
Industria ospitalității din România se confruntă cu un deficit sever de forță de muncă, care atinge cote alarmante, în special în stațiunile turistice, unde lipsa personalului poate ajunge până la 50% în sezonul de vârf. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) atrage atenția asupra acestei crize, care afectează stabilitatea și sustenabilitatea afacerilor din domeniu.
Un deficit alarmant la nivel național și regional
Conform estimărilor FPIOR, deficitul de personal în HoReCa este de aproximativ 20-25% la nivel național, iar în stațiunile turistice, în perioada de vârf, acesta poate atinge valori îngrijorătoare de 50%. Această lipsă acută de forță de muncă pune o presiune enormă pe antreprenori, care trebuie să găsească soluții rapide pentru a menține standardele de calitate și continuitatea activității.
Valentin Șoneriu, președintele FPIOR, subliniază faptul că „cea mai mare provocare a industriei ospitalității este lipsa de stabilitate a forței de muncă”, într-un context în care mulți români au plecat la muncă în străinătate. În aceste condiții, mulți angajatori au apelat la recrutarea de muncitori străini, chiar și la costuri mai mari, pentru a asigura continuitatea serviciilor. „Muncitorii necalificați români nu au motivație, iar instabilitatea lor emoțională duce la o fluctuație mare a personalului”, adaugă Șoneriu.
Impozitele și birocrația, obstacole în recrutarea și retenția angajaților
Măsurile legislative și taxarea forței de muncă reprezintă un alt obstacol semnificativ pentru angajatori. Impozitele mari și birocrația complicată duc la reducerea salariilor nete, ceea ce afectează motivarea angajaților. Schimbările frecvente în legislație generează incertitudine, complicând gestionarea resurselor umane și creând un mediu economic instabil pentru sectorul HoReCa.
FPIOR solicită autorităților soluții concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a legislativului, cum ar fi facilități fiscale pentru angajatori și simplificarea procedurilor de recrutare a muncitorilor străini. „Este esențial ca statul să înțeleagă impactul economic al acestui deficit și să colaboreze cu mediul privat pentru soluții durabile”, subliniază Șoneriu.
Apeluri la soluții rapide pentru susținerea sectorului
Corina Martin, secretar general al FPIOR, atrage atenția asupra faptului că deficitul de personal afectează serviciile oferite turiștilor, ceea ce poate avea un impact negativ asupra economiei naționale. „Dacă nu acționăm acum, vom ajunge la o criză profundă în acest sector esențial pentru România”, spune Martin.
Federația solicită autorităților măsuri urgente, inclusiv sprijin pentru angajatorii din HoReCa prin reduceri fiscale și simplificarea procedurilor administrative, pentru a ajuta sectorul să facă față deficitului de forță de muncă.
Cresterea numărului de angajați nu acoperă cererea pieței
Datele recente ale Institutului Național de Statistică arată o creștere de 6.800 de angajați în sectorul hoteluri și restaurante în prima jumătate a anului 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, cererea de personal calificat rămâne mult mai mare decât oferta existentă, ceea ce determină antreprenorii să facă eforturi suplimentare pentru recrutare, formare și retenție.
Daca pentru o cafea astepti o juma de ora si daca se sinchiseste talulce vrei mai mult ? sunt pizzerii unde pentru o pizza astepti o ora si ceva , probabil ca patronii vor sa consumi lichide in timpul asta ( cognac ,tzuici ,bere , vinuri etc)si la altele -serioase vine pizza -si de calitate in max 20 de minute. Nu mai vorbesc de ciorbe ,fripturi ,gratae ,saramuri , etc.Daca esti PATRON ce pretentii sa ai de la stat ?Ori capitalist , ori ca in socialism…PS Si cam cit costa o cafea ? La un cafegiu , o cafea buna costa cam 7-8 lei( nu vorbesc de automate). La Ho Re Ca costa 15-25 sau chiar mai mult. De ce ?
Alooo, sunt o groaza de ukraineeni cu mâna întinsă la pomana financiara din bugetul statului român, de ce nu ii angajează? Aha, le-au plecat importanții migranti peste graniță după ce le-au dat acte și au fost obligați să îi declare fugiți că sa poată aduce alți leneși și toți pleacă pe aceeași metodă? Nu mai dați vina pe români, voi asigurați nimic bun pentru români, asigurați străinilor carati destule, dublu față de cetățenilor români, escrocilor!
Dat afara 600k de biujetari frecangii si rezolva problema.
Dar sa munceasca amantele si amantii, secaturile de la partide, n-ai sa vezi asa ceva.
Nu mai stați cu mâna-ntinsă, pomanagiilor !!! Puneți osu la treabă și ciocu mic. Sunteți capitaliști, comportați-vă ca atare.
De ce nu-i angajeaza pe ucrainenii aflati in Romania? Ar fi win-win, patronii castiga o forta de munca alba si crestina, spre deosebire de „diversii” din Asia, iar angajatii, un mijloc de subzistenta demn, ca sa arate ca nu doresc sa frece menta pe banii contribuabilului roman.
Dar poate ca instructiunile „de sus” sunt tocmai amestecul rasial si civilizational, un babilon modern. Numai asta ar explica inexplicabilul.
Daca ma duc la vreun hotel sau restaurant si vad vreun sclav pakistanez sau vietnamez, ma ridic si plec si eventual mai dau si recenzii negative. Aceste gunoaie de patroni de carton trebuie sa se invete minte ca nu mai merge cu furatul clientilor, angajatilor nu mai merge sa cumpare parizer in vrac si sa il vanda ca produs traditional la pret de 5 sau de 10 ori mai mare. Oricum putem cheltui banii in alte tari unde macar avem respect si psoduse si servicii la pret corect. HUo sa ajungeti la munca voi toti patroni talhari nu sa va dea guvernul. Puteti cere reducerea birocratiei dar nu pomana pe banii contribuabilului.
minim la 12 ore? Luati nepalezi, ca le dati salariul mediu.
Asa zisa HoReCa romaneasca preturi maxi pe conditii de cazare discutabile deseori.
Pe niste salarii nu sunt chiar ce se lauda ei
Corect Olimpia!!!Sa învețe bucătărie profesionala,sa ofere servicii ,sa ofere salarii decente lucrătorilor,să facă un preț bun clientilor…..Nu se face Horeca cu mâncare din supermarket și punandu.i pe alții să lucreze pentru unu jumate și platit mizer și batjocorit,așa nu merge !!!
Investitorul privat are drept de decizie in propria afacere . Socialismul a fost înlăturat in dec.1989 și am preluat capitalismul. Dimensionarea cheltuielilor cu forța de muncă este strict de competența investitorului , raportat la necesități , dar și funcție de raportul cerere – ofertă . De ce se plânge patronul că nu găsește salariați dispuși să lucreze în condițiile stabilite de patron ? O cofetărie , un restaurant sau un hotel nu pot funcționa fără salariați .Nu-i destul că patronul investește în clădiri , mobilier , utilaje frigorifice etc. El trebuie să-și optimizeze toate categoriile de cheltuieli , inclusiv cele cu forța de muncă . Guvernul i-a ajutat direct și indirect pe cei din ” HORECA ” însă și aceștia trebuie sa se ajute singuri și să respecte principiile capitalismului , inclusiv să asigura o plată corespunzătoare pentru serviciile prestate de salariați. A face presiuni asupra guvernului , in condițiile actuale , este sortit eșecului . Cine nu-i mulțumit să-și vândă afacerea și , cu banii obținuți , să- i investească în industrie sau /și în agricultură . Oricum capacitățile din HORECA sunt supradimensionate fata de necesități. Rezista doar cine se adaptează …
Ha, ha! Trăbă să hii ciolac or pricop să mărgi la crâșmă să plătești prețuri astronomice pintru o ciorbă dân conservă or’ o pizză conjelată ș’ să li mai dai ș’ ciubuc…
Așai cu chitra patronache, cât dai, aia ai.
IN SFÂRȘIT Incep românii sa aibe DEMNITATE iar foștii instabili emoțional ,aia votanții pe căldări ,ULEI SI ZAHAR au înțeles CĂ DEMNITATEA ESTE SECRETUL și arma,MULTI AU FOST ,SAU SANT PRIN OCCIDENT SI AU INTELES CE INSEAMNA CLASA MANIERE TACT,NU.I MAI DUCI DE NAS CU BATJOCURA SI GROSOLANII DE I.NCOM.PETE.NTI GR.AND.OMAN.I CO.MU.NIS.TI CA RISTI O COADA DE TOPOR PESTE SPINARE….BRAVO FRATILOR IGNORATII ,FACETI.VA RESPECTATI,să lucreze ei daca vor bani,sa vedem ce fac cu mi.liard.ele fu.rat.e daca toți îi ignoră că pe nimicuri și.i scu.ipa pe unde ii văd🤨!!!Sa.i facem sa se simta că pe un te.ren mi.nat ,sa.i vedem atunci
Daca putorile ordinare de asa zisi patroni nu si-ar mai bate joc si de angajati si de clienti nu ar mai avea aceasta problema. ANPC-ul doarme in continuare in loc sa ia la puricat toti asa-zisi patroni de pensiuni, hoteluri, si case de vacanta care nu afiseaza preturile la cazare, sau la alte servicii. ANAF-ul la fel nu se duce sa dea miliarde de amenzi sa termine odata cu munca la negru si cu fraudele.
Sa-i plateasca mai bine, sa nu-i mi trateze ca pe sclavi si sa le asigure un program de lucru care sa nu-i mai duca la extenuare.