Colegiul Director al PDL decide graficul alegerilor interne în partid şi comisia de statut

Liderii democrat-liberali din întreaga ţară au fost chemaţi pentru sâmbătă la Poiana Braşov pentru a participa la un Colegiu Director lărgit care trebuie să pregătească Convenţia Naţională a PDL din acest an, for ce urmează să decidă liniile de reformare internă a partidului.
La reuniunea de sâmbătă vor participa membrii Biroului Permanent Naţional al PDL, miniştrii, parlamentarii şi liderii organizaţiilor judeţene. Dacă întâlnirile precedente de la Poiana Braşov erau dedicate priorităţilor legislative ale partidului pentru prima sesiune parlamentară a anului, agenda pe 2010 este mai încărcată. În primul rând, liderii partidului trebuie să decidă calendarul pentru alegerile interne în partid. Chiar dacă nu este sigură stabilirea datei Convenţiei partidului, este posibil să se cadă de acord asupra procedurilor care vor sta la baza alegerii noului Birou Permanent Naţional.

Mai întâi, democrat-liberalii sunt chemaţi să se pronunţe dacă alegerile interne să înceapă cu desemnarea noilor lideri ai organizaţiilor de la baza partidului şi să culmineze cu alegerea liderilor naţionali sau invers, să se înceapă cu desemnarea conducerii centrale.

În al doilea rând, va fi completată componenţa Comisiei speciale care trebuie să centralizeze propunerile de modificare a statutului şi să elaboreze un document final în acest sens. În această comisie au mai rămas vacante locurile rezervate grupului deputaţilor PDL, unul al senatorilor, precum şi cele destinate europarlamentarilor. Preşedinţii organizaţiilor judeţene vor beneficia de o reprezentare amplă în acest organism format din 21 de membri, însă ei vor fi desemnaţi în ordinea rezultatelor obţinute de fiecare filială la ultimele patru alegeri. De asemenea, primarii de municipiu şi preşedinţii de consilii judeţene vor trebui să-şi desemneze câte un reprezentant. Este posibil ca toate aceste categorii să se întrunească separat pentru a-şi desemna reprezentanţii.

Comisia va juca un rol foarte important în vederea proiectului de reformare a partidului, reformare susţinută de mai mulţi democrat-liberali. Cristian Preda scria, pe 5 ianuarie, pe blogul personal, că este necesară o modernizare a partidului şi de o clarificare doctrinară. El susţine că democrat-liberalii ar trebui să profite de această situaţie demarând un proces de modernizare a partidului axat pe trei dimensiuni: relaţia cu cetăţenii, structura organizatorică şi identitatea doctrinară. La primul capitol, Preda doreşte ca recrutarea noilor membri ai partidului să nu se facă dintr-o perspectivă clientelară, ci dintr-una civică, ca relaţia dintre afaceri şi politică să fie clarificată mai bine, iar relaţia dintre diferitele generaţii din partid să nu se facă pe o logică de confruntare.

În al doilea rând, Preda vrea ca liderii PDL să fie pregătiţi să accepte o mai mare libertate de opinie în cadrul partidului. "Un partid modern nu e nici o firmă, nici o închisoare. Voturile nu se strâng precum profitul unei firme, iar partidul trebuie să asume o libertate de opinie considerabilă (…) Un partid nu e modern dacă se îmbată cu iluzia comunicării prin televiziune. Un partid e modern dacă gândeşte, nu dacă plăteşte propagandişti capabili să vândă un slogan. Un partid nu e modern dacă vorbeşte pe o voce", se arată în comentariul postat de Preda pe blogul său.

Europarlamentarul se pronunţă şi pentru o separare mai clară a orientărilor doctrinare din interiorul partidului care cuprinde mai multe orientări ideologice. "Opţiunile liberale, creştin-democrate şi de centru convieţuiesc fără frontiere clare în sânul PDL. Nu e nevoie de paşaport, dar parcă o busolă nu ar strica", conchidea Cristian Preda.

Rămâne de văzut dacă Monica Macovei şi Cristian Preda vor accede în comisie, ei propunând deja Biroului Permanant Naţional un set de schimbări ce vor trebui făcute.

De asemenea, este posibil ca în Colegiul Director să se contureze deja o opinie majoritară faţă de posibila schimbare a siglei şi denumirii partidului. Deputatul Sever Voinescu a avansat deja ideea ca PDL să se transforme în Partidul Popular, în timp ce Cristian Preda propune ca tradiţionalul trandafir din siglă, văzut ca un simbol al socialiştilor, să fie înlocuit cu mărul. Denumirea de Partidul Popular are deja un partizan în secretarul general Vasile Blaga. "Orice se poate discuta, să ne numim şi Partidul Popular. Care ar fi problema? Dar decizia o ia congresul. Sigur, cred şi eu că este timpul unor decizii rapide în acest sens", a declarat Blaga precizând că noua denumire ar trebui adoptată rapid pentru a avea timp să se impună înainte de alegerile din 2012.

În subsidiar, grupul deputaţilor democrat-liberali se reuneşte din nou după ce au apărut nemulţumiri legate de prestaţia lui Mircea Toader ca lider de grup, nemulţumiri care ar putea duce la schimbarea sa. Cel mai probabil însă o decizie definitivă va fi luată după începerea sesiunii parlamentare, informează NewsIn.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.