Concert MOZART, MENDELSSOHN și WAGNER la SALA RADIO

Vineri, 28 ianuarie 2022 (de la ora 19.00), Sala Radio va fi gazda unui frumos concert simfonic ce reunește lucrări semnate de MOZART, MENDELSSOHN și WAGNER, interpretate de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU.

Cu doar 2 luni înainte de moartea sa prematură (la 35 de ani), pe 30 septembrie 1791, MOZART dirija într-un teatru din Viena premiera uneia dintre creațiile sale, ce avea să devină un reper în repertoriul de operă: Flautul fermecat. Până în noiembrie 1792 se dăduseră deja 100 de reprezentații, dar Mozart nu se mai putea bucura de succesul creației sale, care continuă să fie astăzi una dintre cele mai des interpretate opere din toate timpurile. În programul serii de la Sala Radio veți asculta uvertura operei Flautul fermecat, urmată de o altă lucrare ce poartă semnătura genialului Amadeus: Concertul în La major pentru clarinet și orchestră, prilej de a-l aplauda ca solist pe clarinetistul ADRIAN DUMINICĂ, membru al Orchestrei Naționale Radio.

În continuarea serii, veți asculta uvertura Frumoasa Melusina, creată de FELIX MENDELSSOHN în 1834, ca un dar pentru ziua de naștere a surorii sale, lucrare inspirată de o cunoscută legendă germană a timpului, despre o iubire fantastică între un conte și o ființă supranaturală.

Seara se va încheia cu o altă lucrare ce a constituit inițial un… cadou al creatorului său! WAGNER a compus Idila Siegfried ca un dar pentru cea de-a doua sa soție (Cosima), de ziua de naștere a acesteia, după aducerea pe lume a fiului lor Siegfried. Ca o surpriză pentru Cosima, un mic ansamblu a interpretat lucrarea în ziua de Crăciun (pe 25 decembrie 1870), chiar pe treptele vilei din Elveția unde cei doi locuiau! Ulterior, creația a fost inclusă în opera Siegfried, parte a celebrei tetralogii wagneriene Inelul Nibelungilor.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) şi apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Important este ca sala sa fie goala, doar asa luptam cu pandemia!Nu e de joaca, chiar e foarte serioasa situatia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.