Crin Antonescu a lăsat-o mai moale cu americanii

 Crin Antonescu a apreciat luni că postările lui Elon Musk privind alegerile din România sau declarațiile vicepreședintelui american JD Vance nu reprezintă o ingerință în politica internă sau intervenții în favoarea unui anumit candidat.

În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, la sediul de campanie al Alianței Electorale ‘România Înainte’, Antonescu a apreciat că intervențiile celor doi au reprezentat ‘comentarii, aprecieri în baza informațiilor pe care probabil’ aceștia le au.

‘Cred că, de exemplu, în baza unor contacte mai intense și a unei comunicări efective, părerea domnului Vence s-ar putea schimba. Și, anume, că nu a fost invalidat turul întâi al alegerilor din cauză că nu i-a plăcut cuiva rezultatul acestuia. De asemenea, sigur, mai multe date îl vor ajuta să își definească poziția. Dar nu consider nicidecum aceste declarații o ingerință. Până la urmă sunt declarații deschise. Sunt declarații care nu fac decât să favorizeze un dialog. Nu există, ca să mergem la esență, niciun fel de motiv de tensiune între noi, cei pe care îi vedeți aici, partidele noastre, guvernul condus de premierul Ciolacu și afirmațiile și pozițiile politice pe care administrația Trump le are până acum’, a declarat Antonescu.

În ce privește declarațiile președintelui american Donald Trump la Conferința pentru Acțiune Politică a Conservatorilor, Antonescu a salutat faptul că acesta dorește să rămână în istorie ca un ‘peacemaker’. ‘Pacea este întotdeauna preferabilă războiului’, a spus Antonescu, subliniind însă și importanța menținerii garanțiilor de securitate.

‘Președintele Trump a spus că domnia sa vrea să rămână în istorie ca un făcător de pace, ‘a peacemaker’, și nu un cuceritor. Eu cred că acesta este un lucru pe care toți trebuie să îl salutăm. Nimănui, vreodată – nouă, în niciun caz – vreun război nu ne-a folosit. Nici războiul din Ucraina. Știm cine l-a declanșat, știm cine l-a cauzat. Am fost solidari cu ucrainenii. Dar este evident că pacea este întotdeauna preferabilă războiului. Sperăm din tot sufletul, și eu înțeleg în acest sens larg ca Donald Trump, liderul celei mai mari puteri – și militare, și de mai multe feluri – de pe acest glob, să fie nu doar un peacemaker, ci și un peace keeper, adică un păstrător al păcii, pentru că asta înseamnă menținerea garanțiilor noastre de securitate, menținerea dispozitivelor militare și structurii NATO, menținerea angajamentelor pe care, în parteneriatul strategic, noi și alte țări europene le avem cu SUA’, a precizat Antonescu.

Candidatul la alegerile prezidențiale a apreciat că nu au existat ‘intervenții’ sau ‘ingerințe inacceptabile’ în discursul lui Donald Trump sau al lui JD Vance, dar că este nevoie de mai multă comunicare și informare.

‘A mai vorbit de asemenea despre faptul că administrația americană urmărește niște bani, niște sume enorme pe care le-au cheltuit. Și dacă unele au ajuns și prin România, mi se pare normal să caute acești bani. A mai vorbit despre alte lucruri de principiu, care se refereau la SUA, dar ca valori de societate sunt și de noi împărtășite. Nu văd nici din ce a spus președintele Trump, nici din ce au spus vicepreședintele Vance sau Elon Musk niște intervenții, niște ingerințe inacceptabile. Consider că sunt niște aprecieri, consider că e nevoie de un supliment de comunicare și de informare’, a spus Antonescu.

În ce privește declarațiile lui Elon Musk referitoare la președintele CCR, Antonescu a replicat că este vorba despre ‘o judecată de valoare’.

‘Nu o împărtășesc, dar nu înseamnă o ingerință în viața politică și în alegerile din România’, a mai spus el.

Crin Antonescu a recunoscut că nu a parcurs deocamdată textul rezoluției propuse de SUA, la ONU, privind încetarea războiului din Ucraina. Pe de altă parte, a subliniat că România, la fel ca alte state membre UE, nu trebuie să aleagă între Uniunea Europeană și Statele Unite.

‘România, ca și celelalte țări ale Uniunii Europene, nu au de ales și nu trebuie să aleagă între Uniunea Europeană și Statele Unite. Nu e vorba de UE sau SUA, ci de UE și SUA. E un parteneriat istoric, un parteneriat fundamental, un parteneriat care, dincolo de nuanțe și chiar asperități nu are cum să nu reziste, pentru că el este în acest moment, în opinia mea, purtătorul, fanionul, standardul civilizației occidentale, la care vrem să rămânem ancorați. Nu cunosc exact propunerea. Sigur că între o rezoluție și alta se poate adopta o poziție – trebuie să adopți o poziție – dar asta nu înseamnă că alegem Uniunea Europeană fără Statele Unite sau invers’, a afirmat el.

Antonescu, zilele trecute. ”Nu vrea dl Vance să vorbim despre câte dosare politice s-au făcut sub oblăduirea Ambasadei SUA?”

Despre datorii

 Crin Antonescu a subliniat luni că nu are și nu a avut niciun fel de datorii financiare.

În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, la sediul de campanie al Alianței Electorale ‘România Înainte’, Antonescu a menționat că situația sa financiară din ultimii ani poate fi urmărită în declarațiile de avere ale soției sale, fost comisar european și europarlamentar.

‘Nu am avut niciun fel de datorie financiară de acum mulți ani, când împreună cu soția mea a făcut un credit la o bancă pentru achiziționarea apartamentului în care locuim. S-a terminat de câțiva ani buni – cinci-șase – achitarea acestei datorii. Nu am avut nici înainte, nu am nici acum vreo datorie de vreun fel, ca persoană privată, la nimeni. Nici la stat, nici la privați, Iar situația averii mele poate fi urmărită în toți acești ani, până astăzi, în urma faptului că soția mea, fiind persoană publică și fiind demnitar – europarlamentar, comisar european – prin efectul legii, în declarația ei de avere, apar și veniturile mele. Deci nu sunt dator și nu am fost vreodată’, a spus Antonescu.

Sorin Constantinescu, fost președinte al Asociației Organizatorilor de Cazinouri din România,a declarat în cadrul unui podcast că Antonescu este un împătimit al jocului de poker și că „are datorii pe la tot orașul”.

Sorin Constantinescu, despre Crin Antonescu. „Are datorii pe la tot orașul, juca poker…”

Recomanda 1

18 Comentarii

  1. Repet: Romania este condusa in hau de serviciile de spionaj – serviciile de securitate NU MAI APARA TARA SI ROMANII – care isi pun latrai si marote in functii, de 35 de ani! Acest individ profund gaunos, nu are rusine, asta este DISPERARE: are loc asigurat la puscarie si i se arata zilnic DOSARUL!

  2. Acest individ ori nu știe ce spune, ori insistă să vorbească în dodii.
    Da’ presupusa tictocire a rușilor de care este acuzat unul dintre candidați n-a fost formată tot din „declarații deschise”? Nu erau tot publice – deschise, accesibile publicului, verificabile – acele declarații? Ș-atunci pen’ ce a fost nesocotită legea prin încălcarea dreptului la vot al cetățenilor?!

  3. Hopa… cum a inceput sa misune americanii prin Romania, a inceput sa se schimbe retorica…ce-mi mai place…

  4. Crinulet dragule ,nu-ti mai face tu griji ca ori cum nu te mai baga nimeni in seama ! Vei ramane pt. romani doar un vis urit si nimic altceva .Bine ar fi sa se ocupe putin justitia de tot trecutul dumitale si sa dai putin cu subsemnatul !

  5. Vai mama lui acest individ Antonescu! Cum minte cu seninătate acest individ habarnist, citez „nu a fost invalidat turul întâi al alegerilor din cauză că nu i-a plăcut cuiva rezultatul acestuia.” Căcărău leneș, nu știe nimic despre anulare sau nu alegeri, el știe că primul tur a fost anulat 😂😂😂! Bă mincinosule, primul tur a fost validat și al doilea tur a fost întrerupt în toiul acțiunii și l-au anulat, somnambul ce ești, sau, nițel labil! Upsss, am avut la Cotroceni: un securist împuțit, un fală ca tândală molatec, un bețiv turnător, un turist nesimțit dovedit infractor de lux, acum se cer la Cotroceni: un oier, un somnoros sau un alt putoare arogant! Căutați oameni buni, un individ cu verticalitate, cu limbaj și vocabular corespunzător, un om demn și onorabil care sa reprezinte Romania și cetățenii români, un om care vorbește mai multe limbi străine și căruia sa nu ii fie rușine să vorbească limba natala, nu ii e rușine că e român, un om care merită prin valoarea lui sa fie angajat 5 ani+, la cotroceni!

  6. Pai cind putea sa intre in istorie(suspendarea lui Petrov)spunea ca se teme de Departamentul de Stat!
    Acum nu mai are oarece temeri?

  7. Corina Cretu, un anunț sumbru, la Forumul Investitorilor:

    ”În ceea ce privește PNRR, știm foarte clar că nu este o situație foarte confortabilă pentru România. Părerea mea personală este că ne-am complicat singuri atunci cînd acest PNRR s-a făcut. Eu am fost absolut șocată să văd cum o țară se angajează la niște lucruri pe care știa dinainte că e foarte greu să și le asume. Nu cunosc un caz din cele 27 de țări din UE care să-și fie pus în PNRR salariile și pensiile. În UE, nimeni nu-și pune ca jalon la acest lucru.

    Nicio țară nu mai este dispusă să contribuie în plus la bugetul UE. Acest lucru ar însemna taxe în plus pe care țările să le impună cetățenilor lor și nicio țară nu mai este dispusă să facă acest lucru. Deci se creează fonduri suplimentare care nu au sursă de venituri și confirmarea este votul din PE prin care deja s-a decis că nu se va prelungi nici măcar cu o zi termenul din PNR. Și toți banii pe care țările îi vor pierde din PNRR se vor întoarce la CE și vor alimenta aceste două fonduri europeane”.

  8. „Este în interesul fundamental al României și al tuturor europenilor să împărtășim obiectivul, care este și cel al SUA, de a pune capăt acestui război, care durează de prea mult timp și a distrus prea multe vieți.

    Este foarte important ca Ucraina și Uniunea Europeană să fie implicate în toate negocierile de pace, alături de partenerii americani și de ceilalți aliați. România este pregătită să se coordoneze cu toți partenerii – europeni, americani și aliați – pentru a contribui la găsirea cât mai rapidă a căii către o pace justă și durabilă”, a afirmat Ilie Bolojan, în fața liderilor UE și NATO.

  9. „Pentru România, un stat ucrainean sigur, rezilient, stabil, democratic și prosper rămâne un obiectiv fundamental de politică externă.
    În semn de solidaritate și pentru a marca acest moment, Ministerul Afacerilor Externe arborează, în data de 24 februarie 2025, drapelul ucrainean în fața sediului central, urmat de iluminarea sediului central al MAE, în cursul serii, în culorile drapelului ucrainean”, a transmis MAE, luni, printr-un comunicat de presă.

  10. Zii 💩Moto PolyGloto și trage apa !
    Sub capacul la care făcea reclamă Lenuța, la TV.
    BanZai, măR🤣g…
    ● mElena PoMpa 1 – StrâMba ●

  11. e deranj mare in regim, unii ling clanta pe la Bruxelles sa mai scoata niste bani sa evite falimentu’, altii dupa ce au latrat la administratia SUA acuma incearca sa-i pupe in 3 litere. interesant ca justitia soros si cu secaturistii merg pe burta. nu puteai sa critici un porcusor sau judecator ca era influentare, imixtiune, intimidare, acuma nimic… ong-urile „magistratilor” tac malc. secu, care facea mistouri proaste cu declaratiile/meme-urile pe retele sociale la fel, a disparut. Practic toti asteapta sa vada daca reuseste Macroul si Stamer sa-l fraiereasca pe Trump

  12. cacarau cacarau vai de capul tău @! „inspirând cuvinte goale ” asta e căcărau, repetentul căcărau!@vai de capul tău!

  13. Macron a fost umilit demonstrativ…Duda l-a așteptat pe Trump o oră discutând cu el numai zece minute.
    Interesant cum va fi întâlnit un roman la casa albă?

  14. Ha, ha! Omu-i labil psihic, ș-i di-nțălies. Așe-i cân’ fimeia aduce bani-n casă ș’ tu dicăt-i cheltui la popa prostu’ ș’ pi șpiluc…

  15. Parca o facea pe cocosul , il intreba pe Vance despre ingerintele americane in injustitia din Romania. L-o fi tras cineva de maneca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.