
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat vineri, 14 februarie, la deschiderea Conferinţei internaţionale de securitate de la München, ”context care a prilejuit o serie de întrevederi bilaterale, precum şi acţiuni de interes notabil pentru diplomaţia română”, anunţă MAE.
Potrivit sursei citate, programul oficialului român a inclus participarea, în calitate de key speaker, la evenimentul cu tema „A Free and Open Black Sea: Evaluating Challenges on Connectivity, Global Food Security and Energy in the Region”, găzduit de centrele de reflecţie New Strategy Center şi Center for European Policy Analysis (CEPA). ”A evidenţiat cu această ocazie importanţa strategică a Mării Negre atât din perspectiva asigurării securităţii euro-atlantice, cât şi din cea a facilitării conexiunilor dintre Europa şi Asia. Totodată, a semnalat deteriorarea suplimentară a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Demnitarul român a prezentat proiectele şi iniţiativele regionale menite să contribuie atât la securitatea regiunii, cât şi la valorificarea potenţialului acesteia din perspectiva conectivităţii. A subliniat importanţa cooperării la nivel european şi euro-atlantic pentru atingerea acestor obiective, inclusiv prin continuarea unei prezenţe NATO robuste la Marea Neagră, adoptarea unei Strategii UE privind Marea Neagră şi implementarea deplină a Strategiei SUA privind Marea Neagră”, explică MAE.
În ceea ce priveşte seria discuţiilor bilaterale, ministrul afacerilor externe a avut o întrevedere cu noul viceprim-ministru şi ministru al afacerilor externe, europene şi al cooperării pentru dezvoltare al Belgiei, Maxime Prevot. Ambele părţi au evidenţiat cooperarea româno-belgiană în materie de securitate, oficialul român reiterând aprecierea părţii române pentru aportul Regatului Belgiei la consolidarea securităţii Flancului Estic, prin contribuţia cu trupe la Grupul de luptă NATO de la Cincu.
Ministrul Emil Hurezeanu a avut, totodată, o întrevedere cu noul ministrul al afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Georg Georgiev, în cadrul căreia a fost salutată relaţia bilaterală foarte bună, de Parteneriat Strategic. Au fost abordate aspecte de interes prioritar ale agendei bilaterale, precum proiectele de interconectare, eficientizarea traficului la frontieră şi extinderea cooperării economice şi sectoriale.
În dialogul cu ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Hakan Fidan, oficialul român a apreciat substanţa dialogului politico-diplomatic şi a subliniat relevanţa dezvoltării cooperării economice, unul dintre pilonii de bază ai Parteneriatului Strategic bilateral. Întrevederea a oferit cadrul pentru un schimb de opinii asupra aspectelor de actualitate ale agendei internaţionale şi regionale, cu accent asupra situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre.
Ministrul român al afacerilor externe a avut o întrevedere şi cu reprezentanţi ai Congresului SUA, anume cu o delegaţie a Camerei Reprezentanţilor având în componenţă pe Mike Rogers, Brian Mast, Joe Wilson, Dan Crenshaw, Steny Hoyer, Chrissy Houlahan. Ministrul Hurezeanu a transmis evaluările României privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre şi soluţiile avute în vedere de ţara noastră pentru promovarea intereselor comune ale României şi SUA. A adresat mulţumiri pentru sprijinul constant al Congresului SUA pentru dezvoltarea unei strategii SUA privind Marea Neagră. A prezentat avantajele Parteneriatului Strategic România-SUA pentru gestionarea provocărilor regionale şi globale cu care ambele ţări se confruntă şi a subliniat importanţa menţinerii unităţii transatlantice.
Programul ministrului român a inclus şi o întâlnire cu ministrul afacerilor externe, emigraţiei şi expatriaţilor al R.A. Egipt, Badr Abdellatty. Dialogul a abordat paleta largă a cooperării bilaterale, cu accent pe relaţiile politico-diplomatice, economice, comerciale şi culturale. Totodată, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la situaţia de securitate din zona extinsă a Orientului Mijlociu.
De asemenea, oficialul român a avut o întrevedere cu liderul opoziţiei belaruse, Sviatlana Tsikhanouskaya. A exprimat îngrijorarea României faţă de intensificarea represiunilor, intimidărilor, arestărilor şi condamnărilor politice care vizează mass-media, activiştii şi întreaga societate civilă din Belarus. Ministrul român al afacerilor externe a evocat importanţa unităţii opoziţiei belaruse în exil şi necesitatea unei acţiuni coordonate pentru promovarea aspiraţiilor democratice ale cetăţenilor belaruşi.
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut, totodată, o întrevedere cu preşedintele executiv al organizaţiei American Jewish Committee, Ted Deutch. Oficialul român a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte asumarea trecutului, respingerea şi sancţionarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, precum şi condamnarea negării şi distorsionării Holocaustului.
Programul ministrului român a mai inclus o întâlnire cu un grup de veterani de pe frontul ucrainean. Cu acest prilej, demnitarul român a exprimat aprecierea pentru curajul şi rezilienţa armatei ucrainene şi a poporului ucrainean, a reafirmat solidaritatea României cu Ucraina şi a reiterat angajamentul României de a continua sprijinul multidimensional pentru Ucraina.
În marja acţiunilor oficiale, ministrul român a avut o întâlnire cu membrii de familie ai unor ostatici israelieni în Fâşia Gaza.
Chiar l-a bagat vreunul in seama?!
Mare victorie, bravo Romania!
la asa ,,politica externa,, asa ministru ! cu werner era la fel lipsa de IMPORTANTA ! suprinde intalnirea ca ,,asa importanti,, SPECTATORI !ciolacu se acupa de PISICI ! CE AU INTELES AIRITII ASTIA DIN CE AU AUZIT ?
ne-a criticat americanul, a ramas fara glas.
Prea mare caciula pentru domnia sa dar la ce guvern avem…
– a trădat valorile naționale la europa libera
Dilemă: să fie vreun articol publicitar? Să fi reînviat oficiosul Scânteia, tot în slujba PCR (Partidul Comasat
anti-Român)?
Ați găsit vreo întâlnire cu cineva pentru români și România a domnului ministrului de externe a României Emil Hurezeanu? Doar slugarnice mesaje către stăpânii Europei că interimarul președinte Ilie Bolojan va avea grijă ca străinilor din colonia România să nu le fie afectate interesele, că va goli în continuare depozitele de gaz ca să ajutăm UE și Ucraina, că favorizăm pe ucreineni în detrimentul fermierilor români. S-a întâlnit cu nostalhia după directiratul de la Europa Liberă.
Vaiiii , s-a întîlnit cu o grămadă de decidenți de nivel mondial ! Ăsta lipsea nației romăne . De ce a renunțat la cetățenia răomănă atît timp austriecii și olandezii ne-au ținut la marginea satului , multă vreme ? Cine are încredere în acest ticălos fără egal ? Îl poate lua acasă !
Am scris 2 comentarii si am fost cenzurat.Traiasca Cotidianul care cenzureaza fara motiv.
Huhurezeanu asta…nici nu avea nas pentru ministru de externe cat timp a pupat undeva pe austriecii care si-au btut joc de noi cu Schengen-ul.Mars …ma …cum scria cineva pe aici !Un lingau.
De asemenea, oficialul român a avut o întrevedere cu liderul opoziţiei belaruse, Sviatlana Tsikhanouskaya. A exprimat îngrijorarea României faţă de intensificarea represiunilor, intimidărilor, arestărilor şi condamnărilor politice care vizează mass-media, activiştii şi întreaga societate civilă din Belarus.
Dar de ce se face in acest moment in Romania ,cu cei care il sustin pe Calin Georgescu ,nu a spus nimic domul Hurezeanu ?
Dialogul a fost complex și la obiect, adică în traducere:
-Bună ziua,
-Bună ziua,
-La revedere,
-La revedere.
Hurezene, nu te baga in politica interna a altor state. Aia din Belarus este condamnata penal si este agenta a Vestului, precum a fost rusul Nemtov si ala mort anu trecut..Tu ai grija de Romania, sa nu cada de pe harta..
Cea mai tare intilnire a fost cu „lidera opozitiei belaruse” Tziganusia….Nu era mai aproape „the king” Cioaba?
Cu alte cuvinte: S-a intalnit cu esalonul 4-5 din tari care nici nu conteaza. Nu s-a intalnit cu nineni, ar trebui sa nu i se deconteze deplasarea, sa plateasca daune poporului roman pentru ca a privat Romania de oportunitatile de la Munchen. Poate nici nu a fost lasat in sala de conferinta unde JD Vance a vorbit de Romania de 2 ori, si nu in sens pozitiv. Intr-o tara normala, dupa un asemenea discurs, se fac arestari la cel mai inalt nivel.
Rolul trasat de Cicciol-acu si clica lui Hurezeanu la München (unde se votasera si legi, în perioada interbelica…): dezinformarea „partenerilor” si „aliatilor”. Pe banii românilor.
Când tu ești în miezul unui scandal te întâlnești cu periferia . Bravo mă idiotule. Tu și politică externă. Ești hârtie igienică.