Completurile de 5 judecători, trase la sorţi cu bile rătăcite prin Germania

Membrii noilor completuri de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au fost desemnaţi joi, prin tragere la sorţi, în ședință publică, în urma deciziei Curții de Apel București, care a anulat procedura anterioară la cererea lui Liviu Dragnea. Situația este însă una provizorie. Tragerea la sorți s-a făcut pentru anul 2018, astfel că o nouă tragere va avea loc la începutul anului viitor.

Procedura tragerii la sorți de joi s-a desfășurat după regulile trasate de Secția de Judecători a CSM, așa cum a hotărât CCR. Procedura a prespupus și existența unor bile, de care Înalta Curte a trebuit să facă rost.

UPDATE. Șefa Inaltei Curți, Cristina Tarcea, a relatat, joi, după extragerea completurilor de 5, cum au ajuns din Franța la instanța supremă bilele folosite la tragerea la sorți. Judecătorii au apelat inițial la Loteria Română și la Federația Română de Fotbal, dar nu au fost găsite bile suficiente.

Tarcea a explicat că cele peste 150 de bile de culoare turcoaz au fost comandate din străinătate pe Internet, deoarece în România nu a fost găsit un număr suficient, apoi acestea s-au rătăcit pe un aeroport din Germania.

„Ca orice epopee frumoasă, și povestea bilelor este interesantă. Inițial, am decis să recurgem la serviciile furnizorilor români numai că – din păcate – ceea ce am găsit nu era corespunzător condițiilor stabilite prin hotărârea CSM și a Colegiului de conducere. Deja am văzut că au apărut prin presă mici fragmente de informații. Am apelat prima dată la Loteria Română, care ne-au spus că sunt cu mult mai tehnologizați decât bilele noastre și că singurele bile pe care le au sunt vreo șase sau opt din tragerie anterioare, dar care toate erau numerotate”, a anunțat Cristina Tarcea.

Apoi, judecătorii au apelat la Federația Română de Fotbal.

„Am apelat la Federația Română de Fotbal, nici acolo nu au găsit un număr suficient de bile, erau numerotate și acelea, și dacă îmi aduc eu bine aminte erau și de culori diferite, după care am apelat – noroc cu tehnologia avansată – la Internet. Am găsit o societate pe Internet care a găsit aceste bile în Franța. Ele au plecat din Franța luni, numai că s-au rătăcit pe un aeroport din Germania, în Leipzig, motiv pentru care bilele au sosit abia ieri (miercuri-n.r.). Eram la Cosiliul Superior al Magistraturii, doamna prim-magistrat asistent mi-a dat un mesaj și mi-a spus: «ura, avem bile!» Cam asta e istoria bilelor”, a declarat șefa instanței supreme.

UPDATE. La ora 15:00, se vor repartiza aleatoriu dosarele celor 3 completuri trase la sorți.

Extragerea este făcută de judecătoarea Paula Pantea şi primul magistrat asistent al Curţii Supreme, care au introdus numele judecătorilor in bilele speciale. Şedinţa de astăzi este publică.

Completuri de 5 judecători în materie penală sunt formate din:

* Complet 1 penal – Simona Cristina Neniţă, Iulian Dragomir, Constantin Epure, Marius Foitoş, Ionuţ Matei;

* Complet 2 penal – Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa;

* Complet 3 penal – Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Mădălina Alexandrescu, Ana Iancu;

UPDATE. Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi alte VIP-uri din politică vor afla joi care vor fi noile completuri provizorii care le vor judecă dosarele.

UPDATE. Cristina Tarcea: Nu e un secret că a început un asalt şi asupra completurilor de 3 judecători

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, joi, înainte de tragerea la sorţi a noilor completuri de 5 judecători, că a început un asalt şi asupra completurilor de 3 judecători, precizând că tragerea la sorţi ar trebui aplicată şi completurilor de 1, 2 şi 3 judecători din ţară.

„Epopeea completurilor de 5 judecători continuă. Mi-ar plăcea tare mult să vă spun că astăzi este ultimul episod, din păcate am rezerve. (…) Cred că este de datoria mea, în calitatea de reprezentant al puterii judecătoreşti, să vă atrag atenţia asupra unui alt lucru asupra căruia ar trebui să mediteze toată lumea. Este vorba de completurile colegiale de 3 judecători. Nu este un secret pentru nimeni faptul că, mai mult sau mai puţin discret, a început un asalt şi asupra completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte, iar eu vreau să vă reamintesc faptul că la Înalta Curte nu sunt numai completuri de 3, ci şi de 2 şi de 1, iar că, în măsura în care apreciem că tragerea la sorţi reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură acest element trebuie aplicat tuturor completurilor de 3, 2 şi un judecător din ţară. Vă rog să meditaţi asupra acestui subiect”, a declarat Cristina Tarcea.

Reprezentanţii ICCJ au anunţat că joi, de la ora 9.30, la sediul instituţiei, în Sala Secţiilor Unite, vor avea loc tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor Completurilor de cinci judecători pentru anul 2018.

Curtea Constituţională a admis în 7 noiembrie sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători, ceea ce ar însemna că, în conformitate cu decizia Curţii, completele ar trebui refăcute. Ulterior, a fost publicată şi motivarea deciziei, conform căreia ICCJ urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători.

Curtea a anunţat că a admis sesizarea formulată de prim-ministru şi „a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013”.

Potrivit comunicatului CCR, „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018”.

În motivarea publicată în 29 noiembrie, ”Curtea constată că pot fi identificate, în principal, două categorii de cauze la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după cum vor fi redate mai jos. Prima categorie de cauze este reprezentată de cele aflate deja pe rolul Completurilor de 5 judecători, cu privire la care Curtea nu a fost sesizată, dar constată că este necesară o abordare unitară şi coerentă a tuturor aspectelor procedurale existente. Cu privire la acestea, Curtea constată că 4 membri ai Completurilor de 5 judecători (precum şi toţi membrii supleanţi) au fost desemnaţi aleatoriu, prin tragere la sorţi, în timp ce cel de-al cincilea nu a fost desemnat aleatoriu, ci, prin hotărâri succesive ale colegiului de conducere din 2014 până în prezent, acesta a fost introdus ca membru de drept al completului, pe care l-a şi prezidat”.

”În raport cu aceste aspecte, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului obligă la luarea în considerare a principiului continuităţii completului de judecată, (…), însă ea nu poate fi privită distinct de obligaţia legală de a asigura compunerea aleatorie a respectivului complet de judecată, astfel încât, ţinând cont de aceste două principii/ reguli care se aplică împreună, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept”, arăta CCR.

De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective.

”În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, care nu este de natură să ofere garanţii cu privire la restabilirea corectă a cadrului legal de funcţionare a Completurilor de 5 judecători, revine Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, în baza prerogativelor sale constituţionale şi legale [art.133 alin.(1) şi art.134 alin.(4) din Constituţie, precum şi art.1 alin.(1) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii], obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare”, se mai arată în motivare.

Sursă foto: Libertatea.ro

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

10 Comentarii

  1. Daca tragerea la sorti este facuta ca la o tombola sindicala, n-am facut nimic! Plus ca presedintele de complet poate fi tot tras la sorti sau stabilita o regula, cum ar fi: vechimea la Inalta Curte sau in magistratura!

  2. Inteleg ca se repeta tragerea la sorti pana cand Dragnea se declara multumit?Ce circ,ce Stat de Drepti…..

  3. Toate avatarurile completelor de 5 judecatori, facute d eo Livia Stanciu si apoi Tarcea Cristina in instrumente amestecate de condamnare si lipsa d eincreder, culmineaza cu o tragere la loto in fata publicului, pe scena ,Tarcea si compania devenind „transparente”.
    Mai bine s-ar hotara sa faca judecata asa cum trebuie cf.legii,sa aplice cercetarea judecatoreasca corect ,adevarata si nu rasoleala pusa in fata de cercetarea organelor judiciare,pt.ca nu este infailibila neaparat, eroarea fiind umana ,la fel subiectivismul sau reaua credinta .Este un intreg poem catastrofic cand un martor de pilda sau un inculpat isi schimba declaratiile!Judecatorii fie se zapacesc fie fac pr.verbale de marturie mincinoasa ,fie se afla in dileme catastrofale,incapabili sa discearna adevarul etc.Deci fara competenta si spirit de adevar,pot trage la loto ca la circ cat de mult, unii vor ramane tot securisti in conceptie adica bantuiti de zgura si spaime.

  4. Da de ce nu ridica aceasta problema tovarasa Tarcea, in CSM? Ca e corect ce spune, dar ar fi fost normal sa o spuna INAINTE de a fi OBLIGATA de altii sa procedeze CORECT.

  5. Nu sunt misogin, dar la Inalta curte sunt numai femei? Barbatii judecatori probabil nu indeplinesc conditiile statului paralel sa fie la Inalta curte.

  6. Compromiti complet Justitia din Romania ! Dispari Madame ! Dispari !

  7. Pentru completele de 5 judecatori ale anului 2019 ar fi bine ca bilele sa fie comandate de catre tovarasul Mos Livache din Brazilia si sa fie colorate in nuantele care-i fac bine domniei sale. Nu toate, bineinteles. Doar cinci.

  8. Pt. Paparà : te zgîrie adevàrul , urechile tale nu suportà! Esti prezent peste tot ! Tot timpul ! Esti pensionar ?
    Sau „activezi”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.