Comisia Europeană: Am aflat din presă despre proiectul regionalizării României

La solicitarea preşedintelui PSD, Victor Ponta, o delegaţie formată din acesta, europarlamentarul PSD Victor Boştinaru şi eurodeputata PNL, Ramona Mănescu, s-a întâlnit miercuri cu Dirk Ahner, Directorul DG Politică Regională (DG REGIO) şi Angela Martinez – responsabilul pentru România din cadrul DG REGIO.

Conform discuţiilor de la această întâlnire, România se confruntă cu o situaţie gravă a capacităţii de absorbţie, cu plăţi efective de doar 3,4% din totalul disponibil pentru perioada 2007-2013, de aproximativ 23 de miliarde de Euro. În ceea ce priveşte auditul Comisiei Europene în România, conform oficialilor DG REGIO, s-au descoperit deficienţe la management-ul central şi există suspiciuni de fraudă. Astfel, în lipsa unor explicaţii din partea Guvernului României, suspendarea de 2 luni de zile a finanţărilor din partea Uniunii riscă să devină definitivă. Directorul DG REGIO a mai precizat că în prezent se fac controale care privesc proiectele de mediu şi s-au efectuat controale pe proiectele de infrastructură şi cele pe domeniul competitivităţii.

În ceea ce priveşte proiectul regionalizării, Comisia Europeană a declarat că a aflat din presă de intenţia Guvernului de regionalizare şi nu a primit niciun document oficial, studiu de impact şi niciun act normativ din partea acestuia. Oficialii Uniunii Europene sunt de părere că o reformă regională de anvergură poate fi concepută doar pe termen mediu pentru a produce rezultate. Pe termen scurt însă, o asemenea regionalizare va accentua slaba capacitate de absorbţie ţinând cont de capacitatea de implementare foarte scăzută

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European: „în cadrul discuţiilor s-a reconfirmat faptul că o reformă regională este complet diferită de reformă administrativă. Ea trebuie convenită cu Comisia Europeană pentru a asigura compatibilitatea cu obiectivele Politicii de Coeziune dar şi predictibilitatea şi stabilitatea instituţională şi administrativă, ca urmare a unui dialog între putere şi opoziţie, actori instituţionali şi societate civilă.”

De asemenea, Comisia Europeană a oferit posibilitatea finanţării din fonduri ale Uniunii Europene, ale Băncii Europene pentru Dezvoltare şi ale Băncii Mondiale a unor proiecte pentru consolidarea capacităţii administrative a României. Guvernul nu a răspuns unei asemenea oferte.

„Dacă lucrurile continuă în acest mod, începând cu anul 2012 – 2013, România riscă să se confrunte cu suspendarea automată a unor finanţări substanţiale din partea Uniunii Europene”, a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.