Un premier sare în apărarea lui Julian Assange. „Deja e prea mult”

Premierul australian Anthony Albanese a denunţat joi procedurile judiciare lansate cu mulţi ani în urmă de SUA şi Regatul Unit împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, considerând că „deja e prea mult”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Albanese a făcut această remarcă în contextul în care miercuri parlamentul australian a adoptat, cu susţinerea sa, o moţiune în care cere încetarea urmăririlor penale lansate împotriva lui Assange, pentru ca acesta să se poată întoarce la familia sa în Australia.

Doi magistraţi britanici urmează să examineze pe 20 şi 21 februarie decizia adoptată pe 6 iunie anul trecut de Înalta Curte de Justiţie de la Londra de a-i refuza lui Assange apelul împotriva extrădării sale în SUA, acceptată cu un an înainte, în iunie 2022, de guvernul britanic.

Julian Assange, în vârstă de 52 de ani, cetăţean australian, se află în închisoare la Londra din aprilie 2019 şi riscă să petreacă alte câteva zeci de ani după gratii în SUA, unde este urmărit pentru publicarea începând din 2010 a peste 700.000 de documente confidenţiale referitoare la activităţi militare şi diplomatice americane, în special din Irak şi Afganistan.

„Părerile despre conduita domnului Assange sunt diverse. Dar indiferent ce spun oamenii, această problemă nu poate să dureze la infinit”, a declarat Albanese în parlament, subliniind că toţi australienii sunt de acord că este „destul”.

El a menţionat că a discutat despre cazul Assange „la cel mai înalt nivel” în Marea Britanie şi SUA şi a insistat că guvernul australian are datoria de a apăra interesele cetăţenilor săi, citând cazul jurnalistei australiene de origine chineză Cheng Lei, care a fost eliberată la începutul lui octombrie după peste trei ani de detenţie în China sub acuzaţia de spionaj.

Premierul australian a evocat şi „succesele” diplomatice obţinute în privinţa unor australieni deţinuţi în Vietnam şi Myanmar. Economistul australian Sean Turnell, consilier apropiat al liderei birmane Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere prin lovitura militară de acum trei ani, a fost eliberat în noiembrie 2022, după 650 de zile de detenţie în urma condamnării sale pentru spionaj. La rândul său, disidentul vietnamez Chau Van Kham, deţinător al cetăţeniei australiene şi arestat în 2019 în Vietnam pentru terorism, a fost eliberat în iulie anul trecut.

Anthony Albanese a mai precizat că Australia nu intenţionează să „interfereze” cu mecanismele judiciare ale altor state, dar îşi „poate afirma cu fermitate opiniile”.

Julian Assange a fost arestat de poliţia britanică în 2019, după şapte ani petrecuţi la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era urmărit pentru viol, cazul fiind însă clasat în 2019. În prezent australianul se află în închisoare de înaltă securitate Belmarsh din sud-estul Londrei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

16 Comentarii

  1. Ceva e ascuns în cazul pus spre comentarii! Ceva nu e in regula, deși se practică și cauțiunea, de ce nu se pune pe tabla acțiunea? Pare că ceva politic nu accepta Assange de îl ține blocat în pușcărie.

  2. Belgienii au omorit 10 milioane de congolezi, francezii citeva milioane de arabi si africani, nemtii au exterminat un intreg popor in Nambibia, englezii nici vorba, zeci de milioane in India, Africa , America si China. Netanyahu si evreii israelieni produc primul genocidiu de bebelusi si copii din istoria, dar, de intrat in puscarie, nimica

  3. Dictatura comunistă a Chinei a eliberat-o pe jurnalista australiene de origine chineză Cheng Lei. Democrația consolidată a Marii Britanii și USA nu vor elibera niciodată pe australianul fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, fiindcă așa sunt ei, omenoși.

  4. Dispariția statului terorist SUA ar fi cea mai mare binefacere pentru intreaga omenire.Au ajuns mai răi ca sovieticii lui Stalin…

  5. Feic niuz! Vreau să zic că toată povestea cu Asange.
    Care-i posibilitatea ca, tot ieri, unul amenință că strică tablouri ale unor pictori celebri, din clolecția lui, dacă nu-l eliberează? Nu știu de ce la pictori celebri, lîngă Rembrand, la băgat pe Warhol.

  6. Este o poveste extrem de intortocheata invocata de USA impotriva lui Julian Assange „este urmărit pentru publicarea începând din 2010 a peste 700.000 de documente confidenţiale referitoare la activităţi militare şi diplomatice americane, în special din Irak şi Afganistan.”
    Din ce am retinut „faptele imputate”fara drept unui cetatean strain-australian-au fost posibile datorita unor americani care lucrau la posturi ce au facilitat transmiterea catre Assange .El fiind ziarist,nu avea cum USA interzice „devaluirile”,de altfel frecvente ,ca dovada hiba,deficineta,lacuna se afla in securitatea americana,atit de extinsa si irationala incit permite asemenea frecvente scurgeri etc.
    Interventia Australiei care isi„poate afirma cu fermitate opiniile”,pare a fi un act de curaj,dupa ce USA a hartuit si batjocorit si continua sa o faca,un cetatean al ei,care,dintr-un punct de vedere ce poate fi definit etic,a dezvaluit opiniei publice ceea ce a dezvaluit,intrucit tot ce ascund dominatorii autoproclamati cind este adus in fata opiniei publice,este legitim.Se cheama LIBERTATE!

  7. De fapt, Julian Assange NU A ÎNCĂLCAT NICI O LEGE PE TERITORIUL BRITANIC, ca să fie arestat la ordinu’ parșivilor tikiați din șParlamentu’ Perfidului Albion! A fost arestat pentru că le-a cerut stăpînu’, Marele Lickurici, care de fapt NU ARE JURISDICȚIE în U.K.!
    Care parșivi tikiați din șParlamentu’ Perfidului Albion vă amintiți – faceți comparație! – cum l-au tratat pe CRIMINALUL ÎN MASĂ Pinochet: s-au prefăcut că-l „judecă”, în libertate, pă ghinărar, între 1998 și 2006, și l-au făcut-scăpat (ca la pooliticienii și interlopii Rro’ cu „prescrierea faptei”, doar că la criminalu’ ăla i s-a „prescris” viața, la vîrsta de 91 de ani)!
    https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_intervention_in_Chile
    https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Condor
    https://en.wikipedia.org/wiki/Rettig_Report
    https://en.wikipedia.org/wiki/Valech_Report

  8. Asta este DAEVARATA DEMOCRATIE AMERICANA, AEVARAT LIBERTATE A CUVANTULUI AMERICANA. Bolsevicii lui Stalin erau niste copii nevinovati in raport cu BOLSEVICII ACTUALI AMERICANI.

  9. -un rus cica va distruge o „opera de arta” de 40 milioane coco,
    O ARE IN POSSESIE!!!!!!!!

    -gaspadin Putin se asteapta ca Tucker sa fie urmarit….

  10. @singur spune:
    15 feb. 2024 la 12:27

    „Asta este DAEVARATA DEMOCRATIE AMERICANA, AEVARAT LIBERTATE A CUVANTULUI AMERICANA. Bolsevicii lui Stalin erau niste copii nevinovati in raport cu BOLSEVICII ACTUALI AMERICANI.”

    Asta e POSTdemocratia actuala. Odata cu disparitia comunismului (1989) a disparut si contraoferta ideologica la capitalism. Pana atunci au fost obligati de situatie sa arate macar de fatada ca sunt mai buni ca si comunsitii. Acu’ nu mai trebuie, isi fac de cap, e situatie de monopol politic pe piata. Pot inclusiv sa preia 100% metodele de guvernare comuniste. Si tocmai se intampla. Mai cu staif, dar se intampla. Pe vremea lui Ceasca daca faceai ce a facut Assange erai bagat la bulau iar occidentul striga DICTATURA si libertatea opiniei!!! Azi occidentul te baga la puscarie si striga ca suntem liberi sa gandim si spunem doar ce aproba „ministerul adevarului”.
    Controlul populatiei, cenzura, manipularea informatiei in scopul spalarii pe creier, restrangerea drepturilor si libertatiilor cetatenesti…

  11. Assange este un EROU al LIBERTĂȚII !❤
    Rămâne în Istorie peste veacuri, când de p.r.o.s.t.o.v.a.n.i.i ăștia nu-si va mai aminti nimeni, măRog…🎯

  12. Democratia albionului: pentru navalnai muma, pentru Assange ciuma. Tipic englezesc.

  13. Jos labele criminale de pe domnul Julian Assange. Este tinut intr-o inchisoare de maxima securitate, aproape gol ca sa nu incerce sa se sinucida. S-a trezit foarte tarziu guvernul australian dar bine ca in sfarsit i-au luat apararea. Academia regala nobelista, cu laureatul sau obama criminal de razboi, tace ca excrementul in iarba. Perfidul albion, canicheul vacarilor atomici, se pregateste sa-l livreze lui biden/ trump (mega narcisicul a gratiat criminali de razboi condamnati pt crime in irak si l-a ignorat pe A1ssange) si agreseaza pe cei ce-l critica pe criminalul „ales” nazinyahu. buey Charles 3 fa si tu o fapta buna, una la viata ta, si pronuntat-te in favoarea eliberarii acestui nobil erou!

  14. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, dus din nou de urgență…
    14/02/2024

    -o fi spus ceva nepotrivit…..

  15. Omul a informat opinia publică mondială despre dedesubturile politicii agresive ale SUA, le-a vărsat în presă, ca să știe tot omul și să înțeleagă cum merg lucrurile și în ce direcție ne îndreptăm cu toții. Asta-i toată crima ! Dacă-l extrădează îl așteaptă condamnarea pe viață pentru spionaj (care spionaj?), iar guvernul australian în sfârșit a prins curaj să bâigue ceva în apărarea lui…
    Asta e cu direcția pe care a luat-o democrația după care tânjeam și noi… S-a terminat ! Gata !

  16. De ce canicheul nu-i extradeaza pe cei de la „the Guardian” care au publicat informatiile? De ce trump nu i-a dat in judecata pe cei de la NYTimes? c-asai in tenisul democratic…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.