Cum a evoluat puterea de cumpărare a românilor

Un angajat român care câştigă salariul mediu pe economie de circa 780 de dolari net lunar (3.300 de lei net pe lună) îşi permite să cumpere circa 340 de hamburgeri Big Mac din încasările pe o lună, arată calculele ZF pe baza datelor din The Big Mac Index realizat de publicaţia The Economist.

Prin comparaţie, un polonez are bani suficienţi pentru aproape 360 de Big Mac, iar un cetăţean al zonei euro îşi permite să cumpere aproape 480 de burgeri din câştigul său lunar.

Indicele Big Mac, lansat de publicaţia The Economist acum mai bine de trei decenii, compară preţul acestui produs în câteva zeci de ţări diferite din lume. Ea ilustrează astfel diferenţele dintre puterea de cumpărare din fiecare stat şi totodată analizează dacă monedele acestor ţări sunt sub sau supraevaluate în raport cu dolarul american.

Acelaşi indice permite însă şi o comparaţie a puterii de cumpărare dintr-o anumită ţară dacă este făcută o analiză pe mai mulţi ani. Spre exemplu, cu salariul mediu net astăzi se pot cumpăra lunar 340 de sendvişuri Big Mac, faţă de 300 acum doi ani şi 230 acum patru ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Asa cum zicea Jamie Oliver la acesti hamburgeri „pink slim ” datorita calitatii slabe a carnii , nu ne putem raporta puterea de cumparare in functie de cat de multi putem cumpara. In primul rand, putem cumpara mai multi pentru ca ei ii fac mai ieftin si ii vand bineinteles mai ieftin. Gustul si calitatea carnii difera mult fata de prima data cand au aparut pe piata romaneasca. Ultima data dupa un BigMac ma durea capul si eram ametita nu mai puteam sa mananc nimic altceva!Am repetat experimentul pana am renuntat complet la FastFood indiferent ce marca! Acuma acesti hamburgeri probabil ca ii costa 1 leu sa ii faca si ii vinde cu 3 lei sau 6 lei (mic , mare). In al doilea rand, mancarea ar trebui sa nu fie daunatoare pentru sanatate indiferent cat de mult sau putin platesti pe ea. Daca bagam benzina de calitate in motor, probail ca injectoarele vor fi curate si masina va merge mai bine. NU este nici o putere de cumparare marita, ci doar mancare de calitate mai slaba, pentru care platesti atat cat face, poate chiar mai mult !
    Asta a devenit viata de astazi, iti arata ca esti bogat dar de fapt esti sarac si bolnav ! Banii care ii dai la mancarea de calitate indoielnica, te va imbolnavi si vei ajunge sa fii bolnav si sa pierzi banii prin analize , medicamente, eventual spitalizari(iti taie factura de iti vinzi apartamentul si te muti la garsoniera).

  2. Puterea noastra de cumparare a facut ca batranii nostri (cei care au fost in viata si au decedat acum 10 ani) poate si cei de acuma sa nu ajunga niciodata sa fie turisti prin alte tari sa vada si ei lumea! Bunicii mei nu au vazut nimic altceva decat locurile din Romania,in rest nici in Bulgaria nu au ajuns. Dar ce vad in schimb, batranii straini au venit mereu la noi in tara, mai ales in ultimii 3 ani a fost invazie. Cum pot ei sa vina si ai nostri nu ajung sa zicem in Franta sau in Spania ? Asta e putere de cumparare , ca ne permitem niste chiftele dalea toxice cu carne tocata si multe mirodenii , de nu stii de unde provine , prajita in uleiul ala nesanatos ?

    • Gandeste-te numai cum călătoreau seniorii noștri pe vremea lui Ceașcă.
      Indicele Big mac nu își propune să analizeze calitatea (sau lipsa de..) produsului. Se bazează pe răspândirea internațională a produsului pentru a face niste socoteli pur economice.

  3. Mi s-a facut Pofta de un Hamburger , cand am Vazut Imaginile Delicioase cu Hamburger ! Da-i Flamandului un Hamburger ! Si v-a mai Cere inca un Hamburger ! Ca este Bun ! Tzine de Foame !

  4. Tâmpit și ticălos indice. Puneți în paralel și câți cetățeni din populația țărilor analizate au salarul mediu pe ecomimie. Fiindcă 1000 de persoane cu salar mediu de 3300 lei dă 3 300 000 lei. Dacă 500 au salar minim pe economie de 1300 lei cu 10 $ Big Mac-ul își permit 130 de Mac-uri pe lună, suma salariilor lor fiind 650 000 lei. Din 3 300 000 lei râmân 2 650 000 lei care împărțiți la 500 dă 5300 lei pe lună, adică aceștia pot înfuleca 530 de Big Mac pe lună. Respectiv de 4 (Patru) ori mai mult. Dar minunata statistică spune că în România angajatul român se îndestulează în MEDIE cu 340 de Big Mac-uri pe lună. Ce frumos, ce progres. Nu am aflat pe ce loc în lume ne aflăm după satistica The Big Mac Index realizat de publicaţia The Economist, la chiorăitul mațelor la celor ce supraviețuiesc cu salarul minim oe economie. După ce ați votat președinte Klaus Iohannis votați cu spor și PNL Ludovic Orban. Pentru o viață sănătoasă săriți peste mâncare, dar beți 2 Litri de apă chioară pe zi.

  5. ai terminat cu sorosistii, 5G si Bill Gattes si acum te-ai supărat si pe indice ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.