un dolar 😎 :
  Toți membrii Marii Adunări Naționale, astăzi numită Parlament, odată aleși își păstrau locul de muncă ( apropos, nu exista român să nu aibă așa ceva ! )și mai primea încă jumătate din salariu pentru onoarea de a fi fost ales plus cheltuielile de deplasare, eventual și încă o noapte de cazare atunci când cam odată pe lună se deplasa la București la ședințele M.A.N., când la fel ca astăzi ridica mâna să voteze ceea ce era deja stabilit ! Deci fără cabinet parlamentar cu șofer, secretară și o îndemnizație lunară egală cu îndemnizația pentru cheltuieli a biroului care stă mai mult închis și fără chiriile lunare exorbitante plătite pentru șederea ( 2-3 nopți pe săptămână) la București. Ca să nu mai vorbim de arderea de pomană a gazului și la propriu și la figurat cu transportul celor 600 de șparlamentari, acum când s-ar putea dezbate totul din fața calculatorului.
  Ca să nu mai vorbim de voiajorul național ce a vizitat tot globul din banii noștri…. 😎
  P.S.
  Plus că ar trebui interzise nocturnele . 😉
  De tot felul !

 18. „Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.” -Benjamin Franklin
  _____________________
  „Cei care ar renunța la Libertatea esențială, pentru a cumpăra un pic de Siguranță temporară, nu merită nici Libertate, nici Siguranță.” -Benjamin Franklin

  PARAFRAZEZ demagogia SECTARA a „protejarii” climei $$$ :

  „Cei care ar renunța la DREPTURI CETATENESTI, pentru a cumpăra un pic de Siguranță CLI(S)MATICA, nu merită nici drepturi cetatenesti, nici CLI(S)MA .”

  🤔❤️❤️❤️🤔

 19. in „Vestul civilizat” nu se mai face stiinta, exista niste „experti” care nu sunt prezentati cu nume si prenume, al caror „studii” si „rapoarte” in majoritate neverificate de alti cercetatori, sunt prezentate publicului ca Biblie si politicienii se conformeaza. Majoritatea ideilor efectiv criminale care se vehiculeaza se pot identifica si urmarii ca punct de aparitie, la Forumul Economic Mondial, WEF-ul lui Klaus Schwab si la ONG-urile finantate de ei direct si indirect. Directorul lor stiintific l-am vazut militand efectiv pentru modificarea genetica a speciei umane, a spus cu subiect si predicat ca ar trebui sa fim modificati mai mult spre genomul Asiei de SE, pentru ca oamenii sunt „mai mici si nu mananca asa de mult” si pentru ca „sunt predispusi la a respecta autoritatile”

 20. Psihopata mica, nici mucii de la nas nu ai invatat sa ti-i stergi, dar te pricepi la incalzirea globala. De unde iti iei informatiile, din cartile de tarot cumva?

 21. ar fi cazul sa se renunte la cursele de automobile si motociclete, sa se produca bunuri mai trainice, consumand mai putina energie, carburanti si resurse pentru inlocuirea celor uzate sau demodate, si sa se foloseasca materiale naturale(lemn, fibre naturale, legume naturale in loc de cele obtinute fortat, in extrasezon ).

 22. Nu înțeleg de ce sunt venerați nemții în condițiile în care au fost la originea a două războaie mondiale, au fost prostiți de Hitler și mai nou de Merkel și succesorul ei. Este adevărat că s-au priceput înaintea tuturor la motoare și mașini, dar deja sunt depășiți de alții în multe domenii și au adoptat măsuri sinucigașe cu care – culmea – se și laudă. Iar noi românii, extaziați de așa zisul ”spirit nemțesc”, am luat plasă și am ales pe unul în fruntea statului. Problema este că perseverăm în prostie.

 23. Bioxidul de carbon nu are legătură cu încălzirea sau răcirea climei. Variațiile globale de temperatură ale Pământului se datorează variației energiei primite de la Soare (mișcarea de precesiune a Terrei, circularitatea orbitei, intensitatea activității solare etc). Civilizația umană există în special datorită faptului că trăim într-o perioadă de „încălzire globală” care a început acum vreo 10.000 de ani. În perioadă de glaciațiune inteligența nu se putea dezvolta decât în limita asigurării supraviețuirii.
  Totuși, emisiile de CO2 pot reprezenta un indicator global al consumului unei comunități. Acest consum reprezintă nivelul de confort al respectivei comunități, producția (pentru uz propriu sau export spre alte comunități), eforturile de dezvoltare etc.
  Vedem că SUA produce de peste 2 ori mai mult CO2 raportat la numărul de locuitori decât Europa sau China.
  În acest context, de ce Ursula sau susținătorii înfocați ai reducerii emisiilor de CO2 nu se duc să ceară americanilor să-și reducă ei înșiși nivelul de confort și dezvoltare, ca să se alinieze acestui nobil ideal?
  Nu o fac dintr-un motiv simplu: încălzirea globală e o vrăjeală pentru prostit proștii. Și o unealtă a SUA pentru a jefui Europa.

 24. bai Marchievici, la tine am pretentii:
  tu nu ti dai seama ca e o porcarie satanic globalista toata politica cu clima?
  pe bune, daca nu tii cont de istorie, daca nu tii cont de Hristos, daca nu tii cont de nimic din ce ai aflat de la strabuni, atunci distrugi planeta.
  Geta cu trotineta sa ne pupe pe undeva (unde nu bate soarele, acolo nu e nici ecologic)!

 25. Oare de ce omul mai respira ? Păi se poate ? Nu-si da seama ca elimina CO2 ?! Ce inconstient ! Noroc cu Gretuta…

 26. Sunt absolut de acord cu Consiliul de Etica din RDG!
  Trebuie sa renuntam la drepturi dar cu conditia sa dezvoltam razboaiele la un nivel cat mai energic!

 27. Bullshit la pătrat.Dacă-i mănâncă de colonialism, Germania cu războaiele ei, Franța care s-au mutat în Africa, Spania cu America ei de Sud, Italia, Portugalia,Olanda,Belgia, n-au decât să se „de carbonizeze”.Despre colonii cehești, românești, bulgărești de etc eu nu prea am auzit.În schimb, intrăm și noi la categoria celor care „trebuie să-și îmbunătățească nivelul de trai prin dezvoltare”, mărog, nu toți dar majoritatea așa că intrăm în categoria menționată de friți și Gretel.Apropo de colonialism și thurnbergi, nici Swedistanul, actualmente el însuși colonizat, n-a avut colonii, săraci în schimb, cât cuprinde.BS la pătrat.Jet CE cu tonții-n frunte.

 28. „UE” nu are decat aprox. 500 de milioane de locuitori nu 1,5 miliarde, a 14 sau a16 parte din populatia Globului . Unii au avut fantezii economice pt ca nu mai stiau cum sa se imbogateasca si au inventat schimbarile climatice, dupa schimbarea vechii ideologii ”incalzire globala” cand au vazut ca nu tine definitia. In scurt timp panourile solare vor necesita sa fie schimbate, ”licuricii” din gradina se epuizeaza in unu-doi ani sa vedem ce vor face cand vor trebui sa schimbe hectare intregi de fotovoltaice. Au primit subventii cu fonduri din banii popoarelor, sunt recompensati prin acciza pe curent platita de popor ca proprietarii cultivatori de fotovoltaice sa faca profit. Cine va recicla atatea ”baterii”? Cata poluare cu alte elemente chimice se produce din asa zisa energie verde? Inteleg ca occidentul se plictiseste si nu mai gaseste placere in a fi oameni si unii se cred pisici, salvatorii lumii, oameni de gen si de multe alte minuni, dar nu pot sa distruga decat ”cotetul” lor care reprezinta o parte neglijabila. Nu-i convine Ursulei, o mustra constiinta sa faca schimb de domiciliu cu urmasii africanilor pe care i-au tranzactionat stramosii ei. Sa cedeze pamanturile din Germania daca satatutul nobiliar se bazeaza pe un teren pe care stramosii ei l-au acaparat de la satenii nevinovati, multi ucisi. Marea schimbare ar fi ca toti nobilii sa fie deposedati de ceea ce au acaparat. Sa nu uitam dispretul Mariei Antoanetei cand a spus:”Daca n-au paine sa manance cozonac”.

 29. Greta a ajuns un fel de Marcel vorbind pe subiectul exploatarea aurului de la Rosia Montana sa manipuleze bursa.
  Sau in scop de corectitudine politica. Greta nu poate impune nimic unor state care nici macar nu produc deci polueaza pentru ele. Poluarea se redistribuie automat atat la cumparator si pe la vanzatori, companii transnationale, sarite cu vederea.

  Cat timp nu se duce la „stadiul incipient” al produsului la inceput de proces manufacturier, nu se va rezolva nimic. Masinile electrice nu polueaza mult cand funtioneaza cat au poluat inainte de a fi cumparate sau chiar asamblate. Implicarea unor cetateni europeni obisnuiti in faze care preced vanzarea prea putin inexistenta.
  Producatorii de „electrice” sa treaca in certificatele emise de Greta si cantiatea de gaze emise inainte de a fi inmanata masina proprietarului final. Masini, panouri electrice, baterii etc

 30. Cand limitați consumerismul și producția de trențe de unică folosință? Sau astea nu poluează???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.