Comisia Europeană ne avertizează. Avem probele cu deficitele

România se confruntă încă cu vulnerabilități legate de deficitul fiscal și de contul curent, conform unui document provenind de la Comisia Europeană.

Potrivit raportului, deficitul public și cel de cont curent, precum și inflația ridicată, toate peste nivelurile anterioare pandemiei, expun economia la potențiale șocuri.

Deși s-au înregistrat progrese în reducerea deficitului de cont curent în 2023, în principal datorită politicii monetare și a unui consum privat mai scăzut, riscurile privind poziția externă rămân ridicate în anii următori în absența unor politici schimbate. Unul dintre factorii principali care au determinat un deficit de cont curent ridicat este deficitul bugetar subiacent mare, care nu s-a corectat suficient în ultimii ani.

Evoluțiile recente ale salariilor și prețurilor pot avea un impact negativ asupra competitivității costurilor, arată Comisia Europeană.

Creșterea rapidă a salariilor minime în ultimii ani, peste rata inflației și a evoluției productivității, a adus beneficii puternice puterii de cumpărare pentru lucrătorii care primesc salariul minim.

Totuși, aceste creșteri au alimentat și o creștere generală a salariilor, cu potențiale consecințe negative asupra inflației și balanței externe.

În acest context, stabilirea unei traiectorii credibile de consolidare fiscală este considerată principala prioritate pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilității economice. Aceasta necesită punerea în aplicare a reformelor fiscale structurale incluse în planul de redresare și o execuție bugetară mult mai strictă decât în ultimii ani.

raportUn progres decisiv în ceea ce privește consolidarea fiscală ar proteja stabilitatea macroeconomică și ar permite, eventual, o relaxare treptată a politicii monetare.

În plus, eforturile pentru menținerea competitivității costurilor, inclusiv prin ajustări salariale și reforme structurale, ar trebui să continue. Accelerarea procesului de reforme structurale, depășirea blocajelor legate de competitivitate și creșterea absorbției fondurilor europene ar trebui să fie prioritare pentru România în următorii ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Asta sa o spuneti psd pnl usr ului. Au dus oamenii la saracie si au tupeul acum sa ceara inca voturi.

  2. & S-au apucat de ”fente” germanii și danezii, îi așteaptă pe ăia cu numerar, după Cherecheș, ?

  3. Acești criminali de la CE cărora le suflă în c….ur scaveții dîmbovițeni , la fel de ticăloși … trebuie să suporte suferințele sutelor de milioane de condamnați …

  4. Citez: „Totuși, aceste creșteri au alimentat și o creștere generală a salariilor, cu potențiale consecințe negative asupra inflației și balanței externe” adica oamanii trebuiau sa ramana la aceleasi salarii adica in saracie ! mi-e scrba de aia care baga propaganda asta dar nu sufla o vorba despre risipa guvernamentala si pensiile speciale!! oare cat o sa mai inghita romanul prosteala pe fata?

  5. Dar cine face deficitele astea ??? Omul de pe strada sau omul de la Stat ???

  6. Comisia Europeană este complice la tot ce se intimpla apoi plina de cinism arata cu degetul. Am putea spune comisiei europene ca renationalizam tot si apoi cu siguranta vom realiza bunastarea retinind in granitele tarii resursele bunastarii noastre. De fapt regulile lor timpite si negocierile condiționate, in mod intentionat, au determinat neajunsurile pe care le imputa. UE nu se bazeaza pe cooperare si solidaritate.

  7. Comisia Europeana vine cu acest document probabil in urma informarii ei de catre BNR Mugur Isarescu care recent ne-a facut diferite comunicari,el si Vasilescu si altii,cum au tinut ei in friu inflatia ,sa trecem mai usor sa nu ne zgudie im ultimul interval de timp.Deci putea fi si mai rea!
    Fariseii economisti,finantisti,monetristi care nu au analizat niciodata cauzele reale,sau au tacut despre ele, lasa acum pe fariseul sef Com Europeana ce imputa cresterea deficitului cont curent-pe lipsa aplicarii „reformelor fiscale structurale incluse în planul de redresare și o execuție bugetară mult mai strictă decât în ultimii ani”,aici sa-i intebe pe „structuralistii”PNNR-act mieselesc inca de tradus tradatilor romani,plan venit din afara intr-o tara SUVERANA,pt.inglodare si jaf,cit si pe Bolos si Anaf-ul care sunt crema,caimacul Securitatii si ce fac ei acolo !Probabil matanii,rugaciuni si multumiri ,icoane si spiritul duh care le baga in traista ruinarea Tarii!
    Dar,cauza cauzorum ar fi in opinia fariseului UE tocmai „creșterea rapidă a salariilor minime în ultimii ani”care a atras cresterea creștere generală a salariilor!Aici fariseul UE are dreptate, saracului muncitor sau pensionar i s-a marit cu 1 leu/iar maharilor si pensiilor special de mii de ori!
    Sa nu fi vazut fariseii romani vinovati de bagat in buzunare pe seama saracilor ca asta are „potențiale consecințe negative asupra inflației și balanței externe”?ba s-a vazut ,dar fariseul local Isarescu nu ne-a spus si nu a dat o analiza a balantei externe niciodata ,pt.ca acolo lucreaza el cu nucelul lui securist plus nucleu citat anterior.
    Chiar nu recunosc „autoritatea” comisiei europene de a fi „guvernul meu”din afara,asa cum nu recunosc nici politica „guvernului meu „propriu zis dar numit de Iohannis !AMbele au dus la dezastru,se acopera in limbajul nouvorba unul de altul,iar in Constittie scrie ca persoanle vinovate tb.sa raspunda dupa rasturnarea prezumtiei de nevinovatie.

  8. Sa speram ca virgula clopotele pt.acest regim lacom,fraudulos ce a predat guvernarea tarii unei”comisii de recomandare”a UE ce ne-a adus saracie,boli si care nu e capabil sa guverneze tara ,vor rasuna la recentele alegeri.

  9. Nu am găsit postat comentariul meu și o să repet! Citez și explic „Creșterea rapidă a salariilor minime în ultimii ani, peste rata inflației și a evoluției productivității, a adus beneficii puternice puterii de cumpărare pentru lucrătorii care primesc salariul minim.”. Din start se observă că tot îl lingăi politic a scris acest articol pentru că se minte în stil cras! E mostra practicata dinainte de 2015 când era Olguța Vasilescu cu aceeași propaganda nonstop pe tv cu pensiile și salariile=gestionarea sărăciei și în strainezia, se mintea că nivelul de trai al majorității e destul de înalt! Care salarii minime, bade că tot săraci sunt cetățenii români! Se minte în stil barbar in strainatate pentru că, strainezia nu sta pe tv și nu înțeleg limba romana, multi nu înțeleg propria limbă cu dialectul, cum să înțeleagă limba romana care rar se preda în străinătate în anumite tari, limba străină de scoala învățată de ei?! Așa au procedat și cu pensiile nesimțite de au ajuns în formă legală că fiind baza oricăror pensii legale din Romania.

  10. C e zicea zelea vodevil recent despre faptul ca nu stie nimic despre 15 miliarde eur trimise de ue echipei lui nu stie undes banii astia marunti urssula busterista oare stie? cine stie? olaf tace in iarba strange-ti centura amaratilor si cu ura in inima inainte mars

  11. Uăi @parere și cu numerolojia o bălmăjești da’ cu iconomia iești tot’ cu oiștea din palan in palan…

  12. Cum „DRACU”!!,sa nu avem PROBLEME ce deficitul cand tot Comisia Europeana ne INDEAMNA sa cumparam cat mai mult ARMAMENT si muniție de la ei !.??

  13. Aparent salariile sunt sursa tuturor problemelor economiei… Chiar așa să fie? Dar oare atunci cand se fac fel și fel de cheltuieli deșănțate, bugetul nu este deloc afectat? Atunci cand primariile aruncă cu bani publici pentru toată clientela de partid, nu se genereaza deficit? De exemplu, hala metalică făcută de Băluță cu 50.000.000 EURO și denumită pompos: „stație de metrou” nu generează deficite? Dar zecile de miliarde aruncate pentru războiul SUA cu Rusia nu au niciun impact economic?

  14. Avertizez Comisia Europeana ca contractele cu Pfizer sunt cenzurate 50%.
    Este un deficit prea mare care trebuie eliminat 100%.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.