Comisia Europeană ne-a calculat un deficit mult mai mare

România se confruntă cu un deficit bugetar mai mare decât cel anticipat, potrivit ultimelor calcule făcute de Comisia Europeană (CE). Acest aspect pune țara într-o poziție delicată, mai ales că se află în procedură de deficit excesiv, fiind singurul stat european în această situație.

Conform informațiilor obținute de Profit.ro, deficitul bugetar al României pentru anul trecut ar fi cu 0,7-0,75 puncte procentuale mai ridicat decât estimarea oficială de 5,9% din PIB, în termeni ESA, transmisă de autoritățile române. Astfel, deficitul ar urca la aproximativ 6,6-6,7% din PIB.

Această creștere a deficitului bugetar are consecințe importante. În primul rând, pune sub semnul întrebării capacitatea României de a-și gestiona finanțele publice în mod sustenabil, având în vedere că deficitele ridicate necesită finanțare prin împrumuturi. De asemenea, bonitatea țării în fața creditorilor devine tot mai dependentă de aprobarea și susținerea Comisiei Europene pentru planurile de stabilizare și pentru derularea cu succes a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Un aspect esențial este diferența între deficitul cash, anunțat lunar de Ministerul Finanțelor, și deficitul în termeni ESA, relevant în cadrul procedurii de deficit excesiv. Acesta din urmă include și obligațiile de plată amânate pentru anul următor, fapt care poate distorsiona imaginea reală a situației financiare a țării.

Relația tensionată dintre autoritățile române și reprezentanții Comisiei Europene este evidențiată și de nemulțumirile exprimate cu privire la nerespectarea angajamentelor legate de finanțe. Recent, tensiunile au crescut în contextul unei vizite a oficialilor europeni la București, iar divergențele au fost evidente în abordarea regimului microîntreprinderilor.

Majorarea deficitului bugetar este atribuită în principal două categorii de cheltuieli efectuate anul trecut, pe care CE le-a considerat necesar să le înregistreze conform standardelor ESA. Aceste cheltuieli se referă la investiții în sistemul de Justiție și la emisiunea de obligațiuni cu primă de emisiune de împrumut.

Guvernul României se angajează acum să negocieze un nou calendar pentru reducerea deficitului bugetar, în conformitate cu noile reguli europene care permit perioade de ajustare între 4 și 7 ani. Cu toate acestea, există incertitudini legate de realizarea acestor obiective, mai ales într-un an electoral, când riscurile de derapaj al cheltuielilor publice sunt mai mari.

În concluzie, România se află într-un moment critic în ceea ce privește gestionarea finanțelor publice, iar abordarea corectă a deficitului bugetar devine esențială pentru asigurarea unei stabilități financiare pe termen lung și pentru restaurarea încrederii investitorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Evident.. E demonstrat că in vorba unui romîn nu ai cum crede. De altfel ce produci din ceea ce folosești ? Mai nimica.. Totul e de import.. Ergo,.. Cum altfel ??

  2. Hai, buey Comasaților, încă un piculeț!
    Că la 200 miliarde coco datorie externă, ne cumpără și pe noi PERNICIOSUL Rat’sChild, ca pe Urcacii eduKKatZi.
    Și să veZi ce bine o să fie !
    Ca la ei, măR🤮g…

  3. Ce grijă gingașă au comisarii pentru noi..
    Ce era să facă lumea fără ei. Muream de foame..

  4. Ăsta e un soi de bilanț al activității CE cu privire la rezultatele eforturilor lor de distrugere a României, în vederea pierderii suveranității naționale şi a preluării țării de stăpânii globalişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.