Cu bebeluşii, după gratii

Începerea urmăririi penale faţă de Maternitatea Giuleşti e una din cele mai mari aberaţii judiciare ale unui sistem care, oricum, nu ducea lipsă de aşa ceva. După ce a fost depăşit momentul iniţial, când pompierii au încercat, cu omenie şi curaj, să salveze ce se mai putea salva, ancheta oficială în cazul incendiului a intrat repede pe făgaşul românesc tradiţional, marcat de improvizaţii şi măsuri luate de ochii lumii. Anchetarea sub stare de arest inutil a asistentei Florentina Cârstea e doar una din anomaliile acestui dosar. E evident că acolo sus nişte voci au cerut procurorilor cât mai multa vigilenţă şi cât mai multe rezultate rapide în acest caz care a iritat în mod special o societate românească aflată, oricum, foarte aproape de limita răbdării. Aşa s-a ajuns inclusiv la începerea urmăririi penale faţă de maternitatea însăşi.

Răspunderea penală a persoanei juridice e o instituţie nouă în dreptul românesc, introdusă abia în 2006. Ea are rostul ei în dreptul penal european, care nu şi-a propus să inculpe ziduri, ci să permită acţiunii penale efecte în zona societăţilor comerciale folosite pentru desfăşurarea unor infracţiuni. Uneori, o asemenea inculpare are în vedere inclusiv accesul la fonduri obţinute infracţional şi dosite prin conturile unor astfel de SRL-uri. Dar cazul pe care îl avem în vedere n-are nicio legătură cu rosturile acestei instituţii.

Legea română exclude de la răspundere penală o serie de instituţii de stat, dar nu şi spitalele sau şcolile. Inculpând maternitatea, procuratura nu face o ilegalitate, face o tâmpenie. Care ar fi rezultatul final al unei asemenea acţiuni penale? Legea prevede diverse variante, de la amenzi la suspendarea temporară sau definitivă a activităţii. Şi la Giuleşti, şi in alte unităţi spitaliceşti e multă sărăcie, există mulţi factori de risc şi multe nereguli. Ele ar trebui rezolvate pe cale administrativă firească. Dacă Maternitatea Giuleşti chiar ar trebui închisă, asta e o decizie de luat din raţionamente medicale, nu penale. Cum să amendezi o instituţie dintr-un sistem sanitar care n-are bani nici să-şi târască zilele? Dacă suspenzi sau închizi un spital, pe cine pedepseşti? Bolnavii care se vor înghesui în alte locuri? Doctorii care n-au legătură cu cazul, dar care rămân fără loc de muncă? Care ar fi rostul social al unor astfel de măsuri? Mâine, dacă se întâmplă o tragedie într-o şcoală, o inculpăm şi o închidem şi pe ea? Lăsăm elevii să umble lela prin cartier după alta şcoală?

Nu cred că unităţile de stat sanitare, culturale sau de învăţământ ar trebui să poată fi urmărite penal, sancţiunile aplicabile faţă de ele ar fi îndreptate inevitabil împotriva interesului social. Răul din sistem trebuie îndepărtat prin mijloace administrative corecte iar de răspuns penal, să răspundă oamenii. Din păcate, zelul absurd al procurorilor are îndărăt o realitate mult mai gravă: la Giuleşti a crăpat un sistem întreg bazat pe indolenţă şi subfinanţare. Cum nu e posibil să începi urmărirea penală împotriva a 20 de ani de inconştienţă politică, te mulţumeşti cu o maternitate criminală şi bună de pus la zid.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.