Coaliția care cere suspendarea ordonanței cu lăcomia

Coaliția pentru Dezvoltarea României întreabă autorităţile dacă măsurile din OUG 114, zisă și a lăcomiei, pot fi suspendate până la finalizarea discuţiilor cu mediul de afaceri.
Este o schimbare serioasă de discurs pentru că, în urmă cu doar două săptămâni, reprezentanții Coaliției au a transmis o scrisoare tuturor instituțiilor cu rol legislativ sau de reglementare din România, cu solicitarea de a reanaliza pertinența măsurilor din Ordonanța de Urgență 114/2018.
„Mandatul meu, de a asigura coordonarea CDR pentru următoarele șase luni a început sub auspiciile unor schimbări de legislație care nu au făcut obiectul niciunei consultări cu mediul de afaceri, dar care au afectat profund zone importante ale economiei”, a declarat Ramona Jurubiță, coordonatorul CDR în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.
„Ca urmare a scrisorilor noastre s-au deschis câteva canale de comunicare pe care le considerăm un început de dialog, atât din partea unor ministere, cât și din partea unor partide politice. În această săptămână vor debuta o serie de întâlniri și de aceea înnoim apelul public, tuturor celor care au primit analiza noastră, să fie deschiși la dialogul cu mediul de afaceri pentru a limita impactul acestor prevederi”, a mai spus Jurubiță.
CDR este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește organizații cum sunt Camera Americană de Comerț în România (AmCham), Camera Franceză de Comerț în România (CCIFER), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț și Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) sau Confederația Patronală Concordia (CPC).
Duminică seara, Darius Vâlcov, consilierul pe probleme econimice al premierului Viorica Dăncilă, a declarat că nu se pune problema renunțării la OUG 114.
„Taxa pe lăcomie, nu cred că s-a pus niciodată problema (de renunţare – n.red.). Există discuţii pe taxa pe lăcomie pe anumite aspecte. Vorbim de nişte analize pe energie. Vorbim de producătorii pe cărbune, pe încălzire, de regulă, de CET-uri, de CEO Oltenia, CEO Hunedoara. Acolo sunt nişte analize, pentru că, în 2018, în afară de faptul că economia a dus-o într-un ritm bun, s-au făcut şi foarte multe analize care vor pregăti sau o pregătit reformele din acest an.
În ceea ce priveşte energie, vorbim de o componentă de reformă. Este posibil ca pe acest mic segment să se modifice”, a afirmat Darius Vâlcov, într-o emisiune la Antena 3.
OUG 114 impune taxă de 2% pe activele bancare, 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, plafonează prețurile la gaze și electricitate și taxează suplimentar jocurile de noroc și companiile telecom.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.