Colegiul Național Mircea cel Bătrîn Constanța: Altă generație de matematicieni

În pline frămîntări ale personalului din domeniul învățămîntului, la Constanța, profesorii și tinerii matematicieni de vocație s-au reunit la cea de-a XXII-a ediție a concursului de matematică Nicolae N. Mihăileanu. Organizat într-o operațiune de veritabil mecenat cu sprijinul COMVEX SA și al Fundației Alumni, concursul de matematică de la Constanța a reunit 200 de elevi din mai multe județe ale țării.

Concursul de matematică N. N. Mihăileanu a fost organizat pentru prima dată acum mai bine de două decenii, cu scopul de a promova și dezvolta interesul pentru matematică printre elevi. De-a lungul anilor, concursul a devenit o tradiție prestigioasă, atrăgând tot mai mulți participanți dornici să-și măsoare abilitățile și să-și demonstreze creativitatea matematică. Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanța este gazda acestui concurs, aflat la cea de a XXII-a ediție, și organizată în parteneriat cu Alianța Colegiilor Centenare din România, punând la dispoziție facilitățile și expertiza necesare pentru desfășurarea evenimentului.

Concursul este numit în onoarea profesorului Nicolae N. Mihăileanu, unul dintre cei mai apreciați și influenți dascăli de matematică din România. Profesorul N. N. Mihăileanu s-a născut la 28 noiembrie 1912, la Constanța, unde a urmat clasele primare și liceul  Mircea cel Bătrân. Își ia licența în
matematică la Universitatea din București, în 1935, fiind apoi profesor la licee din Arad, Mănăstirea Dealu, București, până în 1948. Este, apoi, chemat la Institutul Politehnic București. Doctor în matematici din 1949, cu teza Obiecte geometrice în geometria diferențială. A fost un profesor minunat. Cărțile sale ne vorbesc și astăzi într-un limbaj modern despre geometria neeuclidiană sintetică și diferențială, despre geometria proiectivă, despre istoria matematicii.
Concursul reunește în fiecare an aproape 200 de elevi iubitori de matematică, mulți dintre ei olimpici de nivel național, din multe colțuri ale țării: București, Craiova, Pitești, Galați și se bucură de sprijinul Fundației Alumni și a unor importanți absolvenți ai colegiului. Un sprijin financiar substanțial este acordat de SC. COMVEX S.A.

Sîmbătă, 27 mai, în aula Colegiului Național Mircea cel Bătrîn a fost încununat cîștigătorul ediției din acest an. El a fost desemnat în persoana elevului Cezar Alexandru Tulceanu din clasa a XII-a a Liceului Internațional de informatică din Constanța. Într-o festivitate emoționantă, prof. dr. Vasile Nicoară, directorul liceului, și Viorel Panait (directorul general COMVEX) au înmînat premii și diplome pentru elevii: Maria Gorgan – cl-VII (București ), George Tega – cl VIII (Constanța), Ștefan Gobej – cl IX (Curtea de Argeș ), Alex Chirculescu (Constanța) cl X-a, Elena Mark – cl XI (București) și pentru clasa a XII-a, cîștigătorul marelui premiu, Cezar Alexandru Tulceanu (Constanța). Numai din rațiuni de spațiu lipsesc din enumerare și alți performeri, deși ei vor rămîne menționați în istoria concursului menit să propună primele nume de viitori mari matematicieni ai României.

Colegiul Național Mircea cel Bătrîn din Constanța împlinește 127 de ani și a dat culturii și științei din România personlități prim rang, de talie internațională, și un număr impresionat de academicieni, cercetători celebri și profesori universitari de mare prestigiu. Colegiul Național Mircea Cel Bătrîn este o referință în biografiile lui Ion Jalea, Lucian Grigorescu, Petre F Frangopol, Traian Gomoiu, Ion Marin Sadoveanu, Virgil Teodorescu, Pavel Chihaia, Paul Bran, Alexandru Pesamosca și mulți alții.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

  1. „În pline frămîntări ale personalului… ”

    -ah!
    ne-au inntinerit cu cel putin 35 de ani,
    ne pare ca se pregateste Congresul!

    (Congresul Partidului,
    care congress????)

  2. Sperăm ca premiații să nu fie niște viitori Nicușor Dan. Am o cunoscut doamnă în institutul de cercetări unde am lucrat până la desființarea lui în anul 1999, fostă olimpică la chimie, care în CV la 50 de ani la realizări scria tot că a Câștigat în liceu Olimpiada pe țară la chimie. Era și fată de director, dar nu a luat nici o cercetare, o solicitare pe cont propriu era doar colaboratoare pe cercetarea altcuiva. Până prin 1996 premiații, care era nu numai tocilari, sau cei cu vocație intr-un domeniu aveau unde să se afirme. Azi este cam pustiu și sărăcie.

  3. cum se poate asa ceva nu-i „privata” la care studiaza pe bani grei fiicele Budeanu si alti copii dastepti de bubuie occidentul?

  4. Doamne ajuta!! Avem o datorie civica fata de toti olimpicii!!! Sa le oferim resursele MIT in facultatile romanesti!! Putem sa facem laboratoare pentru ei ca la cele mai tari facultati din lume! Suntem aproape 20 de milioane…americanii sunt de 17 ori mai multi! Putem sa ridicam copiii astia pe culmile cele mai inalte in ROMANIA! Chiar daca pleaca afara! Ce daca! Sa ne mandrim!!!

  5. dar se pot intoarce precum Nicusor sa-i rasplateasca pe romani…pt ca au crezut in el

  6. matematicienii astia sper din suflet sa devina buni ingineri care sa stie sa construiasca ceva uitl omenirii. nu teoreme si foi, digitalizare si congrese. pe banii o-en-ge-urilor… degeaba esti matematician daca nu iti folosesti cu adevarat mintea. matematica este o stiinta cu natura incompleta… nu este cunoscuta noua si nu este, se pare, menita a fi cunoscuta vreodata – un adevarat mister. sper ca stiti asta, nu?
    *În 1931, matematicianul Kurt Gödel a spulberat aceste concepții vechi despre matematică. El a demonstrat că toate sistemele formale de logică, inclusiv matematica, conțin afirmații adevărate care nu pot fi dovedite și că matematica este inconsecventă. Prin urmare, matematica este un sistem incomplet, formal de logică.
    Gödel a demonstrat aceste afirmații publicând două teoreme. Această realizare a zguduit lumea matematică, lăsând filozofii și matematicienii încă să încerce să deducă implicațiile teoremelor până astăzi.
    Prima teoremă concluzionează că dacă cineva are un sistem matematic consistent (construit dintr-un set de axiome fără contradicții), atunci există afirmații adevărate în acel sistem care nu pot fi dovedite a fi adevărate sau false folosind axiomele sistemului.
    A doua teoremă afirmă că dacă un sistem matematic este consistent (construit dintr-un set de axiome fără contradicții), atunci consistența sistemului nu poate fi demonstrată. Dacă s-ar putea dovedi consistența unui sistem, atunci sistemul ar trebui să fie inconsecvent.
    https://bsj.berkeley.edu/the-incomplete-nature-of-math/

  7. @marin 30.05 la 06:23

    A fi „nedemonstrabil” este demonstratia absoluta !
    ” Conflictul ” este in noi , in ceea ce numim Logica, este propriu ratiunii umane ! Confundam ADEVARUL cu Adevarul pretins demonstrat / rezultat Logic ! A afla ADEVARUL inseamna Sfarsitul , Finalul, Dezamagirea absoluta ! Nu va mai fi nimic de aflat !
    INTUITIA ne va spune mereu Adevarul ! Din pacate , milenii de o asa zisa Cunoastere au creat nefirescul orgoliu al rasei umane in relatia cu Mediul , tentatia irepresibila de a pretinde ca TOTUL poate fi cunoscut , demonstrat si eventual modificat !

  8. Mate un cliseu pt fraieri.
    A fost o dezbatere initiata de ministrul educatiei Francez care v-a spus verde in fata
    Dar scoala mioritica si fraierii de ziaristi servrsc kakao cu plonicul
    In progromare sunt de 100 de ori mai multe oportunitati
    Dar papagalii mioritici servesc clisee kk mate …si au cele mai mici salarii
    …kk-mate-viitor-in-ceata
    … …kk-mate …mult succes …papagali cu creierul plin de clisee
    succes

  9. Păi bre,. Voi nu știți ce inseamnă constanța,. unde fiecare al doilea umblă cu revolverul cu glonț pe țeavă in buzunar ?/ Nu știți cine sunt urmașii lui mazăre ?? Păi bre, din constanța nu au cum răsări altceva decât noi generații de infractori.. Mai vezi un pic cum stă poliția română pitită și nu indrăznește la zonele ”no-go” deja prea multe..

  10. Bre ,Ursare, mai du-te tu prin pădurile munților Urali, împreună cu tot cu neamul tău de infractori care a îngrozit Europa încă de prin sec. IX!

  11. aia doi din poza nu prea au alura de profesori inteligenti ci de niste meditatori la greu pe banii parintilor

  12. in institutiile de stat imtra coafeze, maseoze…
    Prea multa carte, nu se califica!

  13. invatai programare sec.xxi
    …oportunitati top …>> cliseu-mate-viitor-in-ceata
    …portofoliu IT competitiv vest
    drive.google.com/drive/folders/1ygo9udTTIMYpqtI58k5-KNvVUBn85Wx-?usp=sharing
    …succes

  14. Toti acesti tineri de valoare vor pleca din tara asta de rahat. Rromania va fi populata de infractori, hoti, cocalari,tradatori,analfabeti, lgbtq-isti si de restul gunoaielor posibile. Asta-i rromania dupa 30 de ani de libertate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.