CRIN ANTONESCU, despre Becali: „Nu de oi se încurcă ideile”

Într-un miting grandios desfăşurat miercuri de pe cel mai mare stadion al ţării, USL a ieşit în Arenă cu cei mai buni luptători: candidaţii pentru Alegerile Parlamentare! Invitaţi, miercuri seara, la Realitatea TV, Crin Antonescu şi Daniel Constantin au vorbit despre mitingul USL, dar şi despre „liberalizarea” lui Gigi Becali. Mai jos, principalele declaraţii:

Crin Antonescu:

Noi cu poporul. PDL cu europenii e destul de puţin adevărat pentru că alţi europeni decît noi şi decât cei din PPE, anume liberalii, socialiştii, au fost reprezentaţi şi au fost împreună cu noi şi pentru că în Europa eşti sau nu eşti doar cu poporul din care faci parte.

De ce astăzi? Fără ipocrizie, pentru că aşa e bine. Pentru că toţi aceşti oaspeţi au putut vedea un Bucureşti încărcat politic, în plin start de campanie, foarte civilizat, în care, în acelaşi timp, s-au putut petrece două manifestaţii, una foarte mare, în mod civilizat. În al doilea rând, pentru că aşa e frumos, pentru că într-o competiţie politică e foarte bine ca, măcar simbolic, fiecare să arate pe ce se bazează, în ce-i constă forţa şi ce are de oferit.

Despre mesajul din campanie: Despre Traian Băsescu s-a mai spus acest lucru (că ar fi comunist, n.r.), l-am mai spus… Nu e ultimul securist comunist din România, e ultimul preşedinte comunist şi securist din Europa. Mesajul cred că va avea o puternică notă negativă privitoare la modul în care a fost guvernată România lui Băsescu atunci când acesta deţinea şi guvernarea şi sper să aibă şi partea de construcţie, prin care să spunem României de unde o luăm şi unde vrem s-o ducem în 4-8 ani.

Salut faptul că premierul vorbeşte des despre orizontul lui 2019. Nu ştiu dacă vom rămâne împreună sau dacă vom guverna până în 2019 în această formulă, dar e bine să gândim în orizontul lui 2019.

Daniel Constantin: Toată lumea s-a obişnuit că Băsescu e cel care coordonează în continuare politica PDL. Noi chiar am merge mai departe şi am spune azi că liderii PDL nu mai sunt în România, sunt oarecum în Europa. Politica PDL este condusă din afară. Nu spun asta cu răutate, ci din cauza faptului că nu cred că mai există un om cu viziune în momentul de faţă şi credibilitate în faţa electoratului în România. PDL azi e într-un colţ pus de electorat, nu de USL. Liderii PPE au venit să le întindă o mână de ajutor înainte de alegerile electorale.

Crin Antonescu: Despre sărăcie nici nu cred că trebuie să vorbim foarte mult în România, trebuie să începem să facem ceva pentru că suntem deja la guvernare. Problema sărăciei e una veche în România.

Daniel Constantin: USL, în momentul de faţă, guvernează. Trebuie să facă mai mult decât vorbeşte. Nu trebuie să uităm că situaţia legată de sărăcie vine din trecut. N-a sărăcit România în ultimele 5 luni de când e USL la guvernare. Când am venit la guvernare am găsit ţara pe butuci.

Despre „băieţii deştepţi”. Ce veţi face pentru ca aceştia să nu vină cu aceleaşi practici şi să penetreze guvernarea? Până la urmă, nu cu ei avem treabă.

Daniel Constantin: Aplicăm legea. Până acum nu s-a aplicat legea. Au fost anumiţi domni, cu sau fără voie de la partid, care au schimbat anumite reguli… Încă n-am reuşit să-i dăm afară pe toţi cei care au fost numiţi pe criterii politice fără să aibă niciun fel de valoare.

Crin Antonescu: Mă gândeam în seara asta aşa, văzând chipuri cunoscute… Defilarea candidaţilor mi-a dat prilejul să-mi dau seama cât sunt de bătrân şi că am multe cunoştinţe în clasa politică românească. (…) Vor fi mulţi parlamentari noi, cel puţin o treime.

Deşi partidele sunt destul de bătrâne, totuşi liderii, mă refer la partea guvernamentală, sunt tineri. Atunci, speranţele se leagă şi de asta. Sistemul se schimbă instituţional, prin legi. Eu, în România, conform legii, am un control democratic deplin al Parlamentului şi asupra Guvernului, dar şi asupra serviciilor speciale, secrete, cum doriţi. Noi nu îndrăznim să sperăm să nu se bage în campanie, nu trebuie să ne ajute. Nu au ce face într-o asemenea campanie.

Marele păcat al lui Băsescu în politică faţă de această ţară e că nu doar că nu a reformat sistemul, dar a profitat din plin pentru a acumula mai multă putere din slăbiciunile lui: şantaj, folosirea dosarelor.

Care sunt motivele pentru a păstra nişte oameni în politică: dacă eu în PNL am avut nişte oameni şi am trecut prin nişte împrejurări în care s-au făcut presiuni asupra lor, au fost ameninţaţi, li s-a cerut să treacă la PDL sau la ce partide au mai fost şi nu au făcut-o, ăsta este un element de încredere. Pe cei noi îi caut după reputaţie. Nu poate un şef de partid să ştie chestiunile astea. Garanţii nu ai, încerci. Pentru că nu sunt la noi dosarele. De asta folosirea acestui tip de informaţie în jocul politic este incorectă şi nu poate avea decît rezultatul pe care l-a avut în România: oameni politici slabi, corupţi, vulnerabili, şantajabili. Mulţi dintre ei, nu toţi.

Despre liberalismul lui Gigi Becali:

Crin Antonescu: Cât este sau cât doreşte să devină liberal e problema lui. Noi am făcut o asociere politică într-o conjunctură politică, fără niciun fel de înţelegere sau de motiv financiar. Lui Becali nu i-a pus nimeni nicio condiţie financiară.

Becali este un personaj foarte liber în a comunica ceea ce gândeşte, fără o autocenzură necesară comunicării publice. A evoluat mult.

Despre declaraţia lui Tăriceanu, care se întreba, ironic, dacă liberalii numără ideile sau oile:

Crin Antonescu: Putem să numărăm idei, deşi cu ele propun să facem altceva… Putem să numărăm oi dacă avem, biciclete… Sper că Tăriceanu nu vrea să nască un cuplu polemic Tăriceanu-Becali. Oile au rostul lor, oaia e un animal minunat. Nu de oi se încurcă ideile…

Cum aţi reacţionat cu mulţimea de la congres? 

Crin Antonescu: Când vezi arena plină, te copleşeşte. A fost o seară de început în sensul acesta.

Prima grijă a alegătorului este de a examina şi candidatul. Noi putem să dăm garanţii verbale, dar până la urmă garanţii nu există şi ultimul cuvânt aparţine alegătorului.

De vreme ce am intrat în această discuţie şi am pledat pentru această colaborare, înseamnă că a încredere în Becali. Cred că în artă, în alte domenii, ne putem permite să fim elitişti, când vorbim de politică, lucrezi cu ce ai. În România există şi oameni care înţeleg limba lui Becali. Nu înseamnă că trebuie să facem limbă oficială din ea. Am încredere că nu e mai rău decît alţii, ba chiar poate deveni mai bun.

Vă mai gândiţi la o suspendare?

Crin Antonescu: Eu cred că cel mai normal era ca Băsescu să-i primească la Cotroceni pe aceşti lideri politici. Dacă n-a făcut-o aşa, nu mi se pare un capăt de ţară sau un  motiv de suspendare.

Daniel Constantin: Sper ca preşedintele să fi învăţat ceva din lecţia dată de români la referendum. Cred că, dacă vor fi încălcări grave ale Constituţiei, nu va exista niciun fel de ezitare de a fi suspendat la un moment dat.

Crin Antonescu: Mi-l aduc aminte pe Stolojan, spunea că va reduce sute de taxe, şi a făcut altceva…În materie de taxe, reconfirmat e de a nu creşte fiscalitatea în niciun fel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.