Comisarul european pentru extindere crede că admiterea în UE a României și Bulgariei „a afectat credibilitatea procesului”

Comisarul european pentru Extindere, Ștefan Fule, a apreciat într-un interviu că admiterea României și Bulgariei în Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atât statele membre cât și cele candidate devenind nemulțumite de ritmul lent al procesului integrării.

Întrebat, într-un interviu acordat Euractiv Cehia, citat de Mediafax, ce s-a schimbat în domeniul procesului de extindere în ultimii cinci ani, comisarul a declarat:

„Multe lucruri. Atât statele membre, cât și cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere. În primul rând, ultima extindere, cu România și Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare și verificare în cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilității pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiți să extindem și să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislația adoptată este funcțională”.

„Inainte ca eu sa incep sa lucrez pentru Comisia Europeana, statele membre aveau la dispozitie doar cateva instrumente de a influenta sau chiar a bloca extinderea. Acum au peste 100 de posibilitati de a face acest lucru. Noi nu vrem sa incetinim procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilitati de a monitoriza calitatea buna a nivelului de pregatire a statelor membre”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.