Avem printre cele mai mici prețuri spot la energie electrică din Europa

În contextul unei producții de energie semnificativ peste consumul național, prețul mediu al zilei viitoare (PZU) de pe piața energetică de la București a atins al doilea cel mai mic nivel din Europa.

Conform datelor de tranzacționare de ieri, prețul mediu al energiei electrice pentru livrare astăzi este de numai 54 de euro/MWh pe piața din București. Acest lucru plasează prețul pieței noastre pe locul al doilea în Europa, după prețurile din Peninsula Iberică, o situație rar întâlnită. În fapt, prețurile spot sunt astăzi mai scăzute pe toate cele trei piețe ale statelor membre UE din zona noastră (România, Bulgaria, Grecia) decât cele din Europa centrală și de vest, ceea ce reprezintă o raritate pentru o regiune care în general se confruntă cu un deficit de energie electrică și, implicit, prețuri mai ridicate comparativ cu piețele din vest.

Azi, prețurile de la noi sunt chiar cu 15-19 euro/MWh sub cele din țări precum Germania, Austria sau Ungaria. Pe continent, doar Portugalia are preț mai mic.

Prețul spot al energiei, cunoscut și sub denumirea de prețul energiei pe piața spot, reprezintă prețul la care electricitatea este tranzacționată pe piețele energetice în timp real sau pentru livrare imediată sau într-un viitor apropiat, de obicei în aceeași zi sau în ziua următoare.

Acest preț este stabilit în funcție de cererea și oferta de energie electrică într-un anumit moment și loc, reflectând condițiile de producție, disponibilitatea resurselor și necesitățile de consum. Prețurile spot variază în funcție de o serie de factori, cum ar fi condițiile meteorologice, disponibilitatea resurselor de energie regenerabilă (cum ar fi vântul sau soarele), nivelul consumului, starea rețelei și alte influențe ale pieței.

Această situație este explicată de o abundență a energiei electrice pe piață, generată în principal de condițiile favorabile de vânt și producția hidro, împreună cu nivelurile obișnuite de funcționare a centralelor pe gaz și o contribuție crescută a energiei solare în timpul zilei. La momentul redactării acestui text, producția depășea 8.800 MW (din care 2.500 MW din hidrocentrale, 2.200 MW din parcurile eoliene și 1.500 MW din centralele pe gaz), în timp ce consumul instantaneu era sub 7.400 MW, ceea ce a determinat România să exporte energie electrică cu o putere de aproximativ 1.500 MW.

Sistemul energetic românesc a fost pe o traiectorie de export fizic net încă de marți seara, iar azi dimineață a atins cea mai mare valoare de export, cu peste 2.900 MW, aproape de limita maximă posibilă. În ciuda acestei tendințe, la acea oră, tranzacțiile spot s-au realizat la un preț de doar 30 de euro/MWh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

14 Comentarii

  1. preturile SPOT nu reprezinta pretul de la consumator….o abureala a la Matei,ai afaceri pe piata asta ?…

  2. …desigur, preturile scad si vor scadea in continuare, doar statul suporta diferenta intre pretul la consumator si plafon…daca pana acum pretul plafonat la consumator era mai mic decat cel de achizitie, castigul furnizorului era diminuat…acum ii mai ramane ceva si din diferenta pret platit de consumator/subventia platita de stat…caci, plimband doar niste hartoage prin tranzactii fictive, statul va indestula la greu baietii destepti…nu inteleg un lucru: daca furnizarea este asa banoasa, de ce nu a pastrat statul aceasta afacere?…

  3. La factura de curent romanii au al doilea cel mai scump preț din ue. Prețul asta spot sa il duci la mama ta acasă. O sa se bucure tare . Nu ne mai aburiti. Vrajeala e pe banii nostri.Scrie despre ce ne doare nu despre cai verzi.

  4. @Vânatorul de troli întreabă: „nu inteleg un lucru: daca furnizarea este asa banoasa, de ce nu a pastrat statul aceasta afacere?…”
    Răspuns: pentru că nu au dat voie stăpãnii (prin intermediul Băncii Mondiale, FMI, UE), a fost condiție de aderare la UE.

  5. La cetatean ajunge de 10 ori mai mare (subventia tot din bani publici este platita) Intr-o tara normala, dupa ce acoperi cererea interna la pretul de productie plus o marja de profit, ar trebui sa fie vandut ceea ce prisoseste.

  6. 54euroX4,98 lei/euro/1000 KWh=0,26892 lei/KWh subventionat este 0,8lei iar distribuitorii jegmanesc statul cerand peste 1 leu/KWh la o TV se vorbea de contracte de 7 lei/KWh??? aberant sau adevarat

  7. Cosmin Pam Matei, ești Editat!
    Poate stapanii îți ordona sa vii cu un articolas ca avem cele mai mari pensii și salarii SPOT din iuropa. Hai sictir!

  8. E o mica mare manipulare , avem cele mai mari preturi la consumatori din ue

  9. E foarte simplu, noi( adica proprietarii de eoliene si fotovoltaice), producem mai mult intrucit a batut vantul si a fost si ceva soare. A mers si hidro bine( restul fiind oarecum constanta, de banda), iar cind exportam noi pretul e mic. Daca eolianul si fotovoltajul cere sa aiba acces la transport, nu-i poti opri, intra in sistemul national si de aici, surplusul, la export! Numai preturile interne sunt mari, pentru ca enrgia electrica nu se poate conserva, o produci, o consumi sau opresti productia..

  10. Ce idioțenie scot la vedere acești latrai politic! Scot la înaintare prețul minuscul la ceea ce nu se consuma acoperind prețul uriaș al kw consumat de cetățeni! Mostra de publicitate aberanta pentru strainezia, toți cred că asta e prețul energiei electrice în România când de fapt, e doar la spot. Exact cum fac cu pensiile, discuta aprig pe tv și în străinătate, se înțelege că pensiile sunt uriașe și cetățenii sunt nemulțumiți de ele, de asta se taie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.