Independența energetică a Europei, o himeră

Dependența de importurile în energie în Europa nu au suferit modificări importante în ultimii ani, Europa rămânând puternic dependentă de importurile de energie chiar și după criza energetică. Analiza datelor Eurostat demonstrează că măsurile luate în ultima perioadă nu a modificat semnificativ nivelul de securitate energetică al Europei, înlocuindu-se dependența de Rusia cu dependența de alte țări. Se poate observa că dependența de importurile de energie din Rusia au scăzut de 3 ori, dar nu a fost eliminată total, se arată într-o analiză făcută de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

În ceea ce privește dependența de importurile de gaze, aceasta a crescut în ultimii ani, chiar dacă a scăzut dependența de importurile de gaze provenite din Rusia de trei ori.

Analizând dependența de importurile de gaze în ultimii 5 ani în funcție de canalele de transport arată că au scăzut puternic cantitățile de gaze importate prin conducte din Rusia, acestea scăzând de 4 ori, dar au crescut de 3 ori importurile de gaze din Rusia prin insfrastructura GNL și de două ori importurile de gaze prin infrastructura GNL din afara Rusiei. De asemenea, se remarcă creșterea cantității de gaze importată din afara Rusiei prin conducte.

Singura reducere a dependenței de importuri o putem observa pe piața produselor petroliere, unde a scăzut dependența Europei de importuri cu cca 8%. Aceasta s-a realizat pe fondul creșterii obligației de a introduce biocombustibili în combustibilii clasici, cât și datorită mașinilor hibrid și a celor electrice. De asemenea este sectorul unde avem cea mai mare reducere a dependenței față de un produs energetic din Rusia, practic dependența față de Rusia scăzând de 6 ori.

Dependența față de cărbunele important în UE a crescut în anii 2021 și 2022, odată cu repornirea unor centrale pe cărbune urmare a crizei gazelor și a revenit ulterior la nivelul din anul 2019. Cea mai redusă scădere a dependenței de importuri din Rusia este la nivelul cărbunelui, aceasta reducânduse cu doar 6%.

Analizând dependența diferitelor țări față de importurile de energie vedem că țările insulare se găsesc în topul țărilor dependente de energie, iar la polul opus sunt România (a 4 cea mai puțin dependentă țară din UE), înainte de Suedia, Estonia și Islanda. România este cea mai puțin țară dependemtă de gazele de import și a doua cea mai puțin țară dependentă de importul de produse petroliere.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Dacă importul din Rusia de trei ori e foarte bine. Nu vrem neapărat independența energetică ci să importăm de la țări sănătoase la cap.

  2. Moleculele de gaz”democratic”din sistul american sunt mai calitative și corect politice.. Dar au și neajunsuri. Sunt de trei ori mai scumpe.. Gazul lui Aliev încă nu-i apreciat de „experții” europeni. Comisarii încă n-au hotărât: este Aliev dictator sau nu..

  3. @ Elena Popa .Marele castig al Rusiei in povestea cu Ucraina este mutarea exportului de produse energetice in afara Europei…America i – a facut Rusiei un bine cu forta…Caci e pacat sa iti irosesti Rezervele energetice pentru Europa. Mai bine le pastrezi in Rusia unde e frig de minus 40 de grade…O besina de autoturism isi face Rusia si singura. Altceva din Europa nu ai ce sa cumperi…Asia e motorul economic, orice poti sa cumperi din Asia. Si ieftin. Lumea din Est e mai interesanta.

  4. „Independența energetică ” e de fapt FRAUDA DE LIMBAJ,de care independentza?
    -energetica,flacara violet a lu geoana!

  5. Nu doar că SUA a tăiat aprovizionarea cu gaz ieftin din Rusia sabotând conductele Nord Stream, dar au obligat UE să-şi închidă mine de cărbune şi centrale atomice ca să crească dependența față de gazul american.

  6. Din Raportul Kissinger, 1974, desecretizat la 1989.
    Citat, pg 5: Creșterea rapidă a populației nu este în sine un factor major de presiune asupra resurselor pămîntului (combustibili fosili și alte minerale), deoarece cererea depinde mai mult de nivelurile de producție industrială decât de numărul de oameni. (tradus online)
    Era imediat după numita Criză Energetică ce, se vede, nu a fost decît o făcătură din vorbe.
    Raportul este despre cum să facă oamenii să nu se-nmulțească. Aproape tot ce ni s-a-ntîmplat, ni se-ntîplă și ni se va-ntîpla este pt că așa a fost, este și va fi plănuit de o mână de oameni nealeși de nimeni.
    Printre alte metode de prostit oameni să nu facă copii este școlitul cît mai lung, zisa emancipare a femeii, momeli ca femeia să meargă la lucru, pensii (nu ai nevoie de copii la bătrînețe), contracepții, televiziune în cele mai îndepărtate locuri și altele ce credeam că e apanajul progresului, că au fost alegerile noastre.

  7. Transporturile de marfuri si de resurse au nevoie de combustil…cand toata productia este in Asia, se consuma foarte mult pe transport. Asa ca nu mai este suficient combustil pentru incalzire, pentru societatea civila…solutia este sa tinem oamenii in frig ca trilionarii sa prospere.

  8. Daca voi credeti ca „sanctiunile” impotriva gazului si petrolului rusesc exista si sunt puse in aplicare… am de vanzare un pod, pentru fiecare. Doar azi in mareatza Poohlonie, unde doar ce au instalat un regim pro-SUA/EU, 2 jurnalisti ukrainieni au fost arestati, toate materialele confiscate de militia polacilor… motivul? erau intr-un triaj feroviar si filmau zeci de vagoane cisterna ale Rosneftului venite proaspat. Dar ma rog, poate era defapt petrol si produse derivate de productie americana, un „Hawaian-blend” si era doar transitat prin Rusia, cu vagoanele Rosneftului… caz in care, daca poate credeti asta… mai am un pod de vanzare. In mijlocul verii tin minte un hamal de port polak arata tone de aluminiu pe un chei, tot RosAl 😀

  9. In numele energiei verzi vom muri de foame. Rahaturile fotovoltaice au ocupat mari suprafete de teren agricol. In Sardegna sute de hectare de vii, livezi, cereale au fost desfiintate. Alte mii de exproprieri „in numele legii” urmeaza. Media italiana spune ca acolo lucreaza firma Greentech din Romania (Buzau), dar cred ca doar muncitorii sunt romani, firma-mama se afla in Germania. Porcaria nu e doar in Italia, toata Europa e terorizata de imbecilii verzi. Asa inteleg globalistii sa reduca importurile din Rusia.

    In Italia se vor intalni saptamana asta hotii la summitul G-7. Cel mai important punct va fi gasirea solutiilor pentru a ascunde prostia globalista in spatele inteligentei artificiale. Ce nu a reusit plandemia vor sa distruga prin restrangerea sau chiar interzicerea drepturilor fundamentale. Desteptarea!

  10. In Montreal platim asa: pana la 40kWh pretul este de 22 de bani, sau 0,22 lei kWh, peste 40kWh pretul creste la 0,35 lei kWh. In 1962 provincia canadiana Quebec a nationalizat productia si distributia de electricitate. Nationalizarea s-a facut din cauza coruptiei si mafiei producatorilor privati care se uneau intre ei cu sprijinul guvernului corupt (dictatura Duplessis) si care jecmaneau populatia. Nationalizarea face ca Quebecul sa aiba cea mai ieftina electricitate din America de Nord. In 2022 regia de stat HydroQuebec producea un profit de 4,5 miliarde de dolari canadieni (cca 3 miliarde deeuro) folositi pentru cheltuielile bugetare anuale. Asa ca solutia la problemele voastre este evidenta….cereti, adica un milion de romani in strada la protest, sau greva generala, cereti nationalizarea productiei si distributiei de electricitate si de gaz, cereti si vi se va da!!!

  11. nu-i dependenta energetic este schimb economic, unii au resurse/materii prime altii industrie. Vreti sa spuneti ca metalele rare, uraniu, aur, diamante etc. sunt in Europa, ca in afara e petrol/gaze Europa detine totul. Atunci daca are de toate de ce mai face comert cu alte tari? Daca relatia comerciala pe energie este o dependenta atunci, ”substantele” de care vorbesc la TV, ce sunt?

  12. LOL@Montreal – 40kWh? ma intreb cum arata viata unei persoane… ce sa mai vorbim de o familie, care sta in consumul ala ca sa-si echilibreze bugetul. E bataie de joc, cum sunt si „ajutoarele de incalzire” in rromania… gen 800ron pe luna ca sa se incalzeasca e eligibil doar ala care primeste sub 300ron pe luna pensie… adica pana sa mori de frig, esti mort de foame. Pun niste praguri in asa fel incat sa dea mai nimic

  13. din cauza angloamericanilor si a autismului politic german. daca germania ar fi avut regim fascist si nu national-socialist si nu se apuca de imperialism tipic socialist astazi UK nu mai exista america era contained in mizeria lor de tara care probabil n-ar mai fi fost mizerie, europa ar fi avut regimuri fasciste nationale iar rusia era sparta in bucatile sale istorice si toata lumea avea resurse. iar „proectul” nu era de la hitlerica fara frica ci ohohohooo de la nea *ulaeon ba chiar de la commonwealth-ul polonezolituanian da’ neah, mai plezneste un vulcan prin pichu pachu ooops glaciatiune in oiropa, ioc agricultura-ioc halel, ioc halel-ioc cerebel, ioc cerebel-ioc militer, ioc militer-ioc caftel, ioc caftel-ioc petroel, ioc petroel-baga fasolel daca nu varzel! Simplu!

  14. Nu pricep ce fel de specialiști energeticieni sunt in europa, care nu știu o simplă adunare.. Au vise in ceață și planuri de gaz american și azer și de la arabi și de peste tot,.. doar țeava care le era la ușe au explodat-o,.. teroriștii,.. și acu se scarpină cu toții sub chipiu căci nu le iese planul nici cu 16 grade in dormitor..Acu ukranul inchide și ultimele molecule care mai vin de la rus, ceea ce bagă europa in criză energetică.. Acu nu mai pot nici cu cărbunele, nici cu cel de șist american de trei ori mai scump , nici cu eoliene sau solare, deci nu le iese pasența, iar firme și producția pleacă din europa,. nu vor avea din ce fabrica nici praf de pușcă și vor să se războiască, tîmpiții.

  15. Ar merge, dar fără să tembelii codoiști.Centralele nucleare trebuiau înmulțite dar pentru asta trebuie minte, o penurie severă pe la Davos și brusel.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.