Cum să scapi definitiv de mătreață? Sfaturi de la specialiști

O problemă estetică și dermatologică ce poate fi extrem de deranjantă pentru mulți oameni – mătreața.

 

Fiecare dintre noi a experimentat la un moment dat apariția fulgilor de piele uscată și a mâncărimilor din cauza mătreței.

Iată cum poți să scapi, cu ajutorul sfaturilor de la experți.

Ce este mătreața și de ce apare?

Mătreața este rezultatul unei descuamări excesive a pielii scalpului. Celulele pielii se reînnoiesc constant, dar atunci când acest proces este accelerat, pielea moartă se acumulează și formează particule vizibile.

Principalele cauze ale apariției mătreței:

  • Excesul de sebum poate favoriza dezvoltarea fungului Malassezia, responsabil pentru mătreață.
  • În mod paradoxal și scalpul uscat, mai ales în sezonul rece, poate determina exfolierea excesivă a pielii.
  • Produsele de îngrijire agresive, precum șampoanele sau produsele de styling care conțin sulfat, alcool sau parfumuri puternice pot irita scalpul și favoriza apariția mătreței.
  • Nivelul ridicat de stres și o dietă bogată în zahăr sau grăsimi procesate pot influența sănătatea scalpului.
  • Afecțiuni precum dermatita seboreică, psoriazisul sau eczema pot avea ca simptom descuamarea scalpului.

Pe lângă faptul că poate fi inestetică și deranjantă, mătreața poate indica dezechilibre ale pielii capului, care, netratate, pot duce la probleme mai serioase, precum iritațiile, mâncărimea excesivă sau chiar căderea părului.

Sfaturi de la specialiști pentru a scăpa definitiv de mătreață

Tratarea mătreței necesită răbdare, perseverență și utilizarea produselor potrivite cu ingrediente active. Este obligatoriu să optezi pentru un șampon antimătreață care va acționa direct asupra cauzelor.

Citește eticheta și asigură-te că șamponul pe care-l alegi conține unul sau mai multe dintre următoarele ingrediente:

  • Piritonă de zinc – Piritiona de zinc ajută la combaterea mătreței prin proprietățile sale antifungice și antibacteriene, reducând creșterea ciupercilor și bacteriilor, calmând iritația scalpului în același timp,
  • Ketoconazol – Un antifungic puternic care elimină ciuperca Malassezia, ce provoacă mătreața.
  • Acid salicilic – Exfoliază delicat scalpul, îndepărtând celulele moarte și ajută la reglarea nivelului de sebum.
  • Gudron de cărbune – Reglează regenerarea celulară, previne descuamarea și calmează iritațiile.
  • Disulfură de seleniu – Este un ingredient activ care reducerea producției excesive de celule ale pielii și combate ciuperca Malassezia, ajutând la calmarea scalpului, reducând roșeața, mâncărimea și descuamarea asociate cu mătreața.

Cum se folosește corect un șampon antimătreață

Un astfel de produs este eficient încă de la prima utilizare și se folosește sub forma unui tratament. Timp de 3-4 săptămâni, vei curăța părul exclusiv cu un șampon antimătreață, astfel încât scalpul să fie tratat complet. Ulterior, vei alterna șamponul antimătreață cu unul adecvat tipului tău de păr.

Aplică-l pe scalp și masează ușor timp de 2-3 minute. Lasă-l să acționeze pentru ca ingredientele să penetreze pielea. Clătește bine și repetă de 2-3 ori pe săptămână.

Nu amâna spălarea părului, chiar dacă ți se pare că nu trebuie să o faci mai des. Este nevoie ca scapul să rămână curat pentru a se putea vindeca.

Nu uita să folosești un balsam sau o mască de păr pentru că ingredientele active antimătreață ar putea usca lungimile firelor de păr.

Ce produse folosesc specialiștii în lupta cu mătreața?

Experții preferă anumite șampoane cu eficiență maximă împotriva mătreței.

De la brandul Vichy, specialiștii aleg șampoanele Dercos Anti-Dandruff (pentru păr normal spre gras) și Dercos Anti-Dandruff K (cu efect exfoliant), care conțin disulfură de seleniu și acid salicilic, ambele cu efecte vizibile după prima utilizare.

Și Kelual DS Treatment Shampoo de la brandul Ducray este un produs eficient, cu ingrediente active precum ciclopiroxolamină, olamină piroctonă și acid beta-gliciretinic, menite să trateze infecțiile fungice și să calmeze pielea capului.

Unul dintre preferatele hairstyliștilor este Symbiose Bain Crème Anti-Pelliculaire de la Kérastase, un șampon special pentru scalpul sensibil, fără sulfați și silicon, cu ingrediente active precum acidul salicilic și pirocton olamina.

Cum poți să previi reapariția mătreței?

După ce folosești un șampon antimătreață și observi că are rezultate, este indicat să nu renunți la el. O dată pe lună, folosește-l ca modalitate de prevenire a infecțiilor fungice, mâncărimilor și descuamării pielii capului.

Ai grijă la produsele pe care le folosești pe scalp, precum fixativ, spumă, geluri, șampon uscat, mai ales dacă au în componență alcool și silicon care pot usca scalpul și favoriza acumularea celulelor moarte.

Și stilul de viață pe care-l adopți te poate ajuta să previi apariția mătreței. O dietă echilibrată joacă un rol esențial în sănătatea scalpului.

Alimente care previn mătreața:

  • Pește gras (somon, macrou, sardine) – Bogat în Omega-3, menține scalpul hidratat.
  • Fructe și legume proaspete – Aportul de vitamine și antioxidanți întărește pielea.
  • Semințe de dovleac și nuci – Conțin zinc, esențial pentru regenerarea celulară.
  • Iaurt și kefir – Probioticele ajută la echilibrarea florei pielii.

Evită excesul de zahăr și alimente procesate sau consumul excesiv de lactate care pot declanșa inflamații.

Stresul afectează echilibrul hormonal, favorizând producția excesivă de sebum și apariția mătreței. Practică meditația, fă exerciții fizice regulate și dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte, pentru a reduce stresul.

Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Mai bine spuneți cum să te ferești de păduchi, că colcăie prin scumpele școlile private din Timișoara. Dai un ban cât o facultate de economice în Canada, dar măcar te alegi cu ceva pentru toată familia, dacă școala-i jalnică.

  2. Ha, ha! Nu-ș’ dacâ ce vă zâce “șpețialistu” ‘i rial da’ io vă zâc că răposatu’ nghieu să chieptăna c-o labă di urs ș’ frecții cu mujdei di ustăroi șâ-n 2 săptămâni o scăpat di mătrețur’…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.