Cum au dispărut două miliarde de lei de la ANAF

Vicepremierul Viorel Ștefan a anunțat marți seara că în primele patru luni ale acestui an veniturile din TVA au crescut cu 1,1%, ajungând la 17,5 miliarde de lei față de 17,3 miliarde de lei cât s-au colectat în perioada similară a lui 2017.

Această creștere a fost prezentată ca fiind o performanță a ANAF numai că Viorel Ștefan a ascuns o realitate cruntă și anume că Fiscul, sub oblăduirea PSD, a pierdut aproape 2,1 miliarde de lei în ianuarie-aprilie 2018.

Cum a fost posibil?

Consumul populației a crescut cu 12% în 2017 față de 2016 astfel încât cea mai mare parte din această creștere ar fi trebuit să se vadă proporțional în încasările din 2018. 12% din suma de 17,5 miliarde de lei strânsă din TVA înseamnă 2,1 miliarde de lei, bani pe care statul ar fi trebuit să-i încaseze fără să facă absolut nimic. S-au strâns în plus doar 200 de milioane de lei. Astfel, 2,08 miliarde de lei s-au evaporat în primele patru luni.

Asta înseamă 6,24 miliarde de lei, adică vreo 200 de kilometri de autostradă construiți la câmpie. În plus, Viorel Ștefan a manipulat informația prin prezentarea creșterii în sumă absolută, cu 1,1%. Dacă raportăm veniturile din TVA la PIB, vom vedea că a fost scădere: 1,92% în ianuarie-aprilie 2018 față de 2,01% în ianuarie-aprilie 2017. “ANAF și-a făcut treaba în primele patru luni”, a concluzionat Ștefan în prelegerea de la sediul Guvernului, drept răspuns la atacurile președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește contraperformanțele PSD în materie de venituri la buget. Explicația pentru dispariția celor peste 2 miliarde de lei în doar patru luni este una singură: evaziunea a luat-o razna.

Adevăruri parțiale

Tactica aceasta de a prezenta doar evoluțiile din prisma cifrelor absolute este o parctică pe care PSD o poartă de când a venit la putere, în ianuarie 2017. În felul acesta cifrele sunt umflate, dându-se senzația de performanțe importante. În schimb, trece sub tăcere raportarea veniturilor la PIB, acolo unde este adevărata radiografie a eficienței Ministerului Finanțelor. De exemplu, Viorel Ștefan a spus că veniturile la Bugetul General Consolidat în primele patru luni din 2018 au crescut cu 11,8% față de perioada similară a lui 2017, ajungându-se la 89,6%. Raportându-ne la PIB, avem o creștere de 5,6%, adică 9,86% în 2018 față de 9,33% 2017 (bugetul pe acest an este construit pe un PIB de 907,85 miliarde de lei, iar PIB-ul de anul trecut a fost de 858,3 miliarde de lei).

O altă coafare a realității a reprezentat-o prezentarea situației veniturilor colectate de ANAF, în primele patru luni din 2018 comparativ cu ianuarie-februrarie 2017. Viorel Ștefan a venit cu un grafic în care se arată sumele colectate și creșterile pentru fiecare lună în parte: +8,8% în ianuarie, +17,4% în februarie, +5,4% în martie și +17,2% în aprilie. La prima vedere, aceste salturi sunt consistente. Însumând însă sumele colectate de ANAF în 2017 și în 2018, ne dă următoarea situație: 68,3 miliarde de lei în ianuarie-aprilie 2017 și 76,4 miliarde de lei în primele patru luni din acest an. Creșterea e de 11,85%. Dacă raportăm însă la PIB, acest salt nu mai este așa de spectaculos: 5,7%.

Bani pentru americani

Viorel Ștefan a prezentat drept realizare creșterea investițiilor, de la 2,9 miliarde de lei anul trecut la 5,9 miliarde de lei. Însă nu a spus nimic că mare parte din această sumă s-a dus la americani, furnizorii noștri de echipament militar. Departamentul Apărării al Statelor Unite a anunțat recent că gigantul Lockheed Martin Corp. a primit o primă plată în contul sistemelor de rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS. România este pe o listă a țărilor care achiziționează astfel de rachete, alături de Finlanda și Republica Coreea. Suma totală încasată de americani de la cele trei state este de 828 milioane de dolari, fără însă să spună care este partea fiecărui benficiar.

Ministerul Apărării a finalizat la începutul acestui an procedura legală de achiziție a primelor trei sisteme HIMARS, prin semnarea scrisorii de oferta și acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) specifică Programului Foreign Military Sales – FMS. Fiecare sistem are 18 instalații de lansare, iar costul total al programului este de circa 1,5 miliarde de dolari cu TVA.

Manipulare cu Pilonul II

O altă încercare de a da o tentă în avantajul PSD este cea referitoare la transferurile de sume în Pilonul II de pensii. Viorel Ștefan spune că în ianuarie acestea au crescut cu 19,7%, ajungând la 590 milioane de lei. Ori, luna ianuarie ține cont de decembrie 2017, atunci când contribuția la Pilonul II era de 5,1%. Din prima zi a anului 2018, contribuția a scăzut la 3,75% și prin urmare transferurile au scăzut. Însă Ștefan nu spune nimic de lunile februarie, martie sau aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Ca tot s-a laudat aseara Viorel Stfean:

    „Oficial: România riscă să piardă 561 de milioane de euro dintr-un singur program operațional, prin dezangajare.
    România riscă să piardă prin dezangajare fonduri europene de 561,73 milioane euro din Programul Operațional Regional, gestionat de autoritatea de management din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale.
    Informația este dată de acest Minister, care vrea să evite o perte din pierderi prin mutarea altui program operațional, care a mers mai bine. POR 2014-2020 avea o rată de absorbție de 0,37% până în luna februarie 2018.

  2. Stimati tovarasi si pretini, o sa ajungeti sa inghititi balivernele psd-eilor si sa fiti convinsi de ei ca albul este negru si invers.

  3. Macar acum, incasarile CRESC ca procent din PIB.
    Ce misto era pe vremea lui Ciolos cand incasarile s-au pravalit de la 34%->29.4% in PIB in doar un an!!! Unde erau propagandistii atunci?
    In alta ordine de idei, bine punctat legat de „investitiile” imbecile in armament care ajung in buzunarul americanilor.

    • Dezinformatorul, nu mai minti bai ! Dupa criza incasarile au crescut constant in fiecare an.
      Plimba ursul !

  4. domnule Matei, bati campii. In Romania se vand si produse sau servicii, care NU sunt purtatoare de TVA. Nu toate firmele sau persoanele fizice autorizate sunt platitoare de TVA. In plus, TVA nu este acelasi pentru toate produsele. Nu stiu cum ai calculat suma, dar afirmatia este o prostie. Ar trebui sa stii structura produselor st serviciilor, ca sa stiicat TVA trebuia incasat, Asa e numai o afirmatie gratuita. Mai e intradevar si evaziunea fiscala….dar asta este altceva in context.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.