CSM, decizie surpriză în cazul presupușilor ofițeri acoperiți din justiție

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în şedinţa de plen de miercuri, să sesizeze Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru a face verificări cu privire la eventualii ofiţeri acoperiţi din magistratură.

Membrii CSM au convenit trimiterea la CSAT a tuturor declarațiilor date de judecători și procurori.

Decizia Consiliului a fost luată după ce Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut să se facă verificări în acest sens.

UNJR a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii să verifice dacă sunt ofițeri acoperiți printre magistrați, după afirmațiile făcute de Traian Băsescu în acest sens. De asemenea, UNJR a cerut CSM să solicite de la SRI lămuriri după declarațiile controversate făcute șeful Direcției Juridice a Serviciului, care a afirmat că Serviciul Român de Informații nu se mai retrage din „câmpul tactic” odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, ci își menţine „interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), profund îngrijorată față de recentele declarații publice potrivit cărora în rândul magistraților ar exista ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete, precum și că instanțele de judecată au devenit, câmp tactic’ al serviciilor de informații, a solicitat azi (luni – nr.), Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenței justiției, să verifice dacă toți procurorii și judecătorii respectă interdicția de a nu fi lucrători de orice fel ai serviciilor de informații, iar rezultatul să fie făcut public, pentru restabilirea încrederii în justiție. De asemenea, UNJR a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să ceară de urgență clarificări publice Serviciului Român de Informații, care trebuie să explice corpului de magistrați și societății ce înseamnă concret „câmp tactic”, când vine vorba de justiție, și care sunt mijloacele prin care serviciul operează în acest „câmp tactic”. Serviciului Roman de Informații trebuie, de asemenea, să explice care este cadrul legal ce permite acestui serviciu să își mențină „interesul/ atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”, în ce constă în mod efectiv acest „interes”, care sunt limitele sale, de ce garanții este însoțit și ce control se exercită asupra sa”, arăta Uniunea într-un comunicat transmis presei luni după-amiază.

UNJR a arătat că prima solicitare vine în urma afirmațiilor făcute de Traian Băsescu, potrivit cărora, până în 2004, au existat „ofițeri acoperiți printre magistrați”, aceștia fiind „șantajabili” din cauza faptului că au încălcat Constituția. „Ei, cei care au fost acoperiţi funcţionează în continuare”, citează Uniunea din Traian Băsescu.

„Declaraţiile celui care a fost şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt zguduitoare, deoarece afirmă că până în 2004 se ştie că au existat persoane în rândul magistraţilor care au încălcat legea sistematic, fiind incompatibili. Acelaşi fost şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării afirmă că după 2004 a cerut serviciilor să îi retragă pe cei acoperiţi din justiţie, însa nu ştie dacă acest lucru s-a întâmplat. O astfel de informaţie, esenţială pentru buna funcţionare a justiţiei, nu a fost verificată timp de zece ani, iar de tot atâţia ani nimeni nu ştie dacă aceşti ofiţeri au fost retraşi din magistratură sau nu”, a apreciat Uniunea.

A doua solicitare vine după ce șeful Direcției Juridice a SRI Dumitru Dumbravă a declarat recent, într-un interviu, că Serviciul nu se mai retrage „din câmpul tactic” odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu.

„Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar îşi dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologii”, a declarat Dumbravă pentru sursa citată.

Legea obligă judecătorii și procurorii să dea declarații anuale pe proprie răspundere că nu sunt lucrători ai serviciilor de informații.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8543 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.