Cum au aruncat ministerele banii pe geam, cu dedicație

Corpul de Control al Guvernului a stabilit că în perioada 2011-2016 au fost comandate de ministere sau de instituții din subordinea acestora zeci de studii de fezabilitate care nu au mai fost folosite, deși au fost plătite. Principalii abonați la acestea au fost Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Economiei. Valoarea totală a celor 92 de studii finanțate integral de la buget se ridică la aproape 93 de milioane de lei. Dintre acestea au fost finalizate 75, dar doar 46, în valoare de cinci milioane de lei, au fost folosite. Unele studii de fezabilitate au fost date cu dedicație, cu toate că se știa că nu vor fi folosite.

Un om de afaceri spunea, într-o revistă cu profil economic, că cea mai bună afacere o faci cu statul. Asta, din două considerente. Unul, pentru că are bani, iar al doilea, pentru că plătește la timp. Pe același principiu se pare că au mers și cei care au fost antamați, prin diferite metode, să realizeze studii de fezabilitate pentru diferite proiecte. Grav este că, deși aceste rapoarte au fost plătite, nu au mai fost folosite, motivul invocat de majoritatea beneficiarilor fiind „nu au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivelor de investiții“. Acest gen de management defectuos a atras reacția Curții de Conturi, care a trimis către Direcția Națională Anticorupție mai multe sesizări privind nereguli descoperite la diferite investiții.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită de marţi, 6 decembrie, din noua serie Cotidianul

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.