Controverse legate de Pilonul II: „Nu vom amâna creşterea contribuţiei”

Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii iar toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu, a scris joi, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

„Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculaţii şi pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, a subliniat ministrul Finanţelor.

El a reafirmat, însă, că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

„Echipa MF analizează cu atenţie diferitele opţiuni care sunt prezentate la nivelul coaliţiei de guvernare şi calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliţie. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituţiei noastre va respecta transparent toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare”, a mai arătat Boloş.

Reacţia ministrului Finanţelor vine după ce două organizaţii, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), au solicitat joi Guvernului să nu amâne creşterea de la 3,75% la 4,75% a contribuţie la Pilonul II de pensii, citând informaţii apărute în spaţiul public care fac referire la amânarea până în 2026 a acestei majorări.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a aflat astăzi din mass-media despre intenția Guvernului de a amâna încă o dată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR.

Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR.

Potrivit legii inițiale, contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu. Amânarea din nou și din nou a creșterii contribuției la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaților activi din România, care muncesc, își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile și care au
așteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II. În spiritul constituțional al statului social și echilibrului sarcinii fiscale, Guvernul este obligat să aloce fonduri publice nu doar pentru plata pensiilor de azi către seniorii României, ci și să permită generației active să își securizeze un viitor financiar mai bun, inclusiv prin Pilonul II de pensii private.

Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble față de inflație. Toate țările membre UE și OECD au sisteme de pensii private, tendința la nivelul țărilor civilizate fiind de sprijinire și încurajare a economisirii suplimentare pentru pensie, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare. APAPR face apel public la Guvernul României să respecte legislația în vigoare și angajamentele anterioare către Uniunea Europeana și să majoreze contribuția la Pilonul II la 4,75% încă de la 1 ianuarie 2024, conform legii și PNRR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Pai e normal.
    actualul sistem de pensii (Bismark) se bazeaza pe solidaritatea dintre generatii, adica cei ce muncesc azi patesc pensiile celor care au muncit si platit pensiile celor dinaintea lor. Si functioneaza cum functioneaza.
    Dar daca vii si tot diminuezi contributia la Pilonul 1 ptr ca transferi bani la Pilonul 2 (care e privat si individual), normal ca se reduce fondul ptr pilonul 1. Si apar disfunctionalitati.
    Ce se ia de la contributia la Pilonul 1 trebuie compensat de la BS. Pensionarii nu sunt cu nimic vinovati ptr imbarligaturile administrative ale guvernantilor.

  2. Pensia privata obligatorie este cel mai mare tun, cea mai mare hotie in plan individual care afecteaza direct fiecare individ in parte…pe langa jaful si hotia resurselor, economiei agriculturii, pamantului agricol, paduri…facut de alogenii paraziti care ne-au ocupat tara in favoarea corporatiilor occidentale patronate de ei !
    1)pai daca e pensie privata, de ce mai e si obligatorie ?
    2)de ce un privat, unde in „economia de piata”, unde statul nu trebuie implicat – „statul minimal”, face afaceri cu statul, cu banii publici colectati de stat primiti de privat moca, gratis, fara nici un efort, prin logistica statului ?
    3)de ce nu se duce privatul sa alerge el dupa client, sa-l convinga de buna lui credinta, cinste, ca este bine sa-i de-a spre administrare niste bani periodic, lunar, pentru pensie si apeleaza la parghia autoritatii statului care ma obliga pe mine sa-i dau procentul respectiv( desi eu nu vreau, tocmai pentru ca nu am incredere in privat si il consider din acest motiv un hot,un talhar)?
    Asadar,iata ce inseamna hotia patronata direct de statul acaparat de parazitii alogeni : transformarea noastra in sclavi, buni cotizanti periodic, pe langa munca depusa si platita pe un salariu de mizerie,cate 12 ore pe zi pana la adanci batraneti la 65 de ani,tot la corporatiile iudeomasonilor care au acaparat economia,cand sa beneficiem si noi de o amarata de pensie, daca mai apucam, privatul ne poate spune ca,îi pare rau,a dat faliment,”plasamentele” nu au fost rentabile(dar comisioanele lor garantate au fost bine mersi)sau iti da cu țârâita cativa lei pe luna pe o perioada limitata de 2-3 ani,desi tu ai dori sa traiesti mai mult!
    Iata ce inseamna alogenul parazit care ne guverneaza prin minciuna si viclenie !
    TREZESTE-TE!Ridica-te!NU mai da putere alogenilor paraziti iudeomasoni prin minciuna cardului bancar, „banul” digital!Arunca-l la gunoi, foloseste numai banii numerar si cere urgent revenirea la moneda fizica din aur !Trezeste-te!Ridica-te!

  3. @tomlin spune:
    07 dec. 2023 la 14:33

    „Pensia privata este Pilonul III. Scrieti de 100x, poate retineti !”
    Pai retine tu:
    Pilonul 1 este de stat si obligatoriu.
    Pilonul 2 este privat (administrat de firme private straine) dar obligatoriu prin lege.
    Pilonul 3 este privat si optional.

  4. Pilonul II nu reprezinta altceva decat bresa facuta pentru devalizarea pilonului I. Pilonul III era si e suficient. Dar lacomia si tupeul bancilor nu are limite. Daca undeva apare o suma mai importanta incep sa saliveze si sa maraie la ea. Partea proasta e ca paznicul li s-a vandut, si-i mai si ajuta.

  5. Cea mai mare hotie din estul Europei, pilonul 2 de pensii, administrat privat! Adica staul transfera din bugetul de pensii, sumele de la pilonul 2, administratorilor, indiferent daca societatile au virat acesti bani pentru angajatii lor. S-au mai sculat unii ca calculul pensie pentru pilonul 1, adica pensia de asigurari sociale, sa fie calculata la venitul brut, adica fara scaderea procentului pentru pilonului 2. Ar fi un furt dublu, in multe cazuri!

  6. postac fara nume > Pilonul II nu este obligatoriu, e nevoie de acordul contributorului, pentru ca el se realizeaza prin transfer de bani din Pilonul 1 ! Pilonul 2 a fost facut pentru a ingrasa 7 banci straine pe banii putini ai pensionarilor ! Nici un ajutor de inmormantare nu poti acorda din banii adusi de pilonul 2. Dupa cum vezi, exista Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care apara patronii si nimeni care sa apere pe cei care au banii bagati acolo !!! Daca se dorea evitarea escrocheriei, statul putea organiza un birou de brocheraj care putea administra tot fondul de pensii. Bancile au propriile lor fonduri , deci nu le costa ceva, dar isi trag 10% din castig.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.