Cultura românească în lume

Festivalul de teatru “TeatROmania, emersioni sceniche”

Revine în perioada 11-14 iulie, la Accademia di Romania – Villa Borghese, a treia ediţie a festivalului italo-român “teatROmania, emersioni sceniche”.

Proiectul s-a născut în anul 2010 din iniţiativa comună a două asociaţii culturale, “Telluris Asociati” din Pontedera şi “FIRI” (Forumul Intelectualilor Români din Italia) din Roma, în colaborare cu Accademia di Romania, care găzduieşte manifestarea în frumoasele sale spaţii. Provocarea este aceea de a stimula dialogul italiano-român în ceea ce priveşte teatrul ca loc privilegiat de studiu, comparaţie şi comunicare: o posibilitate de întâlnire între companii teatrale, artişti şi public care permit aprofundarea cunoştinţelor reciproce. Nu este vorba doar de a găzdui o serie de spectacole ale teatrelor străine sau din Est, ci de a aduce pe aceeaşi scenă companii şi artişti proveniţi din teatre tradiţionale diverse, capabili să ofere publicului din Roma evenimente culturale de calitate şi relevante pentru compararea criticii cu contemporaneitatea.

Ediţia 2013 a festivalului îşi propune să consolideze continuitatea iniţiativei în stagiunea estivală din Roma, dedicată dialogului intercultural şi pluralismului limbajelor scenice. A treia ediţie conţine şase spectacole de-a lungul a patru seri consecutive.

În deschiderea festivalului, joi 11 iulie, vor fi prezentate două producţii independente, două întâlniri cu dramaturgia română contemporană. Prima, „Da quando sono al mondo“ („De când sunt în lume“), e o producţie de scenarii armonice pe texte inedite de Emil Cioran. În continuare „Hunger Songs“ („Cântecele foamei“) a grupului “Sourcing Within”, cu fragmente din volumul „Limba păsărilor“ („La lingua degli ucceli“) de Andrei Pleşu, cu muzicianul bulgar Nickolai Nickolov, actriţa Francesca Netto şi artista singaporeză Gey Ping Ang.

Vineri, 12 iulie, Accademia di Romania va găzdui compania “Wasabi” din Milano, condusă de tânărul regizor italiano-român Vlad Scolari, cu spectacolul – concert „Verso un’altra fiamma“ („O altă flacără“), împărtăşirea unei deziluzii ideologice şi mărturia primelor abuzuri ale regimului sovietic, inspirat din opera lui Panait Istrati.

Sâmbătă, 13 iulie, va intra în scenă one-woman-show-ul Elizei Noemi Judeu, „Donne sole“ („Femei singure“), intensa întrebare dramatică despre condiţia femeii caracterizată de textul lui Dario Fo şi Franca Rame, în regia lui Geo Balint.

În închiderea festivalului, duminică 14 iulie, vor fi prezentate două texte al dramaturgului contemporan Matei Vişniec, noua producţie a companiei toscane “Telluris Associati” din Pontedera, „L’illusionista“ („Iluzionista“), după care va urma un one-man-show al Teatrului de Vest din Reşiţa „La luce del buio“ („Lumina întunericului“), cu Dan Mirea.

Cinci ani de participare românească la Festivalul „Curtas Vila do Conde”

Secvenţă din pelicula Wonderland de Peter Kerek

Partener constant al Festivalului „Curtas Vila do Conde” încă din anul 2009, Institutul Cultural Român de la Lisabona prezintă anul acesta, la cea de-a 21-a ediţie a manifestării, un număr de 8 scurtmetraje româneşti. Pentru prezentarea a două dintre ele vor fi de faţă, la Vila do Conde, Peter Kerek, regizorul filmului „Wonderland”, ce va fi proiectat în 8 şi în 11 iulie, şi Claudiu Ciprian Popa, directorul de imagine al co-producţiei România-Portugalia „Luminiţa”, de André Marques, difuzat în 10 şi 11 iulie.

În 9 iulie, publicul portughez poate viziona, în cadrul secţiunii “Panorama europeană”, 5 scurtmetraje propuse de Asociaţia “Este’n’est”, iar în 14 iulie este programată pelicula “Superman, Spiderman or Batman” a regizorului Tudor Giurgiu.

În 2010, scurtmetrajul „Colivia”, în regia lui Adrian Sitaru, a fost distins cu „Marele Premiu City of Vila do Conde”. Filmul „Apele tac“ de Anca-Miruna Lăzărescu a obţinut în 2011 premiile RTP2 „Onda Curta” şi Premiul Publicului.

Programul filmelor româneşti din acest an la Teatrul Municipal din Vila do Conde este următorul:

Duplex româno-portughez: Gili Mocanu & Cláudio Garrudo

Gili Mocanu expune la Lisabona

În colaborare cu galeria “H’Art” din România şi cu “Galeria das Salgadeiras” din Portugalia, Institutul Cultural Român de la Lisabona se asociază în premieră nu doar la un dialog între galerii, dar şi la un duel/ duet artistic: fotograful portughez Cláudio Garrudo expune la Bucureşti, iar pictorul Gili Mocanu, la Lisabona. Al doilea panou al evenimentului are loc la Lisabona, sâmbătă, 13 iulie, ora 19:00, la “Galeria das Salgadeiras”, unde va fi vernisată expoziţia „The Double” a pictorului român Gili Mocanu, ce va putea fi vizitată până în data de 14 septembrie 2013.

Expoziţa „Borderline and the Self” de Cláudio Garrudo este deschisă la galeria bucureşteană “H’Art” în perioada 26 iunie-18 iulie.

Gili Mocanu este unul dintre cei mai interesanţi pictori români contemporani. Ermetic, dar seducător, este un artist complet, care a ales să se exprime în limbajul contemporan. Originar din Constanţa, consideră arta un instrument al cunoaşterii interioare, iar abordarea sa artistică atinge metafizicul. Selecţia galeriei bucureştene “H’art” şi a “Galeriei das Salgadeiras” pentru expoziţia din Lisabona se centrează pe latura geometrică a creaţiei pictorului. Luând în considerare spaţiul expoziţional al galeriei lisaboneze, desfăşurat pe două etaje, concepţia expoziţiei este o prezentare în oglindă ale operelor care sunt „dublate”, de aici titlul în engleză al expoziţiei „The Double”.

Nicu Alifantis la „Săptămâna românească de la Regensburg”

Nicu Alifantis

Institutul Cultural Român din Berlin organizează, în colaborare cu Lectoratul de Limbă Română din cadrul Universităţii Regensburg, reprezentat de Dr. Alexandra Crăciun, „Săptămâna românească la Regensburg”. Evenimentul se desfăşoară în perioada 3 – 9 iulie.

Manifestarea este motivată de faptul că Universitatea din Regensburg a devenit, începând cu anul 2011, sediul unui program de studii româneşti denumit “RUMAENICUM”, care are prin caracterul său interdisciplinar o stuctură unică în spaţiul german.

Regensburgul este cel mai important Centru de Studii Est-Europene din Bavaria prin intermediul Universităţii şi a IOS, fapt confirmat în cursul ultimelor luni de vizita preşedintelui Germaniei, ce a demonstrat interesul pentru acest centru universitar. De asemenea, în cursul anului trecut, la Regensburg a fost organizată Reuniunea Guvernamentală Româno-Bavareză pentru a marca înfiinţarea noului program de studii româneşti.

„Săptămâna românească la Regensburg” include o masă rotundă cu tema “Oportunităţi şi perspective ale studiilor româneşti în Bavaria”, cu participarea factorilor de decizie din cadrul Universităţii şi a reprezentanţilor mediului de afaceri local, dar şi întâlniri la nivelul Camerei de Comerţ şi al Primăriei oraşului Regensburg, în vederea susţinerii parteneriatelor regionale, inclusiv cele ce pot oferi oportunităţi de lucru pentru studenţii germani ce studiază limba română. La eveniment va participa şi Excelenţa Sa, ambasadorul României la Berlin, Dr. Lazăr Comănescu.

Punctul culminant al evenimentului este concertul de muzică românească pe versuri de Nichita Stănescu, susţinut de îndrăgitul interpret Nicu Alifantis. Concertul va avea loc pe 9 iulie în clubul „Leerer Beutel“ din Regensburg.

Totodată, între 8 şi 11 iulie va avea loc în foaierul Bibliotecii Centrale a Universităţii din Regensburg expoziţia de pictură a artistului Daniel Răguşitu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.