Cum au stabilit comuniştii numărul de câini la o stână

Comuniştii ajunşi la putere în 1946 au stabilit printr-un decret apărut pe 25 mai 1951 numărul de câini la o stână. Articolul 12 stipula că „orice posesor de până la 100 oi, are dreptul a poseda un câine ciobanesc, iar pentru fiecare 100 oi în plus, are dreptul la alt câine, până la maximum 5”. Cine nu se încadra în această regulă trebuia să plătească.

„Proprietarii câinilor supranumerari, vor plati anual următoarele taxe:
a) Pentru primul câine supranumerar, mai mare de 4 saptamâni….1000 lei
b) Pentru al doilea câine supranumerar, de orice vârstă………3000 lei
c) Pentru al treilea câine supranumerar, de orice vârstă……..6000 lei

Conform decretului, proprietarii care deţineau mai mulţi câini decât cei necesari şi nu puteau plăti taxele fixate de respectivul decret, erau obligaţi să anunţe Serviciul de Ecarisaj sau Serviciul Veterinar respectiv, pentru a le preda câinii.
La articolul 15 se spune că „Prin câine supranumerar se înţelege acel câine care depăşeşte numărul stabilit în prezentul capitol pentru fiecare categorie. Numărul câinilor de paza supranumerari se limitează la maximum 3”.

Venind la ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, principala nemulţumire a oierilor, care au şi protestat marţi în faţa Parlamentului, a reprezentat-o o prevedere din Legea vânătorii, care limitează la 1 câine de pază stânele/turmele de la şes, la 2 câini stânele/turmele de la deal şi la 3 câini stânele/turmele de la munte și interdicţia paşunatului între 6 decembrie şi 24 aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4566 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.