CNA ca parte activă a unei cenzuri dispărute

Existența CNA reprezintă o necesitate în reglementarea audiovizualului, însă nu în forma actuală. Audiovizualul, fie din punct de vedere constituțional, nu poate fi supus cenzurii, ci numai legislației generale care guvernează societatea.

CNA și-a depășit în acești ani competențele unei instituții a statului democratic, chiar dacă a făcut-o în baza statutului legal de funcționare.

După modul cum acționează, CNA poate fi asimilat unui departament al Parchetului, dacă nu cumva a unei instanțe de nivel mediu, ceea ce este aberant.

Creat ca prin abuz de lege, formă concretă de sancționare a unor derapaje care nu ar putea fi dezbătute prima dată decât prin sesizarea unei instanțe competente, CNA face tot mai mult parte din normalitatea românească.

Un cod al audiovizualului ar fi suficient pentru a fi, pentru cei interesați, de la instituții publice la organizații civile, opozabil și aplicabil.

Constituit politic, braț înarmat al unor interese obscure erijate colateral în selectarea unor mostre incriminabile, CNA nu ar trebui să aibă la dispoziție instrumentele sancțiunii directe ci numai pe acelea ale sesizării în ceea ce privește activitatea editorială.

Și așa, un asemenea avertizor finanțat din bani publici ar fi o veritabilă reinventare a cenzurii căreia, desigur, i se pot găsi multe valențe ”utile”.

Derapajele din audiovizual trebuie reglate în principal de mediul profesional, dezbaterea publică fiind natural obligată să urmeze căile corecte.

Faptul că avem ”justiție” într-un loc unde ar trebui să avem doar supraveghere instituțională privind aplicarea unor reglementări tehnice, arată câtă manipulare și șantaj s-au constituit la nivelul statului român.

Faptul că grupul de funcționari reprezentând CNA are dreptate în unele chestiuni, calitatea de cenzori pe care o are în prezent ar trebui anulată.

Prin urmare, legea care guvernează CNA ar trebui esențial revizuită din perspectiva că această instituție nu trebuie să aibă sub nicio formă compentențe în ce privește sancționarea oficială a conținutului editorial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 22
Ioan Vieru 1339 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Nu, CNA nu trebuie sa existe. Nu exista cenzura rea sau cenzura buna. Doar cenzura. Pentru prejudicii si defaimare exista justitie. Asa cum nu exista femei partial gravide. Da?

  2. Ce nu s-a spus sau nu s-a vazut, NU exista ! E simplu, infantil de simplu, iar infantilismul inchide „cercul vietii” !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.