Creşterea ratei dobânzilor provoacă îngrijorare în zona euro

Investitorii încep să se îngrijoreze din nou cu privire la nivelurile ridicate ale datoriei publice din zona euro, în condiţiile în care perspectiva creşterii ratelor dobânzilor reaprinde îngrijorările care au stat în mare parte în adormire în ultimii ani.

Împrumuturile ţărilor îndatorate, printre care Italia, Grecia şi Spania, au crescut în deceniul care a urmat crizei datoriilor suverane din regiune – în parte din cauza secătuirii provocată de pandemia de coronavirus asupra finanţelor publice.

Pieţele au fost mai dispuse să finanţeze aceste datorii mari în timp ce costurile de împrumut erau foarte scăzute, iar Banca Centrală Europeană îşi continua programul masiv de achiziţii de obligaţiuni. Dar planurile BCE de a retrage aceste stimulente – cu încetarea achiziţiilor de active şi o creştere a ratei dobânzii cu un sfert de punct planificată pentru luna iulie – înseamnă că obligaţiunile acestor naţiuni din sudul Europei sunt din nou sub presiune.

Costurile de împrumut pentru Italia şi Grecia au urcat brusc, randamentul la 10 ani al Italiei atingând vineri cel mai ridicat nivel din 2014 – deşi rămân cu mult sub nivelurile atinse în 2012. Cu toate acestea, îngrijorarea multor investitori este că o creştere susţinută ar putea reaprinde îngrijorările cu privire la cât de uşor de gestionat este gradul de îndatorare al Romei sau Atenei.

„Cred că situaţia este îngrijorătoare, dar nu critică”, a declarat Antoine Bouvet, senior rate strategist la ING. „Uneori, pieţele pot să se autoconvingă şi să îşi piardă încrederea”, a spus el, adăugând că devine o „profeţie care se împlineşte singură”.

El a spus că, dacă diferenţa dintre randamentele italiene şi cele germane de referinţă ajunge la 2,5%, atunci „unele semnale de alarmă vor începe să sune la BCE”. Vineri, diferenţa a crescut la aproximativ 2,25%.

„Până acum [extinderea] a fost relativ ordonată, dar ar putea să inducă BCE un fals sentiment de siguranţă”, a adăugat Bouvet.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Fals sentiment de siguranță!!..liniștitor semnal pentru piața financiară!!..parcă în 2008 tot de prin țările alea a început nenorocirea…grecia, italia și spania!!..si acum în spania sunt câteva sute de mii de locuințe în paragină …
    Dar stați liniștiți, guvernul mondial veghează….

  2. Stati linistiti, totul e in grafic… economia duduie, merge asa de bine ca au inceput programele de plecare voluntara de la Colibasi. Inflatia explodeaza, preturile la carburanti explodeaza, imprumuturile bugetare si ele, bani pentru refugiati de la UE ati primit …. Organizatiile mondiale au secat cam toate rezervele monetare sa salveze statele in kk dupa ce au pompat bani in unul singur… iar Ciolacu va da 125ron/luna in plus, daca sunteti saraci lipiti… restul sa se descurce.

  3. Vesti excelente. Care mai stii sa reglezi o aprindere la Dacia 1300 vei fi imparat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.