Cum îşi justifică politica tarifară francezii de la Apa Nova

Compania Apa Nova, cu acţionariat francez, susţin că ocupă poziția a 17-a în topul tarifelor practicate de cei 33 de mari operatori de servicii de alimentare cu apă şi canali din România. Dintre acești 33 de mari operatori, doar doi sunt privați (București și Ploiești).

Această reacţie vine ca urmare a acuzelor DNA potrivit cărora compania a mărit nejustificat tarifele la ordinul unor persoane influente.

„Poziția ocupată de tariful serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare din Bucureşti este aproape neschimbată comparativ cu cea din anul 2001 (contractul de concesiune a intrat în vigoare la data de 17 noiembrie 2000). Așa cum se observă din tabelul anexat, referitor la anul 2001, și ceilalți operatori de servicii de alimentare cu apă și de canalizare din România și-au ajustat tarifele, în conformitate cu reglementările în vigoare și în aceeași proporție”, spun oficialii Apa Nova.

Tariful practicat de Apa Nova București acoperă cheltuielile de operare, întreținere, reabilitare, dezvoltare și de modernizare ale sistemului de alimentare cu apă și de canalizare, conform cerințelor Contractului de Concesiune, pe întreaga perioadă a concesiunii (25 ani), susţin oficialii companiei.

Apa Nova spune că nicio schimbare de tarif, ordinară sau extraordinară, nu s-a făcut și nu se va face fără aprobarea ANRSC. Ca să fie mai explicită, compania dă câteva exemple de ajustări

extraordinare de tarif
– Preluarea Casetei în concesiune: ajustare tarifară de 17,13%, pentru investiţii de 39.270.000 euro şi costuri de operare (până la data prezentei informări) de aproximativ 3.400.000 euro/an;
– Preluarea Staţiei de Epurare Ape Uzate Glina în concesiune: ajustare tarifară de 36,68%, pentru investiţii de 17.500.000 euro şi costuri de operare de aproximativ 26.000.000 euro/an;
– Înlocuire branşamente de plumb: ajustare tarifară de 3,99%, pentru investiţii de aproximativ 18.000.000 euro.
Apa Nova București susţine că a investit aproximativ 400 milioane de euro în ultimii 15 ani care au dus la creşterea calităţii vieţii bucureştenilor.
Procurorii DNA Ploieşti l-a reţinut la finele lunii septembrie pe Traian Ovidiu Semenescu, administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și Apa Nova, pentru două infracţiuni de trafic de influență şi două infracţiuni de cumpărare de influenţă. De asemenea, au fost reţinuţi Vlad Moisescu, cel mai influent liberal din Sectorul 1, şi Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei, în perioada 2008-2015, pentru trafic de influenţă. Conform DNA, Moisescu a facilitat emiterea unor acte adiţionale care viza majorarea de tarife la Apa Nova, distribuitorul de apă al Capitalei. Berevoianu a susţinut această poziţie iar Semenescu a vărsat către cei doi sume pentru a le cumpăra influenţa, fiind în spatele unor firme cu interese.

În perioada 2008-2015, susţin procurorii DNA, Semenescu, Moisescu și Berevoianu și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal la Primăria Generală, Consiliul General București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb, de la reprezentanții acestora, sume importante de bani. Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de cei trei, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Mai exact, în perioada respectivă, Semenescu, utilizând relația preferențială pe care o avea cu Moisescu, respectiv ascendentul relațional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei și Consiliului Local al Sectorului 1 București, a facilitat derularea activității specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile). Urmare a acestei înțelegeri, Moisescu a facilitat emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea Apa Nova, companie deţinută de francezii de la Veolia, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București etc.

În aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de Apa Nova București cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă — 493.644.646 lei, profit net — 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012.

În același context, Berevoianu, în calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a susținut din această poziție interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Semenescu. Prin poziţia pe care o ocupa, acesta a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată și Apa Nova. În schimbul influenței exercitate, Moisescu şi Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (de exemplu, de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate.

În cazul lu Vlad Moisescu, susţine DNA, caracterul fictiv al contractelor a rezultat și din faptul că unele plăți erau efectuate înainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăți la o zi după încheierea contractului sau fără existența vreunui astfel de document şi au existat contracte semnate după efectuarea plății. Pe de altă parte, pentru intervențiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, Semenescu a încasat diferite sume de bani în trei modalități directe de plată: încheierea unor contracte de consultanță, încheierea unor contracte privind activități de promovare a imaginii în domeniul sportului, încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziționate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din Apa Nova SA și celelalte companii din grup, sub forma unor acțiuni de promovare. La fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului București a actelor adiționale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăți către societăți controlate de către Semenescu, susţin procurorii DNA.

Berevoianu a fost şef al Regiei de apă-canal a Capitalei înainte de concesionarea acestui serviciu către francezii de la Veolia, iar ulterior a fost consilier al primarului general Sorin Oprescu şi reprezentant în Consiliul de Administraţie al RADET. După concesionarea serviciilor de apă şi canal, Berevoianu a ocupat funcţii de conducere în cadrul Apa Nova.

Vlad Moisescu mai este cercetat în dosarul primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, aflat sub control judiciar, privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate.

Acţionarii societăţii Apa Nova Bucureşti sunt Municipiul Bucureşti, care deţine 16,31% din capitalul societăţii, Veolia Eau-Compagnie Générale Des Eaux, cu 73,69%, şi salariaţii societăţii, prin Asociaţia ESOP, cu 10%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.