Cum să vă îngrijiți bijuteriile pentru a le menține ca noi

Unul dintre lucrurile pe care le iubim cel mai mult la bijuterii este faptul că vă fac să străluciți!

Spre deosebire de bijuteriile fine, care sunt realizate cu materiale precum aurul, platina, diamantele și pietrele prețioase care pot costa o avere, bijuteriile fashion sunt realizate cu componente mai comune, precum metale placate, pietre semiprețioase, mărgele și sticlă. Acestea ce le fac mai accesibile și mai puțin cauzatoare de sentimente de vinovăție.

Aceste materiale sunt folosite ca alternative pentru a crea un aspect și un stil asemănător cu cel al bijuteriilor fine, fără costul ridicat al aurului și diamantelor autentice. Probabil că bijuteriile dumneavoastră de modă nu vor rezista o veșnicie, dar puteți minimiza semnele de uzură și le puteți prelungi longevitatea prin alegerea unor piese bine lucrate și îngrijirea corespunzătoare.

Adevărul este că TOATE colierele, cerceii sau brățările de modă sunt capabile să se păteze – și unele mai repede decât altele. De ce? Este simplu – în timp, bijuteriile intră în contact cu umiditatea, acizii, uleiurile și aerul. Acestea reacționează cu metalul din bijuterie, făcând ca, în cele din urmă, să se uzeze și să se păteze.

Ați observat tonul închis al argintului sterling după ce l-ați lăsat afară? Cauza acestei transformări este reacția metalului la umezeală și la sulfiții din aer. Nici măcar bijuteriile vermeil, cele placate cu aur de 10k-18k și cele umplute cu aur nu sunt rezistente la pătare. În cele din urmă vor prezenta semne de uzură, dar este probabil să reziste mai bine decât bijuteriile care nu sunt placate în acest fel.

Rapiditatea cu care se pătează bijuteriile depinde de o serie de factori: modul în care le îngrijiți, compoziția pielii dumneavoastră, aerul din jur și procesele și materialele folosite pentru a le confecționa.

Ați descoperit vreodată o pată verde, rămasă pe pielea dumneavoastră după purtarea unui inel? Dacă ați ajuns la acest articol, există șanse destul de mari ca acest lucru să vi se fi întâmplat. Fiind cel mai mare organ, pielea noastră este responsabilă, printre altele, și de răcirea corpului prin intermediul transpirației. Sudoarea eliminată este bogată în săruri cu pH acidic, iar aceasta interacționează direct cu bijuteriile pe care le purtăm. În funcție de chimia corpului dumneavoastră, această pătare poate avea un caracter mai puțin sau mai mult pronunțat. Din fericire, aceste pete nu sunt dăunătoare pentru dumneavoastră. Dacă vă întrebați ce bijuterii sunt expuse unui astfel de “comportament”, accesoriile din argint, aur și cupru sunt cele mai comune. Oxidarea cuprului este unul dintre cele mai vizibile fenomene la nivel internațional, din cauza celebrei Statui a Libertății (În momentul inaugurării, aceasta avea culoarea brună, specifică cuprului).

Poate că nu puteți controla aerul și modul în care transpirați, însă puteți controla felul în care aveți grijă de bijuteriile dumneavoastră. Iată cum puteți evita pătarea bijuteriilor dumneavoastră:

1. Feriți-le de umezeală

Este perfect logic ca acest sfat să fie în capul listei. Fiecare zi ne aduce contactul cu apa, loțiuni de tot felul, parfumuri și transpirație. Chiar și uleiurile pot duce la modificarea aspectului bijuteriilor noastre. Din fericire, există un mod simplu de a le feri de toate acestea: dați-le jos sau ștergeți-le după fiecare rutină.

2. Păstrați-le în mod corespunzător

Deoarece expunerea la cele mai simple lucruri, cum ar fi umiditatea din aer, vă poate uza bijuteriile, este important să le depozitați corespunzător. Multe din bijuteriile pe care le cumpărați vin cu o pungă de pânză – folosiți-o pentru a vă proteja bijuteriile de soare, zgârieturi și lovituri.

Treceți la următorul nivel prin depozitarea bijuteriilor într-o pungă din plastic cu închidere ermetică. Asigurați-vă că lăsați cât mai puțin aer în pungă. Dacă aveți posibilitatea de a vida punga, cu atât mai bine.

3. Încercați un spray protector pentru bijuterii

Oferiți-le bijuteriilor dumneavoastră un scut de protecție pentru a lupta împotriva elementelor care contribuie la pătare. Nu numai că vă poate proteja piesele preferate mai mult timp, dar unele spray-uri vă pot proteja și de alergii la nivelul pielii, cum ar fi iritații, erupții cutanate și urticarie.

Acestea sunt cele trei soluții pe care vi le propunem. Ați adăuga altceva listei noastre?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.