Cresc facturile la energie electrică

Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de creştere a taxei de cogenerare, taxă plătită de toţi consumatorii casnici sau industriali, a intrat în vigoare de duminică, 1 noiembrie.

Astfel, taxa de cogenerare creşte de la aproximativ 3,5 euro/MWh la circa 5 euro/MWh, o creştere de peste 40%, scrie ZF.

La nivelul întregii ţări, taxa pe cogenerare va fi în valoare de peste 350 mil. de euro pe an, faţă de aproximativ 245 mil. de euro, când taxa de cogenerare era de 3,5 euro/MWh. Calculul este realizat la un consum mediu naţional de aproximativ 8.000 de MWh, care include atât consumul casnic, cât şi cel industrial.

Taxa de cogenerare este plătită de toţi consumatorii, casnici sau industriali. Ea este destinată ajutorului de stat acordat producătorilor de energie în cogenerare, cei mai mari beneficiari fiind CET-urile (centralele electrice de termoficare) care produc şi agent termic pentru populaţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Huuaa DRAGNEA la PUȘCĂRIE cand a cerut plafonarea prețului (energia electrică este obținută 100% din munca „boșorogilor ” care votau PSD ….si acum o plătim unor firme străine ….bravooo

  2. Nu-i destul ca ne incaseaza si pe anul in curs hotii astia, ne incadeaza si prin recalculare anul urmator! De unde pana unde cetateanul consumator este obligat sa plateasca mentinerea pe piata a afacerilor impuse de altii? Ce avantaje au cetatenii prin furtul din buzunarul lor bazat pe facturi acesti bani?
    In legatura cu hambasadorul american care ordona vacarilor bugetari din guvernul de lux, adunatura de prosti habarnisti care distrug din functiile guvernamentale entitatea stat roman prin vanzari a orice! Hai ca se urgenteaza actiunea „goliti tara”. Am auzit abasadorul amarlican cum ordona, bazandu-se pe declaratiile anterioare de anul trecut a caposilor amarlicani „venim noi si vom curata Romania”, acum fiind „vindeti tot ce nu e privatizat”. Asadar, avem ordin de executare de la ‘pretenul’ paratrantorului de lux, avem manevra coro=dorinta merkel decimare, avem declaratia liberalului invitat la Razvan Dumitrescu, citez „statul e cel mai prost administrator”, se apropie ‘termenul 2022-2023’ si natiunea romaneasca e pe copca. Apropo de nebunul ala din pnl invitat de Razvan, spune ca statul e cel mai prost administrator, dar statul este o suprafata de teren fixa cu institutii si functii ocupate de prosti si tantalai care fac legi impotriva natiunii si statului roman si guvernul este compus din bugetari de lux prosti care nu sunt in stare sau nu vor sa performeze nimic in Romania!

  3. Pai, asta-i veste buna! Economia a scazut, PIB-ul a scazut, nivelul de trai al populatiei, la fel. Macar pretul curentului sa creasca.

  4. Lasa mai sa plateasca romanul biznisul altora. Scoala e pe bani si scoala buna e pe bani multi.

  5. Pe subiectul asta nu se face o cunsultare publica, un referendum. Taxe verzi platesc toti romanii, iar cand e vorba de sura de alimentare le da doar cea din surse clasice sa nu falimenteze sistemul pe carbuni. Pai de ce dracu platim certificate verzi. APoi la aceasta conducta de bani, sunt abonati cativa smecheri, din energie, care dupa ce iau parnos, fac campuri de energie solara si eoliana, aceasta energie ieftina o exporta la tarile vecine. Serios. Suntem o tara de prea multi multi prosti. Bolovani. Idioti. Mai avem si ikn desteaptate romane… pe bune? Cat de prosti sa fin sa iesim in strada pentru Macovei si sleata, dar cand vine vorba de buzunarul nostru, de furt pe fata suntem ca oile. Nu reactionam in niciun fel. Asa ne trebuie. Identica toata discutia si cu asigurarea de sanatate. Bani multi se duc pe nimeni nu stie ce.

  6. Adica altfel spus ,tot prostanul din tara asta ,plateste taxa de cogenerare pemtru ca bucuresteanul in frunte cu mucusor sa aiba ajutor de stat la energie termica produsa de CT-uri.Pana cand mai credeti voi ca va tine discriminarea asta ????

  7. Daca Catu a spus ca nu va fi inflatie, inseamna ca se ieftinesc celelalte )), mancare, servicii, pana si benzina va ajunge 2 lei cu tot cu taxe…serios!
    Ps. Dupa alegeri va curge lapte si miere, plicusor nu va fi hot, coronavirusul va fi invins cu trancaneala PNL (altfel PSD va fi de vina))
    Suntem optimisti, este?
    Lautareee, betivaneee, trage-i o cantare din mandolina si-un pahar, pana la fund baaaa …

  8. ANRE are ceva treaba. E pus constant pe furat si pacalit romanii. De aceea,pacaliciul care conduce rahatul asta de institutie e platit regeste de „antreprenorii” si „multinationalele” din energie, sa inchida ochii la toate mizeriile si sa semneze orice le e pe plac. Toata furaciunea din facturi este regmementata de ANRE, e legala. Consumatorul roman plateste, de fapt, toate costurile de intretinere, exploatare, mentenanta si sustine masiv investitiile furnizorilor. Pai, asa business cine n-ar vrea? Exista un singur perdant in tot businessul esta infloritor: romanul platitor, sclavul perfect. Cat sa mai acceptam asa ceva? de ce sa ne multumim cu …”Asta e!”?

  9. Cea mai mare nedreptate(bataie de joc) in Romania este ca celor care s-au sacrificat pentru a construi in perioada socialista hidrocentrale, termocentrale, centrala nucleara, acum nu le ajung pensiile pentru a achita facturile de energie electrica, in sume din ce in ce mai mari. „Pescuitorii in ape tulburi” au avut grija sa faca pentru aceasta activitate o organizare si o legislatie stufoase, incalcite, interpretabile, tulburi. Cine sunt actionarii in stufoasa organizare a productiei, transportului, distributiei, furnizarii, „trading ?!”…de energie electrica? Ce profit obtin „actionarii!?” ? Cand vor recunoaste „actionarii” ca obtin prea mult profit fata de munca pe care o presteaza ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.