„Crulic – drumul spre dincolo”, recompensat cu Amnesty Award la Copenhaga

Regizat, scris şi produs de Anca Damian, „Crulic – drumul spre dincolo” primeşte din nou unul dintre cele mai aparte premii ale industriei de cinema, „Amnesty Award”, la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, pentru modul creativ în care spune povestea şi pentru tonul său obiectiv. Recent, pelicula Ancăi Damian a mai fost premiată la două dintre cele mai importante festivaluri de film din Polonia şi Germania, precum şi la două festivaluri de documentar din Cehia şi România. Filmul narează povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei.

„Filmul reprezintă o tragică poveste reală a nedreptăţii umane, spusă prin intermediul unei animaţii extraordinar de inventive şi creative”, spune motivaţia Juriului. „Realitatea animată, însoţită de tonul obiectiv al naraţiunii, creează un mod netradiţional de a spune povestea. Iar asta îi permite spectatorului să se identifice firesc cu personajul.”

„Crulic – drumul spre dincolo” a primit recent „Menţiunea specială” a Juriului Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia şi Menţiunea acordată de Juriul ecumenic, în Polonia, ţara în care s-a petrecut drama relatată de film. La Cottbus i-a fost acordată „Menţiunea specială” a juriului internaţional, pentru relatarea unei poveşti bazate pe fapte reale cu ajutorul unor tehnici de animaţie diversificate, şi „Premiul ecumenic”, pentru modul inovativ prin care li se acordă dreptul la replică celor ce nu mai sunt. Au urmat „Silver Eye Award”, la Jihlava (Cehia), o distincţie ce recompensează „filme documentare creative şi excepţionale din Europa Centrală şi de Sud-Est”, şi Premiul pentru „Cel mai bun documentar românesc”, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de „Film Documentar Astra”, de la Sibiu.

După CPH DOX Copenhaga, lungmetrajul va participa la alte festivaluri internaţionale de prestigiu, printre care „Festival dei Popoli” (Florenţa), Göteborg, „Carrefour de l’animation – Le Forum des Images” (Paris), „New Directors – New Films” (New York) şi „Crossroads Europe” (Linz).

Anca Damian a semnat în 2008 regia lungmetrajului de ficţiune „Întâlniri încrucişate”, selectat de numeroase festivaluri internaţionale de film ca Pusan, Chicago, Göteborg, „Pune International Film Festival”, „Festival of East European Cinema” (Cottbus), „India International Film Festival” (Goa) şi „Rome Independent Film Festival”. Regizoarea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi este doctor în Arte, Cinema şi Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor „Rămânerea” (1991) şi „Drumul câinilor” (1992) şi la o serie de scurtmetraje şi documentare premiate. „A Very Unsettled Summer” este titlul următorului proiect al Ancăi Damian.

„Crulic – drumul spre dincolo” este narat de Vlad Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu. Scris, regizat şi produs de Anca Damian, lungmetrajul este este o producţie Aparte Film, coprodus de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. „Crulic – drumul spre dincolo” este distribuit în cinematografele româneşti de „Independenţa Film”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.